Доступність посилання

ТОП новини

Чи оберуть президента Молдови?


Дотеперішній президент Молдови Володимир Воронін
Дотеперішній президент Молдови Володимир Воронін

Прага – У парламенті Молдови мають обрати нового президента країни. Ця посада звільнилася після того, як попередній президент країни, комуніст Володимир Воронін, став спікером парламенту після завершення свого другого і останнього терміну. Комуністична партія Молдови на останніх виборах до парламенту знову здобула більшість депутатських мандатів, але для обрання президента виключно зі своїх лав їй забракло одного голосу. Чи зможуть комуністи знайти хоч один додатковий голос? Чи бойкотуватиме вибори президента опозиція? Чи доведеться призначати ще одні вибори до парламенту, якщо президента не буде обрано, як це записано в Конституції? Всі ці питання сьогодні вирішуватимуться у столиці сусідньої країни.

На думку дотеперішнього президента Молдови Володимира Вороніна, ніякої інтриги в молдовських виборах немає. За його сценарієм, події мають розвиватися так: після того, як сплив його другий термін на посаді, завдяки більшості комуністів у парламенті він легко здобуває собі крісло спікера. Голосів комуністів, а їх 60 зі 101 цілком вистачає для цього призначення, що було доведене 12 травня під час голосування. Далі за цим планом прем’єр-міністр країни Зінаїда Гречана мала б піднятися на сходинку вище і стати президентом. А вже потім вона у свою чергу, має номінувати колишнього спікера Мар’яна Лупу на посаду прем’єр-міністра. Тобто головні гравці залишаються ті самі, вони лише змінюють крісла.

Чи зможуть комуністи знайти хоч один додатковий голос?

Володимир Воронін відверто пишається своїм планом. Він говорить, що молодий та енергійний прем’єр Лупу та перша жінка-президент Гречана будуть прекрасно доповнювати одне одного у владі й зможуть підтримувати збалансовані стосунки як із Росією, так і з Європейським Союзом.

«Ця комбінація – це великий успіх. Пан Лупу є добрим економістом, а пані Гречана – добрий фінансовий менеджер», – зазначає Воронін.

Справа за малим: треба обрати пані Гречану президентом. З огляду на те, що голосування буде таємним, комуністи сподіваються переконати хоч би одного члена опозиційної партії віддати за неї свій голос. Але три опозиційні партії, що пройшли до парламенту, обіцяють бойкотувати голосування. Вони навіть хочуть взагалі заблокувати прохід, щоб ніхто фізично не дістався до урни для голосування.

Опозиція за розпуск парламенту і нові вибори

Лідер Ліберально-демократичної партії Влад Філат висловлює загальну позицію опозиційних партій, коли говорить, що вони домагатимуться нових виборів. «Ми не братимемо участі в голосуванні, ми не пропонуватимемо свого кандидата. Нові вибори у цей момент є єдиним шансом для Молдови», – наголошує він.

Якщо парламент не обере президента до 7 червня, за законом, його потрібно буде розпустити. Проте оглядачі вважають, що після кривавого протистояння, якими закінчилися останні вибори до парламенту, нова кампанія може підштовхнути Молдову до ще більшої радикалізації в суспільстві.

І після цього шукати примирення буде ще складніше, вважає кореспондент агентства «Ройтерс» у Кишиневі Дмитро Чубашенко. «Я думаю, що нестабільність у молдовському суспільстві, яке і так є поділене та ізольоване, ще збільшиться. Молдова ще не скоро досягне політичної чи економічної стабільності», – каже він.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG