Доступність посилання

ТОП новини

Помідори, огірки і салат – поза підозрою


Берлін – Шість тижнів минуло від спалаху епідемії кишкової інфекції в Німеччині. Внаслідок зараження особливо агресивним штамом кишкової палички досі загинуло 35 осіб, повідомили у понеділок у берлінському Інституті імені Роберта Коха. За оцінками науковців, епідемія, однак, уже йде на спад.

Кількість нових випадків зараження кишковою паличкою із кожним днем зменшується, повідомили в Інституті імені Роберта Коха. Але святкувати повну перемогу над інфекцією ще зарано, оскільки і надалі залишається не з’ясованою низка питань.

Прориву в боротьбі з епідемією вдалося досягти наприкінці минулого тижня, коли аналізи підтвердили припущення науковців, що джерелом інфекції є бобові паростки.

Німецький міністр сільського господарства й захисту прав споживачів Ільзе Айґнер водночас заявила про «реабілітацію» огірків, помідорів і зеленого салату.

«Відповідні наукові інститути застерігають тепер від вживання в їжу свіжих бобових паростків. Натомість спокійно можна їсти помідори, огірки й салат», – заявила міністр на зустрічі з журналістами.

Однієї гігієни замало

Експерти радять найретельнішим чином дотримуватися норм гігієни, але також відмовитися від паростків, вирощених у домашніх умовах. Річ у тім, що досі не зрозуміло, яким чином паростки, вирощені на одному з німецьких підприємств у Нижній Саксонії, були заражені – можливо, збудник хвороби занесли самі працівники, або ж зараженим було ще насіння.

«Якщо зараженим є насіння, тоді від захворювання не врятує й дотримання норм гігієни», – пояснив президент Федерального інституту дослідження ризиків Андреас Гензель. Отже, всі паростки – нині абсолютне табу.

У той час, як науковці й медики намагаються відтворити ланцюг зараження, європейські фермери підсумовують свої збитки. Президент німецької Спілки фермерів Ґерд Зоннлайтнер оцінює збитки виробників у 65 мільйонів євро в Німеччині й до 600 мільйонів євро по всій Європі. Точних даних поки що нема. Йдеться лише про приблизні оцінки.

Правильність застереження – попри збитки

Попри такі астрономічні збитки, німецький уряд все ж таки вважає правильним застереження щодо огірків, помідорів і салату.

«Це було правильне застереження. Міжнародна конференція, організована Інститутом імені Роберта Коха, підтвердила доцільність такого застереження стосовно невживання в їжу сирих помідорів, огірків і салату, оскільки воно допомогло нам вийти на бобові паростки», – сказав міністр охорони здоров’я Німеччини Даніель Бар.

За даними Інституту імені Роберта Коха, агресивним штамом кишкової палички заразилися понад 3200 осіб. Це досі найбільший у світі вибух цієї хвороби, внаслідок якої загинуло 35 пацієнтів. У близько ста осіб і після подолання інфекції залишилися дуже тяжкі ускладнення, які вони відчуватимуть усе своє життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG