Доступність посилання

ТОП новини

«Своїми погрозами росіяни загнали себе в глухий кут»


Ракетний крейсер «Монтерей»
Ракетний крейсер «Монтерей»

Вашингтон – Цьогорічні військово-морські навчання «Сі Бриз», які тривають до кінця цього тижня в українських та міжнародних водах Чорного Моря, наразилися на протест з боку Москви. Участь американського ракетного крейсера «Монтерей» у цих навчаннях викликала незадоволення Міністерства закордонних справ Росії, мовляв, цей корабель є частиною американської системи протиракетної оборони і його пересування повинно узгоджуватися з Росією. Американська сторона, зі свого боку, стверджує, що участь корабля в навчаннях – це складова українсько-американських відносин і Москві нема чого злитися.

Ракетний крейсер «Монтерей» – це не просто корабель. Це потужна військово-морська машина, спроможна воювати в різних умовах, озброєна ракетами «Томагавк» та «Гарпун» і обладнана ракетною системою Aegis, на базі якої США створюють нову систему протиракетної оборони в Європі.

Нині американський флот залучений у різних операціях і має низку кораблів у різних регіонах світу. Уже перебуваючи в Чорному морі з візитом до Румунії, крейсер «Монтерей» був найближчим кораблем в околиці навчаннях «Сі Бриз», й тому його відправили на запрошення українського уряду взяти участь у цих навчаннях.

Демонтувати оборонну систему корабля на період навчання просто не було реальним, розповів Радіо Свобода учасник навчань, який служить на крейсері. Ця оборонна система, власне, й розлютила Росію.

Попри те, що «Сі Бриз» – це по суті багатонаціональні навчання, в яких бере участь 15 країн, вони відбуваються в рамках двосторонніх американсько-українських відносин. Саме на цьому наголосив речник Держдепартаменту США Марк Тонер, реагуючи на російську критику участі крейсера в навчаннях.

«Російський уряд має право на свою думку. Я не буду аналізувати слова російського Міністерства закордонних справ. Ми маємо міцні двосторонні відносини з Україною, і ці військово-морські навчання саме відбуваються в рамках цих відносин», – заявві він.

Чорне море – це не російське озеро. Шість країн мають свої води в цьому морі. Навчання «Сі Бриз» відбуваються в українських та міжнарожних водах.

Участь крейсера «Монтерей» у цих навчаннях аж ніяк не загрожує Росії, і Росія це добре знає, заявив Радіо Свобода експерт із питань протиракетної оборони, викладач Національного оборонного університету США Пітер Г’юсі. Ба більше, росіяни перетворили все, що пов’язане з протиракетною обороною, на своєрідний фетиш, а заява російського МЗС просто є тиском на Україну, вважає він.

Протиракетні крейсери виконують різні функції

Росія намагається шляхом політичного та військового залякування примушувати країни близького зарубіжжя чинити так, як цього хоче Москва, вважає Г’юсі.

«Я не певний, де закінчується ця територія близького зурубіжжя в російському баченні, чи зараховувати туди Україну, Польщу, Чехію, як далеко йти на захід чи південь. Росіяни часто і завзято грають цією картою. Вони виступають войовничо, світ їх ігнорує і вони змушені свої погрози збільшувати. Росіяни загнали себе в глухий кут», – каже фахівець.

Американський експерт наголошує, що сьогодні більшість військово-морських кораблів США вже мають або скоро матимуть елементи протиракетної оборони. Попри те, що крейсер «Монтерей» може збити ворожу ракету над територією центральної чи східної Європи, кораблі з системою Aegis виконують багато інших різноманітних завдань, крім ПРО. Вони здійснюють нагляд, моніторять рух та морські коридори, забезпечують вільне пересування цивільного пароплавства та підтримують своїх союзників, таких, як Туреччина та Україна, каже Г’юсі.

Американський моряк, із яким Радіо Свобода спілкувалося електронною поштою, заявив, що американська сторона дуже шанує своїх українських військово-морських партнерів, і часто-густо можна почути, якою потугою могли б стати українці, якби вони лише отримали фінансову підтримку, якої так потребують.

Відтоді, як військово-морські навчання «Сі Бриз» розпочалися 1997 року, крім двох років, коли навчань взагалі не було, Росію завжди запрошували взяти у них участь. Однак Москва вже давно не приймає це запрошення. «Вони воліють сидіти збоку і критикувати», – написав Радіо Свобода американський моряк.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG