Доступність посилання

ТОП новини

Студенти спілкувалися з президентом Росії дипломатично


Дмитро Медведєв на зустрічі зі студентами
Дмитро Медведєв на зустрічі зі студентами

Київ – Студенти Національного університету імені Тараса Шевченка не ставили президентові Росії Дмитру Медведєву незручних та гострих запитань. Та попри це зустріч видалася студентам цікавою. Найбільше їм сподобалася манера спілкування президента Російської Федерації.

Своє спілкування зі студентами президент Росії розпочав зі спогадів про відвідини Києва майже 20 років тому. Тоді молодим кандидатом юридичних наук Дмитро Медведєв був у столиці України на науковій конференції.

«Тоді відбувався бурхливий злам того, що було в Радянському Союзі, – згадував російський президент. – І тут, в університеті, мені це запам’яталося тим, що, як би це сказати, відзначали конференцію у парткомі. До цього часу такого уявити було неможливо. Справді, була вольниця».

Медведєв запевнив, що бути агресивним невигідно

Двічі під час розмови порушувалася тема перебування на українській території російського Чорноморського флоту. Дмитро Медведєв зазначив, що севастопольська база є важливим елементом у системі безпеки чорноморського регіону. Президент запевнив, що Росія не використовуватиме Чорноморський флот для агресії проти сусідніх держав, але стовідсоткової гарантії не дав.

«Як казав Остап Бендер, справжні гарантії може дати лише страховий поліс», – віджартувався Дмитро Медведєв, зазначивши, утім, що Росії просто невигідно порушувати міжнародні зобов'язання та конвенції.

Президент Росії задоволений теперішнім нейтральним статусом України. Відповідаючи на запитання про перспективи вступу України до очолюваної Росією Організації Договору про колективну безпеку, Дмитро Медведєв запевнив, що це рішення Україна має ухвалити самостійно.

«Якщо, припустімо, в майбутньому ви ухвалите рішення вступити до ОДКБ, ми, звичайно, будемо щасливі вас прийняти, – запевнив президент Росії. – Але це суверенне рішення держави, яке має бути продуманим і серйозним».

Вчитися треба не лише студентам, але й держслужбовцям


Багато запитань було з галузі освіти. Дмитро Медведєв схвально відгукнувся про болонську систему освіти та єдиний державний іспит. Він зауважив, що попередня система вступних іспитів передбачає блат та корупцію.

За словами російського президента, «при наявності системи вступних іспитів завжди можна з кимось домовитися і гроші занести – і завжди отримаєш вищу оцінку».

Дмитро Медведєв радив студентам користуватися технічними новинками і зауважив, що держслужбовець просто зобов'язаний вміти користуватися комп’ютером.

Запитання зі студентами проговорили завчасно?

Кожна відповідь російського президента завершувалася аплодисментами аудиторії.

Як згодом розповідали студенти, найбільше їх вразила легка та дотепна манера спілкування господаря Кремля. Тож, навіть тим, хто сприймав спілкування з президентом Росії критично, зустріч сподобалася.

«Дуже приємно було слухати, як говорить президент, – ділиться враженнями студентка філософського факультету Марія Солодар. – Дійсно, дуже добре поставлена мова. Що прикро вразило: стосовно України пан Медвєдєв ставив зверху Росію. Але було дуже багато прийомів, як він старався об’єднати, казав, що ми з вами».

За словами студентки, наскільки їй відомо, гострих запитань не було, бо організатори проговорювали їх зі студентами завчасно.

Майбутні дипломати уникали незручних моментів

Більшість в аудиторії складали студенти Інституту міжнародних відносин, які просто не налаштовані були ставити гостеві неприємні запитання. «Як майбутній дипломат, я не хочу ставити незручних запитань, бо можу отримати незручні відповіді», – зауважила студентка-міжнародниця Анастасія Хітон.

Із нею погоджується студент-міжнародник Павло Ліневич. «Найбільше вразило вміння Дмитра Анатолійовича спілкуватися і тримати публіку в хорошому настрої, – поділився він враженнями. – На мою думку, сипати дотепами тут не варто було, оскільки це рівень спілкування студент-президент».

Хоча зустріч була зі студентами, проте перші ряди зайняли високопосадовці з двох країн. Натомість далеко не всі студенти, які бажали поспілкуватися з главою сусідньої держави, змогли потрапити до актової зали Київського національного університету імені Тараса Шевченка.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG