Доступність посилання

ТОП новини

Фермери переконані: квоти на експорт знищать селянство


Київ – Українські фермери виступають проти квот на експорт зерна. Аграрії переконані, що подальше квотування експорту не просто залишить їх без прибутку, а може знищити селян як таких. За підрахунками асоціації фермерів та землевласників України, аграрний комплекс через блокування експорту вже поніс збитки на понад 10 мільярдів гривень. За найпесимістичнішими прогнозами експертів, ця цифра може збільшитися у десятки разів. Фермери налаштовані рішуче, напередодні вони вже провели акцію протесту біля Кабміну, а сьогодні звернулися до Президента. Якщо влада не чутиме їхніх вимог і далі, фермери планують провести загальнонаціональні страйки.

У 2010 році Україна зібрала більше 40 мільйонів тонн зернових, з них на внутрішні потреби країні необхідно 25 мільйонів. Усе інше, а це 16 мільйонів тонн, зазначає Микола Стрижак, віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ), можна сміливо експортувати. Але квоти, які ввів український уряд, не дозволяють це зробити.

Квоти можуть продовжити

За інформацією Мінагрополітики, ця ситуація триватиме до кінця року, але фермери не виключають можливості, що квоти будуть продовжені і фермери взагалі не зможуть реалізувати своє зерно, зазначає Микола Стрижак.

«
Все переповнено. Мішки, склади, елеватори вже повністю заповнені, адже ми не можемо продати зерно
Проста арифметика. Від 41 мільйонів тонн відняти 25 – залишається 16. Це та кількість, яку ми не знаємо, куди подіти. А чому ми не знаємо? Тому що вже все переповнено. Мішки, склади, елеватори вже повністю заповнені, адже ми не можемо продати зерно. Як це так, що нам немає куди подіти зерно? Вчора один данський фермер, який займається тваринництвом, побачив нашу акцію протесту. Він питає: «Що ви тут робите?». Ми кажемо, що не знаємо, куди віддати зерно. Він каже: «Як не знаєте? У нас у Данії немає чим годувати худобу, немає фуражного зерна, а ви не можете нам продати?». Ми кажемо, що не можемо, адже кордони перекриті. А для чого це робиться, скажіть мені, будь-ласка?» – наголосив віце-президент АФЗУ.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров неодноразово заявляв, що уряд вводить квоти на експорт зерна з метою гарантувати продовольчу безпеку держави. Адже ще до введення квот з держави вже вивезли 5 мільйонів тонн зернових.

Фермерів «моритимуть» доти, доки зерно не віддадуть за безцінь державі

Водночас аграрний експерт Володимир Хорішко зазначає, що насправді у держави фактично немає коштів, щоб за реальними цінами викупити у фермерів зерно і наповнити Державний Аграрний фонд. Можливо, метою уряду є довести фермерів до того стану, коли своє зерно їм доведеться віддати державі за безцінь, зауважив Володимир Хорішко.

«Мета – створити штучне переповнення ринку, щоб ціни не росли так динамічно, як на світовому ринку, а щоб меншим був коефіцієнт кореляції з ростом цін у світі», – припускає директор ТОВ «Корпорація «Агро-Союз» Володимир Хорішко.

Вже нині, за інформацією Асоціації фермерів та приватних підприємців, ціни на зерно в Україні нижчі від минулорічних: близько 850 гривень за тонну зерна третього класу, тоді як ще у минулому році за тонну треба було викласти майже 1300 гривень.

Водночас фермери зазначають, що причини введення квот на зерно набагато далекоглядніші, ніж просто наповнити державний фонд. Така спільна політика уряду, крупних землевласників та інвесторів покликана знищити українського дрібного та середнього фермера, говорить Микола Стрижак, віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України.

Не зерно зайве у нас, а селянин зайвий. Вже хочуть продавати землю і хочуть продати її без зайвого клопоту. А селяни на землі – це клопіт. Усе йде до цього
«Може, я і не правий, але я так думаю, що ця вся політика ведеться для того, що не зерно зайве у нас, а селянин зайвий. Вже хочуть продавати землю і хочуть продати її без зайвого клопоту. А селяни на землі – це клопіт. Усе йде до цього», – зазначив фермер.
У жовтні Президент Віктор Янукович виступив із ініціативою проведення земельної реформи, яка створить прозорі умови продажу землі. В асоціації фермерів переконані, що, можливо, вже скоро мораторій на продаж землі до 2012 року знову спробують скасувати.

Фермери попереджають, що боротимуться до кінця

Що ж до заборони експорту, то 10 жовтня Мінагрополітки, все ж, дещо послабило квоти і дозволило експорт того зерна, що вже було завантажене на кораблі, а це близько 250 тисяч тонн, заявив Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики.

«Зерно, яке було на кораблях, вже поїхало і їде, зерно, яке зараз у портах, вивезуть за квотами», – зазначив міністр.

Тим часом, мільйони тонн зерна й далі лежать мертвим вантажем. Українські фермери повідомляють, що будуть протестувати. Вони вже звернулися сьогодні до Віктора Януковича з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася з експортом зерна.
Якщо Президент не зверне увагу на проблеми фермерів, 42 тисячі селян погрожують влаштувати загальнонаціональний страйк.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG