Доступність посилання

ТОП новини

Путін давно не довіряє Януковичу (світова преса)


Путін домігся проросійськими перестановками в силових структурах України більшого контролю за Януковичем з боку Кремля
Путін домігся проросійськими перестановками в силових структурах України більшого контролю за Януковичем з боку Кремля
Прага – Західні газети цитують російського президента Дмитра Медведєва, який заявив у понеділок в Москві, що «створення Євразійського економічного союзу може бути завершене до 2015 року». Також у Москві не приховують, що не бачать цілісного цього євразійського союзу без України і газети цитують при цьому Президента Віктора Януковича, який заявляє про бажання Києва поки що лише «приглядатися» до ЄврАзЕС та Митного союзу. Аналітики також вважають, що Володимир Путін домігся проросійськими перестановками в силових структурах України більшого контролю за Президентом Януковичем з боку Кремля. Західні оглядачі, водночас із констатацією, що ув’язнення Юлії Тимошенко є не лише політично мотивованим, наголошують на необхідності «запобігти перетворенню України в закриту диктатуру на східних кордонах ЄС».

Російська «Независимая газета» вважає, що «Київ бере на себе перед Москвою зобов’язання, які він не в змозі виконати». Маються на увазі обіцянки Президента Януковича перед поїздкою у понеділок до Москви зробити російську мову другою державною та провести внутрішню підготовку в Києві до інтеграції на пострадянських теренах. На думку аналітиків, це більше подібне до намагання пом’якшити тверду позицію Росії по газу та знову обнадіяти проросійську частину українського електорату перед парламентськими виборами восени в Україні. Експерти також попереджають, що загострення уваги довкола мов в Україні нічого доброго для влади не несе, і думають, що всі ці обіцянки щодо російської мови як другої державної далі слів і популістських гасел не підуть.

Польська Rzeczpospolita не лише зауважує, що у Кремлі планують утворити Євразійський економічний союз до 2015 року, але й звертає увагу на обережні заяви у Москві цього тижня з боку Президента України Віктора Януковича, котрий, як цитує його газета, «наразі не бачить підстав для інтеграції України в ЄврАзЕС». Глава України приїхав на два дні до Москви головним чином через газ і це для нього, як він сам заявив, чи не єдина гостра проблема у стосунках між Україною та Росією. Аналітики, що їх цитує газета з Варшави, кажуть, що обіцянки Януковича щодо російської мови та інших покращень у стосунках між Києвом і Москвою ніяк не вплинуть на Кремль, бо «Володимир Путін уже давно перестав вірити Януковичу і це лише направлено на російськомовного виборця під час парламентських виборів в Україні». Оглядачі також не виключають, що Путін уже шукає собі нову опору в Україні серед нинішніх опозиціонерів на кшталт лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка.

Американський аналітик Тарас Кузьо зазначає на сторінках Jamestown.org, що «після ув’язнення Юлії Тимошенко вона перестала бути для Путіна політичним гравцем на противагу Віктору Януковичу, до якого Володимир Путін не має ніякої поваги». Кузьо також вважає, що російський лідер дещо змінив ставлення до Президента Януковича після переходу української армії, СБУ та інших силових структур під контроль проросійських ставлеників в оточенні нинішнього глави української влади. «Глава СБУ Калінін та новий міністр оборони Саламатін є лояльні до «Сім’ї» Януковича, яку вони захищатимуть, щоб залишатися при владі», – наголошує Тарас Кузьо. Стратегічною метою цих перестановок Володимира Путіна у силових структурах України є 2015 рік, коли Віктор Янукович має наміри продовжити своє перебування на посаді Президента ще на 5 років. У цьому тепер є вже й особиста зацікавленість нового-старого господаря Кремля, вважає Тарас Кузьо.

Російська «Комерсант» вважає, що трансформація Євразійського економічного співтовариства у Євразійський економічний союз відкладається через суперечності, переважно між Мінськом та Москвою, щодо його правового статусу. Видання з Москви зауважило, що з початкового переліку документів для підписання у понеділок главами держав ЄврАзЕс випало питання про «створення Євразійського економічного союзу», бо, за інформацією дипломатичних джерел у Москві, «підтвердилися різні точки зору про масштаби інтеграції» у новому союзі.

Оглядач австрійської Der Standard Пауль Лендвай вважає, що «через Юлію Тимошенко і Віктора Ющенка, їхню некомпетентність, слабкість та самовбивчу боротьбу за владу врешті потерпіла поразку Помаранчева революція і настали часи відходу України від демократії, коли лідери опозиції опинилися у в’язницях. Сьогодні, на думку Лендвая, для Заходу важливо розглядати визволення з ув’язнення Тимошенко, Луценка та інших опозиціонерів саме під кутом «недопущення перетворення України у замкнуту диктатуру у великій державі саме на східних кордонах ЄС».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG