Доступність посилання

ТОП новини

Чеські сироти пізнали в сучасній Україні біду (європейська преса)


Прага – В європейській пресі знову переймаються важким становищем і бідуванням дітей-сиріт в Україні. Оглядачі інформують про те, що біди українських сиріт відчули на собі чеські сироти, які побували днями в гостях у сиротинці на Закарпатті. Газети також аналізують складне фінансове становище української влади і оцінюють імовірність дефолту в Києві. Експерти також попереджають про намагання деяких проросійських сил в українському Криму провокувати дестабілізацію на півострові. Британські експерти назвали англійського боксера Девіда Хея, котрий програв минулої суботи у німецькому Гамбурзі українцеві Володимирові Кличкові, «плаксою» за намагання Хея виправдати свою поразку нібито зламаним перед боєм пальцем ноги.

Чеська «Днес» інформує устами вихователів дітей-сиріт із різних дитячих будинків Чехії про досить сумну поїздку чеської дитячої делегації до України. Точніше, у гості до дитячого сиротинця в Мукачеві, що в Закарпатській області України. Вихователі дітей-сиріт із Чехії повідомили газеті про те, що весь час їхнього перебування в Мукачівському сиротинцеві діти мали дуже скромне харчування – вівсяну кашу на обід і на вечерю… Гостям не запропонували жодних подарунків, що дуже здивувало дітей із Чехії. Вихователі чеських дітей, що побували з дитячою делегацією в українському Закарпатті, вважають, що тепер чеські сироти знатимуть, що таке «злидні і біда у житті дітей в Україні». За два тижні перебування в Мукачеві чеські сироти значно схудли і приїхали до Острави дуже голодні, розповідають чеські вихователі. Вони також вважають, що чеські діти з Чехії тепер вже знають, що є на світі діти (українські), котрі потребують утричі більшої допомоги, аніж у Чехії. Чехів здивувала велика кількість дітей в сиротинцях в Україні і те, що з дітьми тут майже ніхто з вихователів не розмовляє. Один із вихователів сиріт у Чехії, що був з дітьми в Мукачеві, був заскочений ситуацією, коли на 70 українських сиріт припадає лише дві виховательки, тоді, як в Чехії на вісім дітей-сиріт працює одна вихователька. Особливо чеським дітям не вистачало у ці два тижні в Україні їжі, вони дуже скучили за своїми повсякденними харчами вдома. Наступного року сиротинці Чехії прийматимуть дітей з України і планують вже нині показати українським сиротам, що є життя й трохи яскравіше й ситніше.

Московська «Нєзавісімая газета» стверджує устами відомих українських експертів, колишніх міністрів фінансів, що валовий і державний борг України наростає найшвидшими темпами в цілому регіоні Східної Європи. Сьогодні сукупний зовнішній борг Києва складає понад 120 мільярдів доларів, або понад 80 відсотків ВВП держави. Державний борг ще не перевершив 40 відсотків ВВП, але наростання виплат із валютних резервів Нацбанку України загрожує загостренням ситуації на час піку зовнішніх виплат у 2012–14 роках, кажуть експерти. Влада у Києві ще сподівається з вересня отримати два нові транші запозичень від МВФ, та загроза дефолту для України, як каже, наприклад, економіст Віктор Пинзеник, не така вже й віддалена.

Московська «Коммерсант» попереджає, що сутички 1 липня поблизу Феодосії, в українському Криму, де сталася масштабна бійка між місцевими російськими козаками та спецназом і міліцією, можуть провокувати подальше загострення міжнаціональної та міжконфесійної напруженості. Причиною конфлікту стало знесення владою і спроба російських козаків відновити так званий поклінний православний хрест під Феодосією. Напередодні проти встановлення такого хреста виступили як представники кримськотатарського народу, так і Українська православна церва (Московського патріархату). Влада у Криму, зокрема, прем’єр-міністр автономії Василь Джарти, попереджає, що «будь-які спроби похитнути стабільність отримають негайну адекватну відповідь з боку влади».

Промоутер англійського боксера Девіда Хея Франк Воррен назвав на сторінках лондонської «Ґардіан» «плаксивими» спроби Хея виправдовувати свою поразку у суботньому бою в німецькому Гамбурзі проти українця Володимира Кличка зламаним раніше пальцем ноги. Воррен наголосив, що Хеєві не треба було виходити на ринг зі зламаним пальцем, але намагання англійського боксера виправдатися після бою є нічим іншим, як «дитячими нюнями», підкреслив Франк Воррен. «Я завжди вважав Володимира Кличка бійцем високого ґатунку і завжди думав, що його удар буде визначальним фактором у боротьбі. Так і сталося», – наголосив британський промоутер. Воррен також вважає, що Хей не виграв у Кличка жодного раунду минулої суботи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG