Доступність посилання

ТОП новини

Розпочалася реальна інвентаризація об’єктів Чорноморського флоту Росії


Севастополь – У вівторок в Севастополі розпочалися чотириденні консультації групи російських та українських експертів з питань базування Чорноморського флоту Росії в Україні. Українську делегацію на переговорах очолює посол з особливих доручень Віктор Семенов, а російську – його колега Олександр Бавикін.

Експертні групи зосередили свою роботу на двох проблемах, одна з яких вже давно цікавила українську сторону – питання інвентаризації об’єктів і земельних ділянок, якими користується Чорноморський флот Росії.

Власне, зараз процес реальної інвентаризації нарешті розпочався, і вперше українські експерти отримали поки частковий, однак усе ж доступ до об’єктів і земель, якими користується російський флот у Криму.

Посол з особливих доручень МЗС Росії Олександр Бавикін розповів, що українські і російські експерти у сфері нерухомого майна «працюють на місці», обмірюють ділянки, порівнюють дані, обмінюються цими даними. «А ми приїхали зараз до Севастополя, в тому числі, і з метою уточнити методологію всієї цієї роботи», – сказав російський дипломат.

Разом з тим його український колега Віктор Семенов припустив, що, попри прогрес у розв’язанні цього питання, інвентаризацію вдасться завершити за рік-два. Він припускає, що це все ж станеться не пізніше від початку 2013 року.

Росіяни оновлять військову техніку та озброєння?

Ще одне питання, яке розпочали обговорювати експерти, – про спільні дії у випадку виникнення надзвичайної ситуації на об’єктах і кораблях Чорноморського флоту Росії. Разом з тим керівники делегацій не підтверджують, що експерти обговорюватимуть питання оновлення військової техніки та озброєнь флоту, на чому уже давно наполягає офіційна Москва.

Втім, джерела Радіо Свобода, близькі до переговірників, підтверджують, що ця тема теж обговорювалася сьогодні і, можливо, підніматиметься й у наступні дні. Однак рішення з цього питання ухвалюватимуть, очевидно, навіть не прем’єри, а Президенти України і Росії. Про це, до речі, пишуть у ці дні деякі російські видання.

За неофіційною інформацією з різних джерел, українська сторона пов’язує свою згоду на оновлення російської техніки на своїй території з новою знижкою на російський природній газ.

Росіяни хотіли б перекинути до Севастополя протягом двох найближчих років кілька більш сучасних, хоча вже не нових, кораблів з інших своїх флотів, а також модернізувати морську авіацію.

Раніше російські військові керівники говорили й про бажання перевести до Севастопольської бази кілька нових підводних човнів, однак їхнє будівництво з фінансових причин затягується.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG