Доступність посилання

ТОП новини

До ЄС без візи: Європа бачить прогрес, а уряд України каже, що було мало часу


Люксембург – У питанні переходу до безвізового режиму, настав час дій, вважають у Європейському Союзі. На осінньому саміті Україна-ЄС представники співдружності сподіваються довести це, можливо, надавши Україні довгоочікувану «дорожню карту». Тим часом, участь європейців у модернізації української газотранспортної мережі визначать вже цього місяця. Такі теми, а також поступ України до європейських стандартів, зони вільної торгівлі та її участь у врегулюванні ситуації у Придністров’ї обговорювали на засіданні Ради українсько-європейського співробітництва у вівторок. У ній брали участь прем’єр-міністр Микола Азаров, чільні представники Єврокомісії та інших установ співдружності.

Нині у візовому питанні настав час для переходу до етапу дій. Він складатиметься із двох фаз, заявила Катрін Аштон, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки, після зустрічі з українською делегацією.

«Мені приємно зазначити, що у питанні віз ми готові перейти до суто операційної фази діалогу, – зауважила голова європейської дипломатії. – Це означає, що ми разом розробимо план дій, який міститиме широкий список заходів. Для здійснення безвізових короткотермінових візитів до ЄС, Україні слід всі ці заходи реалізувати».

При цьому вона зазначила, що це буде важливий крок, і «дорожня карта» – хоч це й звучить бюрократично, але насправді буде свідченням справжніх намірів ЄС надати Україні безвізовий режим. Катрін Аштон також висловила переконання, що наступний саміт Україна-ЄС, який відбудеться у жовтні, стане доказом того, що Європа своїх обіцянок дотримується.

Проте прогрес у візовому питанні далеко не переконливий, вважають українські оглядачі. На що прем’єр-міністр Азаров відповідає, що нова влада займається цим питанням тільки три місяці, тож часу було не так багато. Тим часом, пані Аштон зауважила, що прогрес таки є, бо «9 червня міністри внутрішніх справ ЄС домовилися про розробку Плану дій та руху вперед».

Зона вільної торгівлі: треба йти на компроміси

Інша важлива тема нинішнього діалогу Ради співробітництва України та ЄС стосувалася зони вільної торгівлі, до встановлення якої готуються сторони. Але, наприклад, чи буде місце продуктам українських фермерів на європейському ринку, перенасиченому своєю продукцією?

Прем’єр-міністр Микола Азаров каже, що у цьому питанні як Україні, так і Євросоюзу треба буде йти на компроміси.

«Європейський Союз – це об’єднання країн, включно з аграрними, – каже він. – Захист зовнішнього контуру свого ринку від конкурентів – це для них одне з головних завдань. Ми це розуміємо. Тому сьогодні я закликав пані Аштон та керівництво ЄС до взаємних поступок. Адже компроміси – це взаємні поступки. У якихось позиціях ми поступимося, але розраховуємо, що країни Євросоюзу в чомусь поступляться і нам. Тому ми неодмінно знайдемо взаємовигідні компроміси».

25 червня вирішать, хто модернізуватиме українську трубу

У перебігу переговорів торкнулися й питання модернізації української ГТС. Європа вкотре заявила, що готова долучитися до цих планів, бо зацікавлена у нормальному й прозорому транзиті газу територією України до своїх споживачів. Щоб остаточно визначитися з участю Євросоюзу в модернізації української газотранспортної мережі, через 10 днів у Брюсселі зустрінуться представники ЄС та України, каже Прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Двадцять п'ятого червня тут, у Брюсселі, буде дуже важлива зустріч комісарів Еттінґера та Філе з нашим міністром палива та енергетики, протягом якої й обговорюватимуть цю тему, – заявив у Люксембурзі пан Азаров. – Гадаю, упродовж літа ми повинні знайти рішення цієї проблеми і розробити на 2011 рік конкретну програму модернізації нашої газотранспортної системи».

Перебуваючи з візитом у Люксембурзі, голова українського уряду також відвідав Великого Герцога Люксембурга Анрі й підписав угоду з Європейським інвестиційним банком щодо створення представництва цієї фінансової установи в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG