Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Україні відповідали стандартам – місія міжнародних спостерігачів


Під час підрахунку голосів на одній з виборчих дільниць у Євпаторії
Під час підрахунку голосів на одній з виборчих дільниць у Євпаторії

Повторне голосування на виборах Президента України підтвердило оцінки місії міжнародних спостерігачів про те, що виборчий процес відповідав більшості стандартів ОБСЄ та Ради Європи. Про це йдеться в заяві міжнародної місії зі спостереження за виборами, до складу якої входять делегації Організації з безпеки й співпраці в Європі, Європейського парламенту, Парламентських асамблей Ради Європи і НАТО.

У заяві спостерігачі відзначили прогрес, досягнутий з 2004 року, але зробили висновок, що взаємна недовіра між кандидатами та недостатня законодавча база були основою для зафіксованих проблем.

Професійні, прозорі та чесні вибори і підрахунок голосів мають стати основою для мирної передачі влади, наголошують спостерігачі.

«Вчорашнє голосування було вражаючою демонстрацією демократичних виборів. Для кожного в Україні ці вибори були перемогою. Зараз настав час для політичних лідерів країни прислухатися до вердикту народу і впевнитися в тому, що перехід влади буде мирним конструктивним», – цитує прес-служба ОБСЄ голову Парламентської асамблеї ОБСЄ, спеціального координатора Місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Жоао Соареша.

«Дехто каже, що Помаранчева революція програла. Я кажу: ні. Завдяки Помаранчевій революції демократичні вибори в Україні – тепер реальність», – сказав голова делегації Парламентської асамблеї Ради Європи Матіаш Ерші.

Зі свого боку, голова делегації Парламентської асамблеї НАТО Ассен Агов заявив, що «песимістичні сценарії», які висувалися напередодні виборів, не справдилися завдяки переважно ефективній та об’єктивній манері, в якій виборчі комісії працювали вчора, та завдяки високій активності виборців.

«Україна встановлює приклад демократичних виборів. Український народ, який продемонстрував дотримання демократичного виборчого процесу, тепер заслуговує на мирний перехід влади», – сказав Агов.

Голова делегації Європейського парламенту Павел Коваль заявив, що будь-якій демократії потрібно не лише фокусуватися на дні виборів, але й забезпечити законодавчу основу, яка б гарантувала прозорість політичного процесу, зокрема це стосується фінансування політичних партій та кандидатів.

Місія спостерігачів СНД визнала вибори в Україні демократичними

Місія спостерігачів Міжпарламентської асамблеї СНД заявляє, що другий тур виборів Президента України пройшов відповідно до міжнародних стандартів у сфері виборчого права.

За словами спостерігачів, виборча кампанія й перебіг голосування, незважаючи на окремі недоліки, відповідали критеріям вільних і демократичних виборів.

Зокрема, серед епізодичних недоліків спостерігачі вказали недостатню якість списків виборців й агітацію в день голосування. Проте такі порушення не носили систематичного характеру, а списки виборців були частково уточнені між двома турами виборів, мовиться в заяві місії.

За словами керівника місії. першого заступника голови Ради Федерації Федеральних зборів Росії Олександра Торшина, обидва кандидати – і Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко – «мали можливість вільно проводити передвиборну кампанію в Україні».

Водночас він відзначив факти взаємного звинувачення кандидатів.

Коментуючи ухвалення Верховною Радою змін до закону про вибори Президента України напередодні другого туру, Торшин заявив: «Продовження практики змін законодавства про вибори, що мала місце напередодні першого туру виборів Президента України, є одним із недоліків чинної системи».

Другий тур виборів в Україні відповідав стандартам – спостерігачі CІS-EMO

Повторне голосування на президентських виборах України відбулося відповідно до демократичних стандартів, заявляють спостерігачі від місії CІS-EMO.

«Наша оцінка має однозначний характер: вибори були чесні, відповідали всім демократичним стандартам», – сказав член місії, екс-віце-прем’єр Польщі Анджей Леппер.

За його словами, спостерігачі не виявили серйозних порушень, які вплинули б на підсумки голосування.

Керівник місії міжнародних спостерігачів CІS-EMO Олексій Кочетков додав, що загалом члени місії задоволені перебігом другого туру. «Не було спроб зриву й не було тих речей (фальсифікацій), про які багато говорили до другого туру», – сказав Кочетков.

Зі свого боку, екс-прем’єр Словаччини Ян Чарноґурський заявив, що й від представників кандидатів на посаду Президента на виборчих дільницях теж лунає позитивна оцінка про перебіг голосування, ніяких зауважень з їхнього боку не надходило.

Щодо проблем виборчого процесу, то, за словами Кочеткова, вони стосувалися переважно списків виборців, а також організації роботи в приміщеннях, де відбувалося голосування. Зокрема, як заявив керівник місії, на деяких дільницях не було опалення, і члени комісій були змушені перебувати по 12 годин у холодних приміщеннях.

Також він згадав проблему «сімейного» голосування, коли на виборчу дільницю приходить людина з паспортами членів родини, бере за них бюлетені й голосує за них.

Другий тур виборів відбувся без системних порушень і фальсифікацій – ENEMO

Повторне голосування на президентських виборах в Україні відбулося без системних порушень і фальсифікацій, зазначають спостерігачі міжнародної місії ENEMO.

«День виборів минув у спокійній атмосфері, без масових зловживань, системних порушень і застосування адміністративного ресурсу», – заявила сьогодні голова місії ENEMO Таскин Рахімбек на прес-конференції в Києві.

За її словами, поліпшення під час першого туру президентських виборів, порівняно з виборами 2004 року, спостерігалися і під час другого туру.

Вона додала, що атмосфера під час повторного голосування «залишалася вільною від тиску, залякувань чи погроз стосовно учасників процесу».

КВУ не знайшов масштабних порушень, які б вплинули на результати виборів

Комітет виборців не бачить підстав для визнання виборів недійсними на значній кількості виборчих дільниць. Про це повідомив голова КВУ Олександр Черненко.

«Те, що скарги будуть, це зрозуміло, але реальних підстав для оскарження – це кілька десятків дільниць», – сказав він.

За підсумками спостереження КВУ заявляє, що повторне голосування та підрахунок голосів на виборах Президента України відбувалися в складніших і напруженіших обставинах порівняно з голосуванням 17 січня.

Фіксувався високий рівень конфліктності в роботі комісій, суперечливі й взаємовиключні рішення ЦВК та судів, свідомі провокації з боку штабів кандидатів, які були спрямовані на зрив виборчого процесу або затягування підбиття результатів виборів. «У той же час КВУ не фіксував масових і системних фактів фальсифікацій, які б могли скорегувати або спотворити волевиявлення громадян», – наголосив Черненко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG