Доступність посилання

ТОП новини

Міністри фінансів єврозони знову стали рятувальниками


Брюссель – У Брюсселі завершилася важлива зустріч міністрів фінансів держав єврозони. Вони ухвалили нові заходи для допомоги Греції та 78-мільярдний план порятунку економіки Португалії – третьої країни Європейської співдружності, що звернулася по допомогу до партнерів та міжнародних установ. Інтригою цього саміту міністрів так званої Єврогрупи було й те, що на ній мав бути присутній голова МВФ Домінік Стросс-Кан, якого затримали у Нью-Йорку через підозру в спробі згвалтування готельної покоївки.

Нинішня зустріч міністрів фінансів країн, де в обігу є євро, – це чергова спроба подолати боргову кризу низки держав, які тягнуть «на дно» всю економіку об’єднаної Європи.

Представники єврозони та міжнародних фінансових інституцій насамперед визначили подальші кроки у владнанні складної спільної проблеми – Греції, що, як виявилося, навіть попри величезні зовнішні грошові вливання, далі переживає значну рецесію. Уряд цієї країни буде змушений вжити додаткові заходи, каже Жан-Клод Юнкер, президент Єврогрупи, що об’єднує міністрів фінансів 17 країн ЄС.

«Грецький уряд має найближчим часом оголосити нові заходи, що допоможуть бюджетним заощадженням, – каже він. – Особливе місце займає приватизація, яку ми радимо збільшити».

78 мільярдів євро – чергове рятівне коло

Намагаючись заспокоїти світові ринки, держави-партнери, Європейський центральний банк та МВФ одностайно домовилися надати португальцям позику в розмірі 78 мільярдів євро. Ця фінансова підтримка повинна гарантувати стабільність у єврозоні та, загалом, у всьому Євросоюзі, заявили учасники зустрічі в підсумковому комюніке.

Нині, під пильним наглядом Єврокомісії, Європейського центрального банку та МВФ, португальський бюджетний, банківський сектори та загалом вся економіка будуть працювати за особливою програмою, розрахованою на 3 роки.

Взамін фінансовому пакету, європейські міністри висунули португальській владі нові вимоги щодо суворих заощаджень, приватизації та ще низки болісних для пересічних громадян заходів із оздоровлення економіки держави. У цій країні, а також у Греції та Ірландії, особливо останнім часом, проходять масові акції протесту проти суворого режиму економії, що передбачає скорочення робочих місць, пенсій, зарплат та соціальних виплат.

Міністри фінансів єврозони також висунули пропозицію обрати наступним головою Європейського центрального банку італійського економіста Маріо Драґі.

Чи послабить євро сексуальний скандал Стросс-Кана?


Скандальна справа Домініка Стросс-Кана викликала побоювання в Євросоюзі, що це може негативно позначитися на планах порятунку європейських країн, ослаблених кризою. Дехто з експертів навіть заявляє, що через це може постраждати євро, яке надалі слабшатиме. Міністри, тим часом, запевняють, що тяжкі звинувачення голови МВФ у сексуальних домаганнях не матимуть особливого впливу на європейському фінансовому рівні.

«Міжнародний валютний фонд – це велика установа, тож ми продовжуватимемо співпрацю із цим фондом, зокрема, із тими особами, що його нині очолюють», – каже міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс.

Характерно, що затриманий у Нью-Йорку голова Міжнародного валютного фонду (установи, яка бере участь у допомозі слабким ланкам Євросоюзу, зокрема, Греції, Ірландії, а нині ще й Португалії) вважався важливою фігурою в ухваленні рішень на користь європейців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG