Доступність посилання

ТОП новини

США: Чи підтримає Палата Представників змінений «план порятунку»?


Нью-Йорк – Палата Представників американського Конгресу має сьогодні вирішити долю запропонованого Білим домом проекту подолання фінансової кризи – виділення 700 мільярдів доларів для викупу знецінених іпотечних активів у банків та інших фінансових інституцій, які опинилися на порозі банкрутства.

Чотири дні тому Палата Представників відкинула план виходу з фінансової кризи, але сьогодні шанси на успіх є. Справа в тому, що це новий варіант, переглянутий з метою заручитися голосами тих конгресменів, які голосували проти. Для того, щоб перетягти їх на свій бік, автори плану вдалися до заходу, старого як світ, – політичного «підкупу» опонентів.

Відтак, переглянутий варіант містить додаткові статті видатків, які не мають нічого спільного з фінансовою кризою на Волл-стріт. Приміром, передбачено там, на вимоги конгресменів, які спочатку голосували «проти», виділити 3 мільярди доларів на сільські школи, 8 мільярдів на допомогу штатам Середнього Заходу, що постраждали від повені, ще десятки мільярдів для домовласників Аляски, Техаса, Флориди, Невади, Південної Дакоти, Вайомінга, Вашингтона. Ці поступки безвідмовно спрацювали у верхній палаті Конгресу. Сенат ухвалив законопроект переважною більшістю голосів.

Небезпека «національної катастрофи»

Білий дім називає цей законопроект вкрай важливим, оскільки йдеться про необхідність виходу з фінансової кризи, яка загрожує економіці такою мірою, що президент Джордж Буш попереджає про небезпеку «національної катастрофи». Подібного Америка не переживала від часів Великої депресії 1930-х років, яку започаткувало банкрутство банків.

Джордж Буш заявив: «Ця проблема вийшла далеко за рамки Нью-Йорка і Волл-стріт. Це проблема, яка заторкує працюючий народ. Люди бояться за свої заощадження. Вони бояться втратити роботу. Вони бояться за свої домівки. Вони бояться за свої малі підприємства. Отож Палата Представників мусить прислухатися до цих голосів і ухвалити законопроект з тим, щоб ми могли зайнятися справою відновлення стабільності».

Одначе, хоча американці усвідомлюють необхідність подолання фінансової кризи, далеко не всіх влаштовує той факт, що кошти порятунку недолугих банкірів мають надійти з кишені платника податків. 45 відсотків опитуваних висловлюються проти цього.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG