Доступність посилання

ТОП новини

Якими будуть російсько-польські стосунки після Катинської авіакатастрофи


Президент Росії Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запалюють свічки в пам'ять про жертви авіакатастрофи Ту-154 в каплиці президентської резиденції Горки, 10 квітня 2010 року
Президент Росії Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр РФ Володимир Путін запалюють свічки в пам'ять про жертви авіакатастрофи Ту-154 в каплиці президентської резиденції Горки, 10 квітня 2010 року

Прага – Поляків зворушив простий і людяний жест російського прем’єра Володимира Путіна, який на знак солідарності і співчуття обійняв польського колегу. Однак про тривале потепління у польсько-російських стосунках ще зарано говорити, вважають оглядачі.

Російська влада швидко і влучно відреагувала на катастрофу польського президентського літака. Прем’єр Росії Володимир Путін у своїй реакції поєднував людське співчуття зі спокійним професіоналізмом дій, зауважують оглядачі.

«Ми сумуємо разом із поляками. Працює державна комісія. І, звичайно, ми зробимо все, що від нас залежить для того, щоб розслідування було об’єктивним, повним. Будуть виявлені всі причини цієї авіаційної катастрофи», – заявив російський прем’єр.

Польський президент Лех Качинський летів на зустріч із російськими колегами. Спільний молебень у Катині мав покласти початок обережного зближення між двома країнами, які протягом останніх десятиліть розділяли великі і малі суперечки ледь не з кожного політичного питання сьогодення та історії.

Чи стане катастрофа в Катині можливістю для зближення? Це питання зараз ставлять багато оглядачів.

Головний редактор російського радіо «Ехо Москви» Олексій Венедиктов говорить, що російське керівництво повелося «супердостойно». Адже крім державної комісії, про яку говорив прем’єр Путін, в Росії було оголошено день жалоби, вже на другий день Путін був у Смоленську і зустрічав там польського прем’єра Дональда Туска.

І це не могло не мати позитивний відгук у Польщі. В інтерв’ю агентству Рейтер заступник голови Національного бюро безпеки Польщі Вітольд Ващиковський сказав, що поляки не чекали такої особистої участі від Путіна. Це, та ймовірна представницька делегація на похороні у Варшаві, на його думку, матиме позитивний вплив на двосторонні стосунки.

Рука провидіння чи «рука Москви»?

Головний редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов нагадує, що російська влада запросила на офіційну церемонію лише прем’єра Туска, а президент Качинський летів до Катині з приватним візитом. Надто непримиренними були суперечки між ним і російським керівництвом.

За словами Лук’янова, загибель в авіакатастрофі одного з найжорсткіших критиків російської верхівки неминуче викличе теорії змов. «Знайдуться такі люди, які скажуть: це росіяни все влаштували», – каже оглядач. На його думку, лише відкрите і чесне розслідування цієї катастрофи зможе покласти край цим підозрам.

Російські оглядачі, близькі до кремлівської позиції, також зауважують, що ця катастрофа, може посприяти тому, що у стосунках між Москвою і Варшавою відкриється нова сторінка. Оглядач журналу Russia Profile Дмитро Бабич сказав у інтерв’ю Радіо Свобода, що зі сходженням Леха Качинського з політичної сцени, частина негативного багажу російсько-польських стосунків буде втрачена.

«Ким би не був новий президент, він не буде обтяжений тими обіцянками, тим не дуже добрим спадком, який лишився з середини 2000-х років у російсько-польських стосунках, коли була криза. Він зможе з чистого аркуша приїхати до Москви, чи запросити до Варшави російського президента. Як не дивно, але ця жахлива трагедія може обернутися поліпшенням російсько-польських стосунків», – вважає Дмитро Бабич.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG