Доступність посилання

ТОП новини

Прорив у дослідженнях хвороби Альцгеймера


Комп'ютерна томографія голови хворої на хворобу Альцгаймера та здорової людини
Комп'ютерна томографія голови хворої на хворобу Альцгаймера та здорової людини

Лондон – Британські вчені знайшли два гени, пов’язані із хворобою Альцгеймера. Вони вважають, що це відкриття у майбутньому може прискорити віднайдення шляхів лікування цієї наразі невиліковної недуги. 2006 року понад 25 мільйонів людей в усьому світі хворіли на Альцгеймера, а на 2050 рік прогнозується, що це число зросте вчетверо.

Хвороба Альцгеймера, на яку переважно страждають люди похилого віку, і яку ще називають «дементією», на ранній стадії виявляється у втраті пам’яті. Наразі вона є смертельною, але відкриття британських учених дає надію на поступ у лікуванні в наступні кілька років.

Професор університету валійського міста Кардифа Джулі Вільямс, яка очолювала групу, що віднайшла два гени, пов’язані із хворобою Альцгеймера, зазначає: «Маємо нову інформацію щодо причин хвороби Альцгеймера. Гени можуть нам розповісти, якими саме є найважливіші першопричини розвитку цієї хвороби. А це приведе нас до методів, якими, можливо, вдасться лікувати недугу у майбутньому. Ми нині не розуміємо, що саме спричиняє типову хворобу Альцгеймера. Ми думали, що знаємо... Але дані нашого дослідження показують, що там відбуваються нові речі, на яких слід зосередитися. Думаю, що за кілька років матимемо добре уявлення про причини цієї хвороби».

До нинішнього відкриття був відомий лише один ген, який вважався фактором ризику щодо захворювання. Професор Вільямс пояснила, що нові гени захищають мозок, але певні зміни можуть перетворювати ці гени на «нападників».

У Британії на хворобу Альцгеймера нині страждає близько 700 тисяч осіб. Два гени було ідентифіковано, коли група професора Вільямс закінчила геномне дослідження 16 тисяч людей.

Уряд Вельсу пишається


Британський учений вважає, що її метод дослідження може призвести до віднайдення й інших відповідальних генів. Її група вже планує нове, ширше дослідження за участі 60 тисяч осіб, яке можуть провести упродовж наступного року.

Автономний уряд Вельсу був одним зі спонсорів дослідження. Перший міністр країни Родрі Морґан зазначив, що відкриття підсилило репутацію Вельсу як центру досліджень «світового рівня». У дослідницькій групі, крім науковців університету міста Кардифа, брали участь також учені з університетів Лондона, Кембриджа, Ноттінґема, Оксфорда, Манчестера, Саутгемптона, Брістоля і Белфаста. З ними співпрацювали також інститути інших країн.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG