Доступність посилання

ТОП новини

Пане Янукович, як вижити? (Європейська преса)


Прага – Низка європейських газет коментує деякі підсумки так званої «співбесіди» Президента Януковича з народом минулої п’ятниці і називає понад 4-годинне «спілкуванням» з громадянами у телевізійному проекті «Розмова з країною» своєрідним «копіюванням досвіду Путіна». Газети також доходять висновку, що громадяни України так і не отримали від Президента відповідь на основне питання – «як виживати» в умовах тотальної бідності і відсутності реальної перспективи найближчим часом на покращення життя. Газети також звертають увагу на «український слід» у подіях в Лівії і розмірковують над перспективами вільної економічної зони між ЄС та Україною.

Польська «Жечпосполіта» наголошує, що із 35 тисяч запитань від громадян України до Президента Януковича одним із найпоширеніших було – «Як вижити?», коли пенсія чи зарплата коливається у більшості населення від 800 до однієї тисячі гривень, а комунальні послуги забирають щонайменше до 800 гривень. Тут також зауважено, що Віктор Янукович фактично нічого конкретного на це болюче питання мільйонів українців не відповів. Не зміг він, як звертає увагу «Жечпосполіта», конкретно відповісти на гострі питання про розкол України за історичними та ідейними незгодами, також лише обіцяв покінчити з широкомасштабною на сьогодні корупцією в державі. Експерти зауважували, що під час цього спілкування Янукович у всьому копіював свого російського протеже, нині прем’єр-міністра Росії – Володимира Путіна. «Жечпосполіта» також наголосила, що українська опозиція назвала «Розмову з країною» Віктора Януковича «фарсом».

Московська газета «Комерсант» також зауважила, що розмова Президента Януковича з Україною під час телешоу минулої п’ятниці фактично виявилася невдалою, бо людей не переконали виправдання Януковича щодо економічної стабілізації та його постійні посилання на минулу владу, котра, мовляв, у всьому винна. Спостерігачі також зауважили, що «проект «Розмова з країною» аналогічний відповідям Володимира Путіна на запитання росіян». Звернуто увагу і на те, що за рік перебування при владі рейтинг популярності Януковича серед народу знизився удвічі. Із десятків тисяч запитань Янукович відповів доволі загально лише на трохи менше сорока і нічого не відповів на головне питання, яке висловила від імені мільйонів українців пенсіонерка Антоніна з рідного для Януковича Єнакієво. Жінка сказала, що з пенсії у 800 гривень вона витрачає на комунальні послуги 780 гривень і у неї залишається лише 20 гривень на місяць. У цьому й полягає головне запитання пенсіонерки та мільйонів українців – «як вижити?» Але відповіді на це просте запитання Президент не дав, він знову обіцяв, що ніби-то вже з 2012 року «жити стане краще». Та додав до цього: «Ви можете бути упевнені: я вас ніколи не обману».

Чеська «Лідове новіни» інформує, що «особиста медсестра лівійського глави Муамара Каддафі Галина Колотницька повернулася до України». Газета також зауважує, що помешкання Колотницької в «хрущовці у Броварах під Києвом оточене сотнями журналістів, які бажають отримати якийсь коментар від відомої світові учасниці подій в Лівії». Але, як звертає увагу празька газета, мама Колотницької, пані Ірина, відразу сказала цим сотням вартових із медій поблизу будинку в Броварах: «Йдіть звідси до дідька, Галина нічого вам не скаже». Газета також повідомляє про місцеві чутки з приводу того, що Галина має наміри покинути старе помешкання в Броварах і переїхати у нове житло у цьому ж місті під Києвом. Йдеться також і про те, що Галина Колотницька свого часу, під час аварії на Чорнобильській АЕС, малою дівчиною покинула Бровари і жила в Казахстані, де вийшла заміж і стала вдовою. Потім із фінансових міркувань подалася за кордон на заробітки. «Лідове новіни» також інформують, що тисячі українців, які працюють у Лівії, як стверджує МЗС України, не дуже бажають повертатися додому, бо навіть мінімальні заробітки в Лівії для них становлять там 700-800 доларів на місяць, а це у 7-8 разів більше, ніж в Україні.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG