Доступність посилання

ТОП новини

Україна пропонує свій рецепт розв’язання грузинсько-осетинсько-російського конфлікту – Володимир Огризко


Київ – Міністр закордонних справ України Володимир Огризко в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що Україна готова зібрати на своїй території конфліктуючі сторони і допомогти знайти шляхи виходу. Він повідомив, що Україна відправила сьогодні свого представника у зону конфлікту Костянтина Єлисєєва і паралельно веде активні переговори з представниками багатьох країн світу. Володимир Огризко виключив можливість подібного способу розв’язання російсько-українських відносин через статус Криму.

– Пане Огризко, заява МЗС України щодо конфлікту в Південній Осетії дуже обтічна. Хотілося б все- таки почути більш конкретну позицію України щодо ситуації в цьому регіоні.
– Звичайно, що Україна не стоїть осторонь тих проблем, які щойно виникли в Південній Осетії. І абсолютно очевидно, що ми справді глибоко стурбовані тією ситуацією, яка там зараз склалася, і тим, що зараз відбувається.
Ми особливо занепокоєні тим, що ескалація цих дій призвела до великих втрат, включаючи і цивільне населення. Вже є повідомлення про появу біженців. Тому це, безумовно, не може нас не хвилювати.
Президент України вже мав телефонну розмову з президентом Грузії. Ви знаєте, що за підсумком цієї розмови ухвалене рішення направити спеціального представника Президента в Грузію.
Ми виступали і виступаємо за негайне припинення будь-яких військових дій і за початок конструктивних переговорів, за винайдення компромісного рішення, маючи на увазі, безумовно, і наголошуючи на цьому неодноразово, що Грузія є територіально цілісною. І про інші варіанти розвитку подій мови не може бути.
Ми виходимо з того, що мають бути обов’язково враховані і дотримані положення резолюції квітневої 2008 року, яку прийняла Рада безпеки ООН, де, власне, прописані ключові елементи, про які ми з вами щойно говорили.
Ми вважаємо, що потрібно задіяти всі можливості міжнародного співтовариства. Ми перебуваємо в постійному контакті з представниками багатьох країн світу. Я сьогодні тільки провів кілька розмов зі своїми колегами з різних країн. Те ж саме відбувається і на інших рівнях.
Ми виходимо з того, що міжнародний компонент має бути серйозно посилений. На нашу думку, важливо, щоб цей міжнародний механізм справді запрацював на повну потужність і можна було говорити про нову якість миротворчої операції. Бо те, що ми спостерігали до цього часу, свідчило, що вона не була ефективною.
Отже, перетворення теперішньої миротворчої місії в справді міжнародну, яка буде спиратися на сили багатьох країн, на нашу думку, лише допоможе стабілізувати ситуацію.
– Пане Огризко, Ви говорите про міжнародний колективний вплив на ситуацію. А чи має Україна власні рецепти розв’язання цього конфлікту?
– Ми неодноразово і раніше, і зараз пропонували і будемо пропонувати свої посередницькі функції. Ми неодноразово наголошували на тому, що Україна може стати місцем проведення консультацій як у двосторонньому, так і в багатосторонньому форматі. Ця ідея жива, і вона може бути використана і сьогодні.
Ми виходимо з того, повторюю ще раз, що будь-які рішення, які мають прийматися, повинні базуватися на одному простому постулаті: Грузія є цілісна і неподільна.
– А чи пропонувала Україна вже цю послугу, яку Ви щойно озвучили?
– Для того і відбув сьогодні в Тбілісі наш спеціальний представник Президента, щоб на місці, ще раз глибоко розібравшись у ситуації, провівши консультації зі спеціальним представником ОБСЄ, який туди так само вилетів, провівши консультації з іншими високими посадовцями, які зараз відбувають у столицю Грузії, вніс відповідні пропозиції.
– Чи моделюють в українському уряді подібну ситуацію з Україною? Мова йде про російсько-українські стосунки.
– У нас немає подібних речей.
– Україна має Крим, на який постійно «посягають» російські можновладці.
– Крим – це невід’ємна складова України. І про інші трактування Криму як території, яка є частиною України, не може бути й мови.
(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG