Доступність посилання

ТОП новини

Мер Ужгорода розіграв національну карту


Київ – В Україні не вщухає скандал напередодні офіційного старту передвиборної кампанії. Його спричинив конфлікт мера Ужгорода Сергія Ратушняка з активісткою «Фронту змін» і висловлювання Ратушняка на адресу лідера цього об’єднання Арсенія Яценюка. Представники єврейської громади України обурюються поведінкою мера і звинувачують його в антисемітизмі. Водночас, на думку оглядачів, національний чинник не буде сильно впливати на перебіг президентської кампанії.

«Фронт змін» Арсенія Яценюка звинуватив мера Ужгорода Сергія Ратушняка у побитті активістки, яка внаслідок цього потрапила до лікарні. Арсеній Яценюк виступив із вимогою притягти «ще не судимого» міського голову Ужгороду до відповідальності. Натомість мер столиці Закарпаття заперечив факт побиття і виступив із різкими заявами на адресу самого кандидата в президенти.

«Справа в тому, що кримінальний елемент – єврей Яценюк – вирішив, що це вибори в сільську раду десь в Ізраїлі», – заявив в інтерв’ю журналістам Сергій Ратушняк.

Такі висловлювання представники єврейської громади України назвали неприпустимими. Тим часом, Сергій Ратушняк в інтерв’ю одному з видань висловив здивування з приводу реакції на свої висловлювання і повторив звинувачення на адресу Яценюка.

Ксенофоба засудити складно

Голова Конгресу національних громад України Йосиф Зісельс вважає, що подібні висловлювання ображають представників не лише єврейської громади і неприпустимі для посадовця європейської країни. Утім, на думку пана Зісельса, притягти до відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі в такому випадку проблематично.

«На перший погляд, у цих висловлюваннях є ознаки злочину передбачені статтею 161 кримінального кодексу – це розпалювання міжнаціональної ворожнечі, – каже він. – Але там є наявність умислу обов’язково. Тобто, в момент, коли поширюється певна інформація, людина повинна мати намір розпалювати міжнаціональну ворожнечу. Це неможливо довести, як правило, у суді».

Виборці уникають крайнощів

На початку виборчої кампанії висловлюють припущення, що проти окремих кандидатів спробують використати національну карту. Проте в Конгресі національних громад України вважають, що ксенофобські настрої не чинитимуть суттєвого впливу на перебіг кампанії. Цю думку також поділяє політолог Володимир Фесенко.

«Хтось, можливо, на це робить ставку – буде використовувати проти Яценюка, Тимошенко, Януковича, але, – зазначає політолог, – як свідчить досвід виборчих кампаній останніх років, більшість виборців достатньо поміркована і відкидає подібного роду крайнощі».

Уроками толерантності – по маргіналах

На думку оглядачів, на ксенофобських настроях намагаються зіграти лише маргінальні політичні сили та кандидати. За словами Йосифа Зісельса, їм треба протиставляти інші приклади:

«Ми відкриваємо в Закарпатті – в Ясенях Рахівського району – табір «Джерела толерантності», де майже 200 дітей будуть три тижні жити в атмосфері толерантності, проживаючи життям іншої національно-релігійної громади. І ми сподіваємося, що ці діти ніколи не дозволять собі таких висловлювань, які дозволяє собі мер Ратушняк», – зауважив Йосиф Зісельс.

Тим часом, «Фронт змін» Арсенія Яценюка повідомив про інші випадки нападів на своїх активістів – у Києві та в Криму. Проте, на відміну від Ужгорода, тут обійшлося без некоректних висловів можновладців на адресу кандидата в президенти.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG