Доступність посилання

ТОП новини

Україна на бієнале у Венеції: писанка, духовність і Ренесанс


Великий канал у Венеції
Великий канал у Венеції

Рим – У суботу на півночі Італії офіційно відкривається для публіки 54-та міжнародна виставка сучасного мистецтва – Венеційське бієнале. Серед 89 національних павільйонів Україну представляє арт-проект одеської художниці Оксани Мась. Вона полонила Венецію українською писанкою, через яку відтворила фрагменти Гентського вівтаря – шедевру епохи раннього Відродження.

Понад 100 тисяч розписаних дерев’яних яєць викладені за принципом мозаїки на 8 величезних панно. Кожне з них розміром 6 на 6 метрів, а вагою близько 2,5 тонни. Великий проект потребує великих витрат і великих площ.

За даними Мінкультури України, фінансово він обійшовся у мільйон гривень. Для масштабної інсталяції організатори бієнале вперше виділили Україні два приміщення у церкві Сан Фантин і на площі Сан Стає, що біля Великого каналу у Венеції.

У цих павільйонах авторка Оксана Мась виставила лише частину свого творчого проекту «Post-vs-Proto-Renaissance», для завершення якого знадобиться понад 3 мільйони крашанок.

Глобальний підхід до глобальної ідеї


«Оксана Мась унікальна українська художниця, яка прямує власним шляхом доволі глобально, масштабно і вона не зупиняється перед якимись труднощами чи перепонами», – зазначила у розмові з Радіо Свобода співкуратор павільйону Діана Федорова.

У грандіозних розмірах проекту втілена ще грандіозніша творча ідея. За основу своєї роботи художниця взяла зображення «Райських садів», які в XV столітті намалювали брати Губерт та Ян ван Ейки на вівтарі фламандського собору в місті Гент (Бельгія). За допомогою традиційної української писанки, на якій зображені людські гріхи, авторка закликає сучасників повернутися до духовних витоків давньої епохи Відродження.

«Цей проект мені хотілося зробити дійсно духовним, – розповіла Радіо Свобода Оксана Мась. – Як на мене, останнім часом інколи духовності і не вистачає у багатьох творах мистецтва. Я акцентувала увагу на цьому моменті відродження і тому за основу взяла Гентський вівтар. А ще цим проектом я хотіла показати, чим люди різних культур схожі між собою, бо часто ми зосереджуємо увагу на тому, що нас різнить».

Цінність проекту

Одеська майстриня виділяє три таких об’єднавчих елементи. Перше – це яйце як універсальний символ, присутній у всіх культурах. Другий елемент – стремління людей до душевного і земного раю. Але тоді як рай кожний бачить по-своєму, то людські гріхи у всіх однакові, каже художниця, тому це і є третій чинник, спільний для всіх народів світу.

За словами Оксани Мась, цінність її арт-проекту полягає в залученні до його створення багатьох людей різних професій та віросповідань. Тисячі яєць для інсталяції розписували представники понад 100 національностей із 42-х країн.

А скільки відвідувачів Венеційської бієнале упродовж півроку побачать ренесансну мозаїку з крашанок, важко уявити. Уже за два дні роботи українських павільйонів розійшлися 5 тисяч рекламних листівок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG