Доступність посилання

ТОП новини

Газова трійка чи газовий картель?


Прага – Представники трьох держав з найбільшими покладами газу – Росії, Ірану та Катару – зібралися цими днями для обговорення спільних дій на світовому ринку газу. Пропозиції створити газовий картель, подібний до нафтового ОПЕКу, викликали чималі занепокоєння у споживачів блакитного палива. Але ідея картелю, тобто створення газової монополії, яку висунули Іран та Катар, не знайшла розуміння в Москві, найбільшого продавця газу в світі. Чому це сталося?

На зустрічі, що пройшла в Тегерані, за створення картелю найбільше виступав міністр паливної промисловості Ірану Голамхусейн Нозарі, який прямо заявив, що Іран, Росія та Катар «мають серйозні наміри створити організацію експортерів газу».

Голова «Газпрому» Олексій Міллер, Тегеран, 22 жовтня 2008 р.
Його російський колега, голова «Газпрому» Олексій Міллер, був менш категоричний: «Беручи до уваги спільні стратегічні інтереси трьох країн вугазовому секторі, потенціал трьох країн та той факт, що Росія, Іран та Катар мають 3/5 світових покладів газу, сторони домовилися проводити тристоронні консультації на регулярній основі».

Брюссельський експерт з питань енергетики Чарльз Ессер говорить, що його не здивувала різниця в позиціях. Адже Іран, на відміну від Росії, є невеликим експортером газу. А Катар не хотів би надто сильно дратувати своїх західних партнерів та захисників.

Картелі піднімають ціну

Але після того, як ціна нафти і пов’язана з нею ціна газу цього року злетіла до ще небачених висот, світові споживачі газу мають серйозні підстави для занепокоєння щодо перспективи створення ще одного монопольного союзу, говорить брюссельський експерт з питань енергетики Чарльз Ессер.

За його словами, «європейська комісія прямо вийшла і сказала, що газ має продаватися на вільному ринку. Не дивно, що ЄС не любить картелів. Чому? Бо картелі обмежують пропозицію і цим піднімають ціни для споживачів».

На думку експерта, навіть координація дій цих трьох країн може мати наслідки для ринку. Якщо поставки зрідженого газу в Європу конкуруватимуть з російськими, то країни-постачальники можуть домовитися про розподіл ринку, що призведе до зменшення конкуренції та зростання ціни, говорить Чарльз Ессер.

Охочих контролювати ціну на газ є багато

Європейці споживають понад 300 мільярдів кубометрів газу щороку, і одним із головних постачальників цього газу є «Газпром». Ця компанія уже раніше говорила, що наступного року Європі доведеться платити по 500 доларів за тисячу кубометрів газу. Тож перспектива, що головні експортери координуватимуть зусилля для досягнення ще більшої ціни, налякала багатьох.

Наступного місяця Росія планує організувати ще більший форум, за кількістю учасників-експортерів газу зокрема.

18 листопада на зустріч у Москві мають приїхати ще й представники Алжиру, Індонезії, Лівії, Малайзії, Нігерії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Єгипту, Трінідаду і Тобаґо та Венесуели.

Запрошення отримала і Норвегія, поки що головний постачальник європейського газу.

(Прага Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG