Доступність посилання

ТОП новини

Путін підіграв Тимошенко газом


Київ – Демонстрація порозуміння та гарний тон. Так проходила зустріч українського та російського прем’єрів. І попри те, що ще напередодні приїзду Володимира Путіна Юлія Тимошенко заявила, що під час переговорів про газ йтися не буде, ця тема стала головною. Путін підтвердив, що російська сторона не штрафуватиму українську за недобір газу та заявив, що Москва погоджується на скорочення законтрактованих обсягів палива в наступному році. Володимир Путін не оминув можливості згадати і Президента Ющенка, щоправда зовсім в іншому тоні. Які наслідки для України матимуть ялтинські домовленості, та чи вплинуть останні заяви Путіна на перебіг виборчої кампанії?

Напередодні візиту Володимира Путіна до України експерти не очікували надто багато від зустрічі українського і російського прем’єрів. Сама ж Юлія Тимошенко спочатку повідомила, що тема газу буде головною під час переговорів. А потім вона заявила, що це питання взагалі не обговорюватиметься. Одначе, саме результат газових домовленостей демонстрували прем’єри після зустрічі.

Володимир Путін пообіцяв, що Москва не штрафуватиме Україну за недобір газу цьогоріч. Що ж до наступного року, то, за словами російського прем’єра, про нові обсяги палива мають домовитися «Газпром» і «Нафтогаз». Він також заявив, що у 2010 році Україна не матиме 20-відсоткової знижки на російський газ, а плата за транзит українською територією зросте на 60 відсотків. При цьому, Путін висловив задоволення щодо співпраці з Кабінетом Тимошенко.

«Нам із урядом Тимошенко працювати комфортно. Вважаю, що за час нашої співпраці відносини між Росією та Україною стали стабільніші та зміцнилися», – заявив Путін.

Юлія Тимошенко також висловлювала задоволення нинішньою співпрацею із Москвою. «Україна – незалежна країна. Справжній суверенітет може базуватися лише на прагматичних, ринкових відносинах із іншими країнами, зокрема, і з сусідами, – зазначила український прем’єр, – Те, що ми вперше за 18 років підписали європейський, ринковий контракт, це є абсолютне зміцнення суверенітету України, це є відносини рівних партнерів».

Ющенка запідозрили у газовому шантажі

Про газ, а конкретніше, про українсько-російські контракти згадав цими днями і Президент Ющенко. Під час спільної прес-конференції із грузинським керманичем Міхеїлом Саакашвілі Віктор Ющенко повідомив, що надіслав російському президенту листа у якому йшлося про необхідність перегляду газових угод. Ющенко висловив сподівання, що Дмитро Медведєв зважить на його пропозицію і щодо цього будуть проведені відповідні консультації.

«(Українсько-російська газова ) угода є непродуманою, і носить у собі багато ризиків. Це і було мотивом звернення до президента Росії. Сподіваюся, що це звернення буде почуте, і будуть проведені негайні консультації для того, щоб 2010 рік Україна та Росія зустріли свої нові відносини, розбудовані на більш ефективних, та надійних принципах», – наголосив український президент.

Але помічник російського президента Сергій Приходько заявив, що послання Ющенка Медведєву містить елементи шантажу. Відтак, уповноваженому Президента України з енергетичних питань Богдану Соколовському довелося виправдовуватися, що, мовляв, ніхто нікого не думав шантажувати.

… і порадили берегти краватку

Зважаючи на те, що зустрічі Тимошенко-Путін та Ющенко-Саакашвілі збіглися у часі, то ті, і інші згадували одне одного. Якщо Президенти говорили про Москву у контексту Чорноморського флоту та російсько-грузинської війни, то прем’єр Путін видав черговий крилатий вислів, згадавши про краватку, яку перед одним із інтерв’ю жував Міхеїл Саакашвілі.

«Чим займалися наші колеги, поняття не маю. Але, думаю, що двом президентам завжди є про що поговорити, щось обговорити, кудись сходити. Бійці згадували минулі дні і битві, де разом вони продули. Що можна ще порадити і порекомендувати? Двом президентам краще проводити вечерю, якщо вони будуть вечеряти, без краваток. Краватки нині у ціні, не дай Боже... ну ви мене розумієте. Зжере гість ще Ющенкову краватку», – заявив Володимир Путін.

Останніми заявами Володимир Путін продемонстрував підтримку Юлії Тимошенко, як кандидату на Президента України. Але, наголошує політичний експерт Кость Бондаренко, на відміну від 2004 року, коли кандидата Віктора Януковича підтримував Кремль, це лише позиція одного Путіна. І така підтримка, вважає Бондаренко «є палицею з двома кінцями».

«Тимошенко може набрати бали на сході України, де довіра до Путіна є надзвичайно високою. Але Секретаріат Президента не омине можливості, щоб почати формувати проти Тимошенко інформаційну кампанію на заході України, мовляв, якщо її похвалив Путін, отож, вона з Росією», – зазначає експерт.

«Гра на Європу»

Що ж до газових домовленостей, про які рапортували Тимошенко та Путін, то це, на думку президента Київського міжнародного енергетичного клубу Олександра Тодійчука, є, швидше, «грою на Європу», ніж конкретними домовленостями.

«Це була гра на Європу та м’який вплив на виборчий процес в Україні. Не виключаю, що окрім офіційного протоколу були і окремі домовленості, які визначатимуться результатами виборів. Питання ГТС було і залишається рожевою мрією наших російських колег», – каже Тодійчук.

Сама ж Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що українська газова труба ні за яких умов приватизованою не буде. Цього ж тижня і українська, і російська сторони говорили про учать Росії в модернізації української ГТС. Радник прем’єра в інтерв’ю Радіо Свобода пояснював, що йтиметься про технічні кредити з боку Росії. Разом з тим, до січневих виборів ці питання навряд чи будуть вирішені.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG