Доступність посилання

ТОП новини

Як митниця дає добро на Євро-2012


В Одесі проблеми перетину кордону під час чемпіонату обговорили українські і молдовські митники, а також представники Євросоюзу
В Одесі проблеми перетину кордону під час чемпіонату обговорили українські і молдовські митники, а також представники Євросоюзу

Іван Шевчук

Одеса – Нинішня тристороння зустріч в Одесі українських і молдовських митників, а також представників Місії Євросоюзу з прикордонної допомоги Україні та Молдові не змогла вписатися в рамки раніше визначеного регламенту. Адже, як пояснив голова Державної митної служби України Ігор Калетник, діалог виявився надто практичним та цікавим, щоб зважати на часові обмеження.

У центрі уваги митників був вже зовсім недалекий чемпіонат з футболу Євро-2012. Вони переймаються тим, як на час його проведення спростити перетин кордону.

Голова Державної митної служби України Ігор Калетник каже, що під час Чемпіонату Європи з футболу будуть запроваджені спрощені митні декларації – вони міститимуть у 10 разів менше граф для заповнення, а також можуть бути написані від руки та ще й іноземною мовою. Цим послабленням зможуть скористатися суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, що возитимуть свої товари під Євро-2012. Прислужитися їм зможуть і нещодавно підписані договори про першочерговий пропуск плодоовочевої продукції.

Що ж до звичайних туристів, а їх Україна на Євро чекає десь у межах півтора мільйона, то їм запропонують так звані «зелені коридори Євро», де буде застосовано метод єдиної зупинки – це коли в одній точці і митники, і прикордонники обох держав залагоджуватимуть усі питання, пов’язані з перетином кордону. Шкода лише, що ця казка може закінчитися разом із Євро-2012. Хоча, як каже Ігор Калетник, у цих новацій може бути й інша доля.

«Частина (з них) – виключно під Євро-2012, але ми їх можемо розглядати як пілотний проект. Якщо ми побачимо, що після Євро-2012 ця система покаже свою ефективність, то є всі передумови для того, щоб потім певні напрацювання залишити діяти на постійній основі», – зазначив Калетник.

Головний митник України вважає, що все залежатиме від того, чи зможуть спрощені процедури поєднати ефективний контроль на кордоні з комфортом тих, хто його перетинає.

Один пункт пропуску на двох


Один із пілотних проектів зі спрощення, що лише місяць діє в одній із точок українсько-молдовського кордону, вже зараз доводить свою ефективність, хоча й розрахований на півроку. Ідеться про спільно керований пункт пропуску, який започатковано за підтримки Місії Євросоюзу. У пункті пропуску «Бричень-Росошани» молдовські та українські прикордонники здійснюють контроль спільно та одночасно.

Уникнувши дублювання дій в процесі перевірки, прикордонні служби обох країн зможуть заощадити людські та технічні ресурси. Тож обидві сторони прагнуть розвинути успіх і попросити під цю справу нові гранти у Євросоюзу.

«Ефективність була доведена, і сьогодні ми визначали й інші три пункти пропуску: Джурджулешти – Рені, Крива – Мамалига, та Паланка – Маяки-Удобне. Це наступні три пріоритети для відкриття таких спільних пунктів пропуску», – зазначив Тудор Баліцкі, генеральний директор Митної служби Молдови.

Моніторинг під Великдень

Тудор Баліцкі загалом задоволений співпрацею українських та молдовських митників, зокрема і на доволі напруженому Придністровському сегменті державного кордону.

«Сьогодні ми запропонували кілька додаткових операцій, – каже він. – Приміром, передвеликодня операція буде, коли ми ретельніше будемо моніторити сегмент Придністровського регіону українсько-молдовського кордону».

Навести лад у цьому секторі, як запевняє головний митник Молдови, нині допомагають і самі придністровці. Після зміни влади у невизнаній республіці, стосунки з її структурами, за словами Тудора Баліцкі, стали відкритими і щирими.

Наведення ладу на українсько-молдовському кордоні, більша частина якого припадає якраз на придністровський сегмент, має неабияке значення для обох країн. Товарообіг між Україною та Молдовою постійно зростає і вже торік він сягнув мільярда доларів. Тож отримати до бюджету дещицю від цього товаропотоку не зайве ані бідній Україні, ані ще біднішій Молдові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG