Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах конфлікт навколо складу комісії із присудження Симоненківської премії


Пам'ятник Василя Симоненка у Черкасах
Пам'ятник Василя Симоненка у Черкасах
Черкаси – У Черкасах письменники протестують проти зміни складу комісії із присудження щорічної обласної літературної премії імені Василя Симоненка. Нова комісія, запропонована Черкаською ОДА, лише на 30% складається із письменників. Решта складу – чиновники з обласної адміністрації та діячі культури. Натомість розмір премії підвищили у п’ять разів.

Голова Черкаської обласної організації Спілки письменників Валентина Коваленко називає перипетії навколо складу конкурсної комісії політичним замовленням. Минулого року попередня комісія присудила обласну літературну премію імені Василя Симоненка поету-опозиціонеру Леонідові Даценку. Він – координатор Ради опозиційних сил Черкащини, який у збірці «І ангел з автоматом на плечі» (з якою поет і переміг) гостро розкритикував нинішню владу. Вже тоді, каже Валентина Коваленко, у комісії розуміли, що нагорі такого рішення «не пробачать».

«Ми передбачали, що може бути таке переформатування. Але щоб аж до такої міри, звичайно, ніхто не сподівався. У тодішньому складі комісії із присудження Симоненківської премії було 80% письменників, серед яких лауреати премій Тараса Шевченка, Василя Симоненка і відомі в Україні та за кордоном літературознавці. Люди, які завжди оцінювали об’єктивно. Ну а тут, для цієї влади, виявилося не об’єктивно», – зазначила Валентина Коваленко у коментарі Радіо Свобода.

Натомість начальник управління культури Черкаської облдержадміністрації Василь Марштупа стверджує, що визнання у 2011 році Леоніда Даценка лауреатом Симоненківської премії жодним чином не вплинуло на зміну складу комісії. Більше того, очільник управління культури називає такі висловлювання «плітками, чутками та домислами».

За словами Василя Марштупи, склалося враження, що певна група хоче мати пріоритетне право на творчість Василя Симоненка. Тому, щоб «не приватизували» пам’ять поета, створено нову комісію, в якій із 12 осіб лише четверо письменників.
Не може адекватно письменник оцінити письменника. Тільки читач. Це головна позиція
Василь Марштупа

«Творчість справжнього письменника може оцінити по-справжньому тільки високоінтелектуальний, інтелігентний читач. У минулому складі комісії – 80 відсотків письменників. Не може адекватно письменник оцінити письменника. Тільки читач. Це головна позиція. Якщо подивитеся на склад нової комісії – там письменники, там журналісти, громадські організації, там видавці, там читачі», – каже Василь Марштупа.

«Влада хоче ніби кинути кістку зі свого барського стола»

Крім складу комісії, змінився й розмір премії. Цього року лауреат отримає замість 3 тисяч гривень, як було раніше, аж 15 тисяч. На думку лауреата премії імені Василя Симоненка за 2011 рік, поета Леоніда Даценка, суттєве збільшення премії є популістським кроком та окозамилюванням справжньої причини зміни складу комісії.
Влада хоче ніби кинути кістку зі свого барського стола. Для більшості письменників не вартує, скільки закладено грошового еквіваленту
Леонід Даценко

«Розуміючи, мабуть, реакцію громадськості, письменників, творчої інтелігенції, таким чином влада хоче ніби кинути кістку зі свого барського стола, щоб викликати ще більший інтерес. Але для більшості письменників не вартує, скільки закладено грошового еквіваленту, а це все-таки відчуття, що ти належиш до когорти таких письменників, як Василь Симоненко, Василь Стус», – наголосив Леонід Даценко.

Обласна літературна премія імені Василя Симоненка заснована Черкаською обласною державною адміністрацією та обласною радою. Починаючи із 1995 року, премію присуджують щороку в день народження поета – 8 січня.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG