Доступність посилання

ТОП новини

Розширення НАТО покращило стабільність та економіку Росії – Расмуссен


Андерс Фоґ Расмуссен, Брюссель, 15 листопада 2010 року
Андерс Фоґ Расмуссен, Брюссель, 15 листопада 2010 року

Брюссель – Саміт НАТО, що відбудеться наприкінці тижня у Лісабоні, має перегорнути нову сторінку цієї військово-політичної організації. У відповідь на вимогу часу, альянс має реформуватися і переходить до нової стратегічної концепції, яку мають ухвалити у португальській столиці. Зустріч лідерів держав-союзниць також повинна визначити характер подальших стосунків НАТО з Росією та долю протиракетного щита у Європі. Про деталі майбутнього саміту Північноатлантичного альянсу розповів у понеділок голова цієї організації Андерс Фоґ Расмуссен.

Ключова тема Лісабонського саміту НАТО – нова стратегічна концепція, що має перетворити цю військово-політичну організацію з, так би мовити, «міжнародного поліцейського» на «ефективний засіб територіального захисту сучасного світу». Саме так характеризує подальшу роль альянсу його лідер Андерс Фоґ Расмуссен.

Особливе місце у роботі саміту займатиме Росія, яка, за словами Расмуссена, зацікавлена у поглибленому зближенні з усім Заходом, а головними її партнерами мають стати Європейський Союз і НАТО. Тому в Лісабоні передбачають дати початок спільному натовсько-російському аналізу сучасних загроз, щоб на основі цього розпочати практичну співпрацю у боротьбі з тероризмом, кіберзлочинністю чи наркоторгівлею.

Одним із основних аспектів цього співробітництва, каже представник альянсу, має бути робота зі створення системи протиракетної оборони. При цьому в НАТО вважають, що вона може мати вигляд двох окремих щитів, які працюватимуть у синхронному режимі обміну інформацією. Це дозволить обом сторонам заощаджувати кошти і мати краще покриття від можливих загроз, що можуть надійти із держав на кшталт Ірану. Потенційно країн, звідки можуть надійти загрози Заходу, є багато: близько 30 держав заявляють, що мають намір чи хотіли б озброїтися ракетними технологіями.

«Політика «відчинених дверей» залишається у силі» – генсекретар НАТО

Політика «відчинених дверей» Північноатлантичного альянсу залишається у силі й, можливо, також отримає підтвердження на саміті у Лісабоні, зауважує лідер НАТО і додає, що у принципі так звані «Бухарестські угоди» ніхто не відміняв, тому, коли Грузія чи Україна виявлять бажання і будуть готові, вони неодмінно зможуть приєднатися до альянсу. Хоча найближчими днями, можливо, країни НАТО сформулюють новий підхід до кожної з цих країн, бо, як каже голова альянсу, нині з’явилися нові нюанси.

Ігор Долгов, посол у Бельгії і голова місії України при НАТО, коментуючи заяву пана Расмуссена, в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що «ніяких змін у політиці «відчинених дверей» НАТО запроваджувати не збирається. Тому йдеться не про політичний, а про практичний вимір: наскільки у подальших контактах, подіях чи планах співробітництва повинні паралельно враховуватися Україна і Грузія».

«Ми знаємо свою програму, свої можливості і у їх межах готові спвапрацювати з НАТО», – додав Ігор Долгов.

Як голова НАТО переконуватиме росіян?

Андерс Фоґ Расмуссен та Дмиро Медведєв
Але як альянс збирається переконати росіян у тому, що розширення й політика «відчинених дверей» не несуть їм ніякої шкоди, а навіть навпаки? – поцікавилися грузинські журналісти.

«Росія отримала користь від розширення НАТО з декількох точок зору. Перше: політика «відчинених дверей» суттєво вплинула на встановлення стабільності й безпеки у Східній Європі, тобто вздовж західних російських кордонів, – зазначив Андерс Фоґ Расмуссен. – Мені здається, що саме цього Росія й домагається упродовж століть. По-друге, саме завдяки цьому миру, стабільності й безпеці ми стали свідками вражаючого економічного розвитку Центральної і Східної Європи. В економічному сенсі Росія теж отримала вигоду від цієї стабільності».

Представники України також запрошені на саміт НАТО у Лісабоні для участі у засіданні країн-контрибуторів міжнародної системи зі сприяння стабільності ув Афганістані. Делегацію очолить голова українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко.

Іншими темами лісабонського саміту мають бути шляхи реформування НАТО і його подальша місія в Афганістані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG