Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію миру отримав колишній президент Фінляндії


Мартті Ахтісаарі
Мартті Ахтісаарі
Сергій Рачинський

Київ – У п’ятницю визначився лауреат Нобелівської премії миру. Її отримає колишній президент Фінляндії Мартті Ахтісаарі. У повідомленні Нобелівського комітету його названо «видатним міжнародним переговорником». Премія миру – одна з п’яти премій, заснованих Альфредом Нобелем.

Мартті Ахтісаарі відзначений Норвезьким Нобелівським комітетом «за важливі зусилля у вирішенні міжнародних конфліктів на кількох континентах, яких він докладав упродовж 30 років». Мартті Ахтісаарі був президентом Фінляндії у 1994–2000 роках.

Голова Норвезького Нобелівського комітету, оголошуючи переможця, сказав: «У 1989–1990 роках він [Ахтісаарі] відіграв значну роль у встановленні незалежності Намібії. У 2005 році за посередництва Ахтісаарі та його організації «Ініціатива з подолання кризи» була підписана мирна угода, що поклала край 30-літній війні між урядом Індонезії та повстанським рухом у провінції Ачех. У 1999 році та знову в 2005–2007-му він за надзвичайно складних обставин шукав вирішення конфлікту в Косові».

Саме останній факт, що так званий план Ахтісаарі щодо Косова, хоч і не ухвалений офіційно, врешті проклав шлях до одностороннього проголошення державної незалежності цим автономним краєм Сербії, уже пригадали новому лауреатові представники Росії. Деякі російські дипломати і політики різко засудили через це рішення Нобелівського комітету.

У компанії з Рузвельтом, Валенсою, але не з Ґанді

Лауреатами Нобелівської премії миру минулого року стали Міжнародна група експертів із питань змін клімату при ООН та колишній віце-президент США Альберт Ґор «за зусилля зі створення і поширення масштабних знань про зміну клімату людиною» і за розробку заходів, «необхідних для протидії таким змінам».

Серед можливих претендентів цього року називалися імена екс-канцлера Німеччини Гельмута Коля та китайського дисидента-правозахисника Ху Цзя. Всього на Премію миру претендували цього року 197 кандидатів, 33 із яких – громадські та міжнародні організації.

Про повний перелік претендентів на Премію цього року можна буде дізнатися лише через 50 років. Згідно з правилами, комітет називає зараз тільки кількість претендентів, але не імена чи назви організацій.

Норвезький Нобелівський комітет визначає лауреата Премії миру щороку, починаючи з 1901 року, за критеріями, які особисто визначив іще засновник премії, інженер, винахідник і підприємець Альфред Нобель.

У різні роки Премію миру отримували видатні політики та громадські діячі: Теодор Рузвельт, Мартін Лютер Кінґ, Генрі Кісінджер, Андрій Сахаров, мати Тереза, Лех Валенса. А от філософ і творець незалежності Індії Магатма Ґанді висувався на неї 12 разів, але так і не отримав премії.

Престижна нагорода складається з медалі, диплому на ім’я лауреата та грошової винагороди у 10 мільйонів шведських крон (цього року це 1,4 мільйона доларів США).

Церемонія вручення премії відбудеться в день смерті Альфреда Нобеля 10 грудня в столиці Норвегії, місті Осло.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG