Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд оголосив пакет порятунку банківської системи


Лондон – Британський уряд оприлюднив деталі пакету заходів для порятунку банківської системи країни в умовах нинішньої світової фінансової кризи. Пакет передбачає фінансове впорскування у розмірі 50 мільярдів фунтів стерлінгів (це – 100 мільярдів доларів) до британських банків в обмін на преференційні акції у них.

Із коштів платників податків у розмірі 50 мільярдів фунтів спершу зможуть скористатися 8 найбільших британських банків. Допомога розрахована на те, аби повернути британцям упевненість у банківській системі.

Головні пункти пакету порятунку такі: банки мають збільшити свій капітал щонайменше на 25 мільярдів фунтів і можуть із цією метою позичити ці кошти в уряду. Ще 25 мільярдів можуть бути доступними в обмін на преференційні акції для уряду. Також для короткострокових позик для банків будуть доступні 200 мільярдів фунтів Центрального банку цієї країни. Ще 250 мільярдів гарантій позик будуть доступними на комерційних умовах для того, аби заохотити банки до позик одні одним. Умовою участі банків у цій схемі є підписання з урядом угоди щодо заробітної платні і дивідендів виконавчих директорів.

Виступаючи у парламенті, прем’єр-міністр Ґордон Браун сказав, що буде запроваджено більш жорсткий контроль за банками і в ділянці ризику їхніх операцій.

«У нас відбуваються дискусії з банками, що хочуть підписатися на цю схему. Наша мета – підтримка і винагорода відповідального ризику, але не винагороджувати безвідповідального, надмірного ризику, що завдав стільки шкоди», – зазначив Ґордон Браун.

Понизили банківську ставку на пів відсотка

Водночас сьогодні таки вже після заяви про пакет порятунку банків Центральний банк Великої Британії оголосив про зниження банківської ставки на пів відсотка. Цей захід був здійснений синхронно з Федеральним резервом США та Центральним Європейським банком і розрахований він теж на подолання кризи.

Багато в чому причиною кризи було небажання банків позичати одні одним, тож уряд сподівається, що якщо такі позики гарантувати державою, то вони поновляться. Серед банків, що вже підтвердили бажання взяти участь у схемі, деякі з найвідоміших у світі, як от Barclays, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland. Міністерство фінансів заявило, що інші банки також зможуть подати заявку на участь у схемі.

Преференційні акції означають, що за ними виплачується фіксований відсоток прибутку, а не дивіденди. Його слід виплатити, перш ніж інші акціонери одержать будь-що. Проте преференційні акціонери не мають права голосу. Платники податків, чиїм коштом здійснюється план порятунку банків, можуть навіть виграти від преференційних акцій, але цьому нема гарантій.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG