Доступність посилання

ТОП новини

Байден переконає Ющенка «ухвалити важке рішення»? (Європейська преса)


Прага – Газети повідомляють, що однією з головних цілей приїзду віце-президента США до України є вивчення політичної ситуації напередодні президентських виборів. Окремі оглядачі не виключають, що Джозеф Байден буде переконувати Президента Ющенка, щоб той проявив ініціативу і врахував політичні реалії для ухвалення непростого рішення про свій відхід від активного політичного життя. Хоча інші спостерігачі бачать у візиті Байдена лише наміри США показати світові і Москві, що Вашингтон не збирається жертвувати своїми стратегічними стосунками з Києвом і Тбілісі заради «перезавантаження» стосунків із Росією.

Впливова «Файненшел Таймз» так і пише сьогодні, що «візит Байдена до Києва і Тбілісі має стати сигналом про те, що Вашингтон не відмовився від підтримки України й Грузії, не дивлячись на «перезавантаження» стосунків із Москвою». Але, як зауважує це видання, «напруження довкола Грузії залишається головним каменем спотикання в американсько-російських відносинах». Так, швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» відзначає, що «Джозеф Байден переконуватиме Київ не боятися перспективи зближення США з Росією нібито за рахунок жертвування інтересами колишніх радянських республік». Хоча, як зауважує ця газета, окрім цього, український уряд очікував від Байдена конкретної підтримки у боротьбі з тяжкою економічною кризою та просування інтересів Києва перед міжнародними фінансовими інституціями.

Тим часом російська газета «Комерсант» прямолінійно стверджує, що цим візитом віце-президента Байдена до Києва й Тбілісі «США розпочинають готувати Віктора Ющенка і Міхеїла Саакашвілі до відставки». Хоча, як зауважує це видання, «в американській адміністрації напередодні нинішнього візиту не приховували, що її суть – збалансувати ситуацію на пострадянському просторі після нещодавнього приїзду Барака Обами до Москви». «Комерсант» також цитує радника віце-президента США з питань національної безпеки Тоні Блінкена, який не лише охарактеризував напередодні приїзду до Києва його шефа українську ситуацію як «політичний параліч» але й наголосив: «... ми сподіваємося, що ці лідери, багато з яких нещодавно надихали не лише свої народи, але й весь регіон, весь світ, зможуть у своєму повсякденному житті виконати свої передвиборні обіцянки, ухвалити важкі для них рішення, зможуть працювати разом». Ця газета також стверджує, що за її джерелами, Байден «має наміри пояснити президентам України та Грузії, що їм не варто занадто наполегливо чіплятися за владу, а настав час передати управління іншим людям». Ця газета наголошує, що у вівторок Байден приділить, насамперед, рівний час для окремих півторагодинних зустрічей з Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко. «Комерсант» також зауважує, що остання і ґрунтовна зустріч Джозефа Байдена у Києві запланована саме з Арсенієм Яценюком, якого оточення віце-президента США називає «лідером української опозиції».

Інше московське видання – «Нєзавісімая Ґазета» – висловлює думку, що візит Джо Байдена до Києва «покликаний лише заспокоїти українську владу».., що Україна не стане «розмінною копійкою» при «перезавантаженні» російсько-американських стосунків». Ця газета також наводить думки експертів про безнадійність сподівань Президента Ющенка на сильну підтримку Вашингтоном його політичних амбіцій. Експерти, яких цитує «Нєзавісімая Ґазета», вважають, що зустріч американського президента Барака Обами з Президентом Віктором Ющенком «навряд чи можлива», при цьому вони зазначають, що «американський президент знайде час для переговорів з українським лише після виборів». Цей часопис також називає ім’я ймовірного посла США в Україні – Джона Тефта, який перед цим працював у Росії і був послом у Грузії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG