Доступність посилання

ТОП новини

Термінал скрапленого газу: диверсифікація – за два роки?


Київ – Завершився конкурс на право розробки техніко-економічного обґрунтування першого в Україні морського терміналу скрапленого газу. Він буде збудований за два роки і дасть змогу диверсифікувати постачання газу до України, вважають в уряді. Тим часом Росія вже підписала угоду про будівництво газогону «Південного потоку», що подаватиме газ до Європи в обхід України. Пропозицію українського Президента будувати «Південний потік» територією України Москва назвала економічно недоцільною.

Іспанська компанія «Сокоїн Інженерія», яка спроектувала та збудувала 9 терміналів для прийому скрапленого газу з кораблів, розріджування та закачування у газогони (так званий LNG-термінал), проектуватиме такий самий для України.

Результати конкурсу, в якому вона перемогла, озвучив у п’ятницю директор Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів. Він зазначив, що переможця обирали і за якістю майбутнього терміналу, і за швидкістю та дешевизною його спорудження. Так, лише розробка документації на термінал скрапленого газу обійдеться Україні в 285 тисяч євро, і має завершитися за 112 днів.

За два роки Україна зможе купувати газ в кого схоче – Каськів

Цей проект дасть змогу вже у 2014 році отримувати з альтернативних джерел до 11 мільярдів кубів газу на рік, і зменшити газову залежність від Росії, заявив Владислав Каськів.

«На тлі політичного загострення – це гарна новина, яка дасть змогу диверсифікувати газопостачання, – каже він. – Завдяки цьому проектові, ми можемо узгоджувати обсяги закупівель газу на 10-15 років, гарантувати надходження блакитного палива на внутрішній ринок України, і це, до того ж, не забороняє нам реекспорт газу».

Поступ у проекті LNG-терміналу назвав кроком до диверсифікації газопостачання і міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

«Сьогодні ми знаходимося на початку відновлення стратегічного партнерства з Туркменистаном у нафтогазовій сфері. Завершився конкурс із розробки технічної документації терміналу скрапленого газу, і це є ключовим моментом у справі диверсифікації, в тому числі – й щодо постачання каспійського газу».

Янукович запропонував пустити «Південний потік» Україною

У той час, як українські урядовці роблять заяви про поступ у диверсифікації постачання енергоносіїв до Україну, їхні російські колеги говорять про можливості транзиту російського газу до Європи в обхід України. Нещодавно російський прем’єр Володимир Путін заявив про закачування технологічного газу до газогону «Північного потоку», який іде з Росії до Німеччини дном Балтійського моря. Очікують, що він почне працювати до кінця осені, і подаватиме до Європи 55 мільярдів кубометрів блакитного палива на рік.

У п’ятницю російський «Газпром» та ще три європейські компанії підписали угоду про будівництво морської ділянки газогону «Південний потік», яка ітиме дном Чорного моря.

Коментуючи цю подію, Президент України Віктор Янукович на конференції в Ялті висловився за те, щоб газопровід «Південний потік» прокладали не морем, а територією України.

«Південний потік» має піти півднем України, суходолом: цей проект уп’ятеро дешевший, ніж розглянутий сьогодні «Південний потік» вартістю 25 мільярдів євро», – сказав Янукович.

Російський газовий монополіст «Газпром» одразу ж зреагував на цю заяву. Заступник голови правління «Газпрому» Валерій Голубєв, коментуючи слова українського глави держави, наголосив, що через Україну цей газогін пускати економічно недоцільно.

«Можна було би провести через Крим, вийти у Євпаторії та далі – у Чорне море, але який сенс, якщо можна просто напряму», – сказав представник «Газпрому».

Нові проекти ще не є аргументами зниження ціни – експерт

Втім, заяви й російської, й української сторін не є вагомими аргументами для перегляду газових угод, вважає експерт з газових питань Олександр Нарбут.

«Навіть якщо розмістять термінал в чорноморській акваторії, газу в цій акваторії більше не стане. Не вирішуються кардинальні задачі: реформи нафтогазової сфери, виділення газотранспортної галузі в окрему компанію, яка й шукатиме нові шляхи поставок, у тому числі й з Каспійського басейну. А оскільки немає такої серйозної роботи – немає й аргументів, здатних зробити російську сторону більш поступливою», – каже експерт

Утім, Олександр Нарбут не виключає, що Росія погодиться поступитися ціною на газ. Якщо Україна запропонує їй «придбати якийсь цікавий актив», на зразок Одеського припортового заводу.

Президент України Віктор Янукович 24 вересня має зустрітися з російським колегою Дмитром Медведєвим. В уряді та в експертному середовищі очікують, що головною темою зустрічі буде ціна газу для України. Тим часом Юрій Бойко заявив, що в бюджеті на наступний рік заклали ціну блакитного палива за чинними угодами – близько 400 доларів за 1000 кубометрів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG