Доступність посилання

ТОП новини

Зростання державного боргу створить проблеми для наступного уряду – Уманський


Ігор Уманський, колишній виконувач обов’язків міністра фінансів
Ігор Уманський, колишній виконувач обов’язків міністра фінансів

Київ – Державний борг України у червні зріс до понад 60 мільярдів доларів. Про це повідомляє Міністерство фінансів. При цьому зовнішній державний борг за останні півроку зріс на 10%, а внутрішній – більш ніж на 12%. Зараз борги України перевищують граничну межу боргу, встановлену законом про держбюджет, на 13 мільярдів доларів. Утім, поки що загрози дефолту немає. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав колишній очільник Міністерства фінансів України Ігор Уманський.

– Що означає нинішній борг для України?

– Запозичення у таких темпах рано чи пізно призведуть до ситуації, коли необхідно буде визначатися, чи можемо ми далі жити з бюджетом, який не забезпечений реальними надходженнями і змушений балансуватися виключно за рахунок позик.

– А чи можна сьогодні говорити про загрозу дефолту?

– У короткій перспективі, йдеться про поточний рік, загрози дефолту немає. Зараз і ліквідність, і надходження до держбюджету, і, найголовніше, навантаження щодо обслуговування і погашення державного боргу не настільки значні, щоб казати про загрозу дефолту у найближчий час. Між тим, ситуація із такими темпами накопичення боргу спричинить значні проблеми для наступного уряду.

– Однак влада продовжує залучати іноземні кредити. Чи могла б сьогодні Україна обійтися без грошей, скажімо, МВФ?

– Без програми МВФ нам буде дуже важко. Питання не стільки у залученнях як таких. Без програми з МВФ у нас буде ситуація, коли зовнішній світ буде сприймати економіку і фінанси України як такі, що розвиваються у неринковий і невідповідний до світових стандартів спосіб. А це означатиме, що будь-який долар, який вчора планував зайти в українську економіку як інвестиція, не піде. Зараз є проблемна ситуація з платіжним балансом. Торговий баланс у нас, на жаль, багато років негативний. Ми купуємо з-за кордону значно більше, ніж експортуємо. І ці роки єдине, за рахунок чого балансувалася платіжна позиція – це запозичення.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG