Доступність посилання

ТОП новини

Львівщина презентувала бельгійському бізнесу свої принади


Брюссель – Чому бельгійський бізнес повинен краще придивитися до традицій і можливостей, які перед ним відкриває Західна Україна? На це питання протягом триденного візиту до різних міст Бельгії відповідала делегація зі Львівщини. Перспективи у сільському господарстві, харчовій промисловості, туризмі та підготовці до Євро-2012 – ось тільки частина широкого кола тем, які цікавили бельгійських підприємців. Водночас, для декого з них Львівська область – давній партнер, для інших – це терра інкоґніта.

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк висловлює переконання, що для європейців Львівщина виглядає привабливо насамперед через її торговельно-економічний, інвестиційний і туристичний потенціал.

«Ми, дякуючи Богу, існуємо у такому прекрасному географічному плані, у нас є чудові ресурси природні, які потрібно використати ефективно, застосовуючи досвід кожної держави», – каже він.

У цьому сенсі Бельгія цікава своїм досвідом сільськогосподарського виробництва, зокрема, невеликих фермерських компаній.

А ще Михайло Цимбалюк зауважує, що «по-доброму заздрить бельгійським комунальникам, які створили настільки довершену систему освітлення вулиць».

Водночас керівник Львівщини говорить і про конкретні наміри, пов’язані з Євро-2012, адже Бельгія приймала футбольний чемпіонат такого ж рівня у 2000 році.

НАТО допоможе з безпекою Євро-2012?

«Нам цікавий досвід Бельгії саме у заходах безпеки, – пояснює голова ОДА. – Ми входимо у стадію, коли слід готувати проекти забезпечення правопорядку і безпеки вболівальників, гостей і учасників, тобто футболістів. Це нас турбує, і ми хочемо запрошувати до співпраці. Про це була розмова під час моєї попередньої зустрічі протягом візиту до штаб-квартири НАТО».

Декілька десятків представників бельгійських компаній зібралися в українському посольстві послухати майже годинну розповідь Михайла Цимбалюка про принади Львівської області. Після дегустації української кухні та виступу артистів зі Львова бізнесмени поділилися із Радіо Свобода своїми враженнями та планами.

«Це дуже цікавий регіон із багатьма можливостями, бо навіть у Карпатах землеробство доволі потужне. Львівщина цікавить нашу компанію, і ми маємо намір її відвідати, щоб побачити, якими можуть бути наші спільні дії», – зазначає Мікаель Ван Дейк, бельгійський представник однієї із найбільших компаній Європи, що виробляє насіння.

«Більшість українського ринку – у руках місцевих»

А от Даніель Вергейден із об’єднання організацій «Брюссель-експорт» каже, що з Україною вже добре знайомий, хоча надій залучити своїх партнерів до підготовки чемпіонату з футболу у нього небагато.

«Наші компанії пропонують послуги на спортивних подіях, а саме на зимові Олімпійські ігри у Сочі в Росії, чи, наприклад, у Лондоні у 2012 році, – пояснює він. – Як буде у випадку із Євро-2012 в Україні, сказати вагаюся. Вам відомо, що велика частка цього ринку вже здебільшого у руках великих місцевих компаній».

Проте, каже Даніель Вергейден, його співвітчизники все ж мають намір запропонувати Україні свої матеріали.

Голова фламандської організації UNIZO Берт Ванґронсвельд, у свою чергу, зауважує, що для нього важливо здобути контакти, зокрема, із представниками української харчової промисловості та краще вивчити цей поки що мало відомий ринок.

Налагодженням зв’язків бізнес-кіл Бельгії та України впритул займається нещодавно створена Бельгійсько-українська торговельно-промислова палата. «У питанні інвестицій в Україну крига скресла», – вважає її голова Ольга Букавин.

«Робота вже пішла, – зауважує вона. – Дуже багато бельгійців зацікавлені в Україні. Хоча чомусь всі тут думають тільки про Київ, Одесу, Донецьк чи Крим. Я дуже радію тому, що нарешті презентували і Західну Україну, бо там стільки можливостей».

Клімат карпатський та клімат інвестиційний

Особливі перспективи у цьому контексті відкриваються перед туризмом різних видів, додає ОльгБукавин. Про це свідчить зацікавленість бельгійських фахівців цієї галузі.

Тим часом, як вважають західні економічні експерти, для успіху українці мають все: і географічну близькість із багатьма країнами Європи, і природні ресурси, і амбіції, про що свідчить надія львів’ян виграти конкурс на проведення зимових Олімпійських ігор у 2022 році.

Є і сприятливі умови для розвитку туризму, і спорідненість ментальностей, і карпатський клімат. Не вистачає тільки дрібниці – покращення клімату інвестиційного.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG