Доступність посилання

ТОП новини

РНБО вчетверте збирається поговорити про газ


Архівне фото: Президент і Прем’єр перед засіданням РНБО 14 жовтня 2008 р.
Архівне фото: Президент і Прем’єр перед засіданням РНБО 14 жовтня 2008 р.

Київ - Сьогодні має відбутися засідання РНБО присвячене досягнутим у Москві газовим домовленостям. З різних причин засідання переносилося вже тричі. На думку експертів, засідання навряд чи сприятиме розв’язанню енергетичних проблем країни, натомість може стати ще одним приводом для з’ясування стосунків між Президентом та Прем’єром.

Про намір розібрати газові домовленості, що їх уклала в Москві прем’єр Тимошенко, на спеціальному засіданні ради національної безпеки та оборони Президент Віктор Ющенко заявив одразу після укладання газової угоди. Натомість Юлія Тимошенко раніше заявляла, що не бачить доцільності в тому, аби проводити засідання РНБО для розгляду газового питання.

За таких умов, починаючи з 23 січня, засідання вже втретє переноситься. В останнє, наприкінці минулого тижня, засідання не відбулося через відсутність в Україні Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона перебувала у закордонному відрядженні.

Зібратися легше, ніж домовитися

Директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар вважає, що газове засідання РНБО відкладалося не лише через неможливість звести в один час і водному місці всіх члени Ради Нацбезпеки.

«Підґрунтя тут одне, - каже Михайло Гончар – немає консолідованої позиції гілок влади. Це основна причина. Бо засідання РНБО має увінчатися рішенням, яке потім буде оформлено відповідним указом Президента так має бути за конституцією. Очевидно, що коли Кабінет міністрів дає одну оцінку підписаного пакету угод, а Секретаріат Президента – іншу оцінку, то напевно дуже важко знайти консенсус».

Кредит від Росії – наслідок газової угоди?

Віктор Ющенко та працівники його секретаріату послідовно критикують укладені прем’єром газові домовленості. Зокрема, напередодні запланованого засідання РНБО Президент висловив думку, що, спроба голови уряду отримати в Росії кредит у 5 млрд. доларів може бути невід’ємною частиною газових домовленостей. тому що жодною іншою формою обслугувати таку ціну на газ Україна не може. Голова уряду відкидає звинувачення, зазначаючи, що Україна уклала вигідну газову угоду.

На думку Михайла Гончара, за таких умов навряд варто очікувати на продуктивний результат засідання РНБО. «Все чим воно може завершитися – це констатацією розбіжностей у оцінках і поглядах», - вважає експерт.

Сварка замість обліку

Член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Юрій Костенко вважає, що пріоритетним мав би стати не розгляд домовленостей, а створення системи обліку газу. «Першим кроком РНБО мало би стати виділення коштів на створення власного обліку над тим, скільки ми отримуємо газу, - каже народний депутат. – Незалежно - чи це транзитний газ, чи – для внутрішніх проблем. До сьогоднішнього дня весь обсяг газу, який постачається Україні, контролює одноосібно Газпром. І які цифри він називає, такі ми і сприймаємо. Це абсурдна політика».

Більшість експертів скептично налаштовані щодо продуктивності засідання РНБО На думку багатьох експертів, обговорення цілком може звестися до нової хвилі конфронтації між Президентом та Прем’єр-міністром.

(Київ-Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG