Доступність посилання

ТОП новини

ЮНІСЕФ: Україна має цілеспрямовано допомагати ВІЛ-інфікованим вагітним, що вживають наркотики


Керівник відділу ВІЛ/СНІДу Дитячого фонду ООН Джиммі Колкер
Керівник відділу ВІЛ/СНІДу Дитячого фонду ООН Джиммі Колкер

Прага – Якщо в більшості вражених країн світу темпи поширення ВІЛ-інфекції серед молоді зменшуються, то в Україні зростають. Відповідь на запитання, як зупинити поширення смертоносного вірусу серед дітей і юнацтва, намагаються знайти автори нового звіту ЮНІСЕФ – Дитячого фонду ООН. Разом зі своїми партнерами вони оприлюднили ці висновки сьогодні в Нью-Йорку.

Деякі висновки нового звіту, які стосуються України, Радіо Свобода прокоментували експерти ООН. Спершу слово керівникові відділу ВІЛ/СНІДу Дитячого фонду ООН Джиммі Колкеру.

– Пане Колкер, Україна найбільше вражена ВІЛ-інфекцією в Європі. Як тут виглядає становище українських дітей?

– Тенденція тривожна тому, що кількість нових ВІЛ-інфікованих не зменшується, так як в інших частинах світу. Хоча ми знаємо про те, що Україна схвалила програму із запобігання ВІЛ-інфекції серед молодих людей, але в нашому новому звіті йдеться про те, що в цьому регіоні зараз більше нових випадків захворювань, ніж у попередні роки, і це дуже тривожне явище, адже, наприклад, в Африці відбувається зворотний процес.

– Які головні причини цього?

– Епідемія зосереджена в групах населення, які не мають доступу до медичної системи, як це має більшість людей. У зоні ризику опинилися ін’єкційні споживачі наркотиків і ті, хто живе поза батьківським контролем – той, хто продає сексуальні послуги чи веде ризиковане сексуальне життя. Через те, що така поведінка вважається асоціальною, таких молодих людей часто сприймають як злочинців, а не тих, кому потрібна медична опіка, професійна допомога.

– За даними, які ЮНІСЕФ наводив у серпні, щороку на 20-30 відсотків збільшується кількість вагітних українок, які є ВІЛ-інфікованими. Чи ваш новий звіт підтверджує цю тенденцію?

– Сьогоднішній звіт ЮНІСЕФ не оприлюднює нової статистики, ми використовуємо дані, як зібрали наші партнери з ООН раніше цього року. Ми намагаємося проаналізувати ці цифри і подумати про шляхи, як краще надавати послуги маргіналізованій молоді у таких державах, як Україна. Також є пропозиції, як, наприклад, краще інтегрувати медичні послуги вагітним та дітям, враховуючи ВІЛ-інфікованих та наркозалежних. Якщо цього не зробити, то матері можуть частіше передавати інфекцію своїм новонародженим дітям. Якщо загальна статистика щодо України низька, тим не менше, біля 20 відсотків вагітних ВІЛ-інфікованих, що вживають наркотики, передають інфекцію своїм дітей. Тому потрібно спрямувати зусилля в цьому напрямку, щоб зменшити загальну кількість передачі ВІЛ- інфекції від матері до дитини.

Українська молодь далі «забуває» про презервативи

У регіональному офісі ЮНІСЕФ у Женеві проблеми ВІЛ/СНІДу відстежує експерт організації Руслан Малюта. За його словами,
успіх у профілактиці ВІЛ/CНІДу багато в чому залежить від того як, українська держава підтримує материнство й дитинство. Експерт ЮНІСЕФ наголошує, що ВІЛ-інфіковані матері в Україні набагато частіше відмовляються від своїх дітей, ніж інші жінки. У деяких областях України цей показник у десятки разів вищий. «Держава має зробити все, щоб мати залишалася разом із дитиною», – сказав Радіо Свобода Руслан Малюта.

Крім цього, оглядач стурбований тим, що в Україні досі поширені міфи про ВІЛ-інфікованих дітей. «Я спілкувався з багатьма родинами, що виховують діток із ВІЛ. Їм можуть відмовити у місці в дитячому садочку. Також людей відмовляють усиновлювати таких малюків. Кажуть, тобі ж буде так важко. Тільки наполегливість цих батьків допомогла їм усиновити таких дітей», – зауважив Руслан Малюта.

Ще одна група ризику – підлітки. Експерт ЮНІСЕФ зауважує, що серед жінок, які займаються секс-бізнесом в Україні, близько 20 відсотків становлять неповнолітні. «Зрозуміло, що ця група дівчаток перебуває у зоні особливого ризику. Їм потрібно надати доступ до послуг, які могли б захистити їх від цього захворювання», – каже Руслан Малюта.

За даними міжнародних експертів, які наводяться в останньому звіті ЮНІСЕФ, молоді українці, попри епідемію ВІЛ/CНІДу, недостатньо захищаються під час сексу. Понад третина юнаків і дівчат (віком від 15 до 24 років), які мають більше ніж одного партнера, не користувалися презервативами під час останнього статевого акту.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG