Доступність посилання

ТОП новини

Українські військові готуються виконати стандарти НАТО


Голова Військового комітету НАТО адмірал Джампаоло Ді Паола
Голова Військового комітету НАТО адмірал Джампаоло Ді Паола

Київ – В Україні наразі лише третина населення підтримує ідею приєднання до НАТО, проте готовність українських військових сил до інтеграції в спільні операції та місії Північноатлантичного союзу, навпаки, висока. Про це говорив голова Військового комітету НАТО адмірал Джампаоло Ді Паола, перебуваючи у Києві.

«Стандарти НАТО для всіх одні», – переконаний італійський адмірал. Він зазначає, що навіть сьогодні серед союзників не всі рівні. Одні країни мають ресурси, інші – ні. І питання зниження стандартів не ставиться, в тому числі для кандидатів. Завдання формулюється так: кожен союзник має докласти зусиль для того, щоб наблизитися до цих стандартів.

Джампаоло Ді Паола доволі високо оцінює відповідність стандартам НАТО українських військових сил. Він вважає, що вони трансформуються, модернізуються й стають готовими до взаємодії з НАТО, а деякі підрозділи вже готові. Адмірал сподівається, що такі підрозділи пройдуть оцінювання.

Стандарти НАТО – це найвищі стандарти, які сьогодні існують у будівництві системи збройних сил, стверджує начальник Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Кириченко. Збройні Сили України намагаються їх досягти.

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Кириченко.
Але проблемою є мале фінансування. На думку Кириченка, слід прагнути, щоб хоча б частина українських військових сил, якщо не всі зразу, відповідала цим стандартам.

Україна запропонувала свою участь у силах негайного реагування і отримала підтримку військово-політичного та військового керівництва НАТО щодо участі її підрозділів. «Ми сьогодні готуємо підрозділи військово-транспортної авіації, військ радіаційно-хімічно-бактеріологічного захисту до участі в силах негайного реагування НАТО в 2011–12 році», – каже генерал Кириченко.

«Сагайдачний» проти піратів

Наразі три військові українські кораблі готуються до іспиту на відповідність стандартам НАТО. Це фрегат «Гетьман Сагайдачний», корвет «Тернопіль» і великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський». Причому, фрегат «Гетьман Сагайдачний» оцінюватимуть із діями корабельного вертольота К-27, розповів Сергій Кириченко.

Якщо буде політичне рішення української влади, то фрегат «Гетьман Сагайдачний» виконуватиме завдання в антипіратських операціях, продовжив він. Серед таких викликів, як тероризм, енергетична та кібернетична безпека, союз НАТО все більше непокоїть і піратство, яке заважає міжнародній торгівлі.

Союзники просять, щоб кожна країна-член зважала на відповідність власних амбіцій та бажань своїм ресурсам. НАТО, зокрема, просить витрачати на оборону 2% від валового внутрішнього продукту, але це не є обов’язковим. Для порівняння: у 2009 році з бюджету України на оборону надано 0,8% від ВВП.

Українські ж військові кажуть, що готові вступати в НАТО, але для цього потрібні три речі: політична воля, гроші та час.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG