Доступність посилання

ТОП новини

Угорська документалістика про спадок Чорнобиля


Угорщина – У Будапешті презентували кінострічку угорських документалістів про нелегкий спадок Чорнобиля для України наших днів. Автори картини визнали, що для них під час зйомок найважливішим було те, щоб об’єктив кінокамери фокусувався на пересічних людях, чиє життя і праця пов’язані з Чорнобильською зоною.

Ідея зробити документальний фільм про будні Чорнобиля належить 25-літньому журналістові Антону Бендаржевському, синові політичних емігрантів з Білорусі. Антон з батьками живе в Угорщині з 1995 року, здобув вищу освіту у Печському університеті. Зйомку документального фільму про Чорнобиль спонсорував угорський малий і великий бізнес. Молодий журналіст визнав, що в нього були доволі поважні особисті мотиви поїхати знімати в Україну.

«Я народився в Мінську. Ця тема цікавила мене вже з дитинства. Я добре знав про спустошливий вплив Чорнобильської катастрофи на Білорусь, адже одна четверта частина країни була вражена радіацією. Дорослі постійно про це говорили, радили, щó можна їсти, чого не слід... Тому я вже тоді мріяв, що колись обов’язково побачу Чорнобиль, де і сталося це велике лихо», розповів Антон Бендаржевський.

Фільм про буденну героїку

Фінансова підтримка спонсорів дала авторам документальної стрічки певну професійну свободу знімати не за вимогами державних чи приватних замовників картини, а так, як їм підказує творча інтуїція і сумління. Творцям нової картини вдалося уникнути обивательської упередженості й бульварщини, якою часто-густо грішили деякі їхні колеги з комерційних телеканалів, висвітлюючи тему Чорнобиля, кажуть критики. У документальній картині «Зона» із симпатією показано ставлення пересічних українців до свого життєвого вибору мешкати неподалік епіцентру вибуху і працювати на забруднених радіацією об’єктах.

Оператор Марк Мацелка з теплотою пригадує зустрічі з мешканцями міста Славутича: «Ці люди мають почуття обов’язку. Ми були свідками такого непоказного і щирого патріотизму, на який аж ніяк не сподівалися у наш раціональний час. Ці люди знають, що їм треба щодня йти працювати туди, продовжуючи ліквідацію наслідків вибуху, і при цьому не мають відчуття страху. Це переважає в наших героях»,розповів угорський оператор.

Вихід документального фільму на екрани угорських кінотеатрів не приурочений до якоїсь конкретної дати. І хоча зйомки у районі Чорнобильської зони тривали всього 8 днів, майже півроку йшов відбір матеріалу паралельно з процесом монтажу картини. Угорські глядачі побачать фільм «Зона» у широкому прокаті вже з січня наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG