Доступність посилання

ТОП новини

НАТО допомагає Україні у подоланні наслідків повені


Київ – В останні дні на телевізійних каналах України з‘явилась оригінальна реклама про допомогу НАТО у подоланні наслідків повені на заході держави. У відеороликах – сюжети з населених пунктів, що постраждали внаслідок повені; кадри з летовищ, на які сідають літаки з гуманітарною допомогою. У Міністерстві закордонних справ України кажуть, що уже з перших годин повені на Заході України НАТО розпочав консультації з українським урядом для оперативної допомоги регіонам, що потерпають. Яку ж саме допомогу отримують українці від Північноатлантичного альянсу?

Допомога країн-членів НАТО надходить відповідно до потреб України через Євроатлантичний центр координації та реагування на катастрофи. Інформацію про те, чого саме потребує українська сторона, надають Центрові Міністерство з питань надзвичайних ситуацій, Міністерство закордонних справ, інші урядові інституції та місцеві органи влади, які потерпають унаслідок повені.

Заступник директора Департаменту НАТО МЗС України Вадим Пристайко розповів, що Центр був створений у 1998 році з ініціативи, зокрема, Російської Федерації і декількох країн так званої Ради євроатлантичного партнерства. Ця організація об’єднує 50 країн «партнерів» і «союзників» НАТО. Центр працює 24 години на добу. Він міститься у штаб-квартирі Організації Північноатлантичного договору, який постійно співпрацює з відповідними центрами ООН та Євросоюзу. Там збираються запити і звідти надається допомога усім країнам.

Вадим Пристайко пояснив, що Євроатлантичний центр уже має досвід співпраці з Україною при подоланні наслідків повені — 2001 року під час паводків на Закарпатті. Експерти Центру тоді координували обсяги та методологію надання допомоги потерпілим районам: від конструкцій для побудови мостів – до питної води і харчів населенню.

Рекомендації НАТО були враховані

Але цим допомога Центру не обмежується, зазначає Вадим Пристайко:
«У 1998 – 2001 роках була запроваджена програма з оцінки можливих наслідків повеней у Карпатському регіоні. З цією програмою 40 фахівців світу приїхали до Прикарпаття. Ними була розроблена математична модель, вони переглянули споруди, дали рекомендації, і більша частина цих рекомендацій нами була врахована. Як нині говорять фахівці, якби ця робота не проводилась, наслідки були б зараз гірші».

На сьогодні, за сприяння Євроатлантичного центру координації, міжнародна спільнота продовжує надавати допомогу, необхідну для подолання наслідків повеней на заході України. Так, країни-члени НАТО та Євросоюзу розподілили поміж собою напрямки допомоги Україні: Польща надіслала спеціально обладнані пожежні машини з екіпажами, які працюють на Івано-Франківщині; там же для відновлення мостів і доріг використовуються угорські та австрійські технології. Словаччина і Чехія надають гуманітарну і технічну допомогу Закарпаттю. США та Японія переслали кошти для придбання українською стороною будівельних матеріалів і харчів для потерпілих населених пунктів.

Як повідомив Вадим Пристайко, український уряд перебуває на постійному зв’язку з євроатлантичним центром, тепер на порядку денному боротьба з можливими епідеміями у потерпілих регіонах держави.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG