Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії схвалює закон про «іноземних агентів» серед НКО


На сесії Державної думи Росії 13 липня 2012 року. Гімн Росії депутати співають із підказками з екранів
На сесії Державної думи Росії 13 липня 2012 року. Гімн Росії депутати співають із підказками з екранів
Державна дума Росії схвалила сьогодні законопроект, який має на меті запровадити статус «іноземного агента» для некомерційних організацій, які отримують фінансування з-за кордону і займаються політикою.

До другого читання до законопроекту внесли поправки, які мають виключити з його дії релігійні організації й державні компанії, а також створені ними некомерційні організації.

Згідно з запропонованим владною партією «Єдина Росія» документом, політичні НКО, фінансовані з-за кордону, будуть включені до спеціального реєстру. Для них передбачена, зокрема, особлива регулярна звітність, а за її недотримання – адміністративна та кримінальна відповідальність.

Нижня палата російського парламенту схвалила законопроект одночасно і в другому, і в остаточному третьому читанні після того, як перше читання відбулося щойно тиждень тому, минулої п’ятниці. Для набуття чинності його ще має розглянути верхня палата Федеральних зборів Росії, Рада федерації, і підписати президент.

Президент Володимир Путін висловився на підтримку закону і проти того, щоб переносити його розгляд на пізніший час після широкого громадського обговорення.

Багато російських НКО і правозахисники називають законопроект «репресивним». Голова президентської Ради з прав людини Михайло Федотов заявляв, що цей законопроект суперечить конституції Росії.

Занепокоєння змінами до російського закону про некомерційні організації вже висловлювали і в Європейському Союзі.
XS
SM
MD
LG