Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські ЗМІ перед виборами: «джинса», стоп-аркуші, замовчувані теми


Дніпропетровськ – ЗМІ Дніпропетровщини напередодні парламентських виборів не дають повної і об’єктивної картини життя своїй аудиторії, констатують незалежні експерти. Державні «грають» на боці влади й провладних кандидатів. Комерційні не піднімають актуальні теми, незручні для їхніх власників. І ті, й інші наповнені замовними матеріалами. У ЗМІ для внутрішнього користування з’явились так звані стоп-аркуші: про кого не можна писати, заявляє Незалежна асоціація журналістів. У порівнянні з попередньою виборчою кампанією, кажуть аналітики, регіональна преса стала більш упередженою.

Чи не найбільше зауважень незалежних експертів до регіональних мас-медіа державної та комунальної власності. Кажуть, ті перетворились на філії або прес-служби органів влади та провладних сил. На екранах обласного державного та міського, частково муніципального, телеканалів майже немає реклами опозиціонерів, а всі політичні телесюжети – або про «добрі справи» владоможців, або критичні – щодо їхніх конкурентів.

Агітація проти чи «чорний піар»?

На боці влади й обласна газета «Зоря», що видається коштом бюджету. Перед виборами вона стала майданчиком для чорного піару, стверджують у громадянській мережі «Опора». Спостерігачі зафіксували: щодо 24-го виборчого округу, де за крісло депутата між собою змагаються двоє регіоналів з потужними ресурсами, «Зоря» піарить одного і дискредитує іншого.

«Приміром, газета «Зоря», яка фінансується з обласного бюджету, №39 за 27 вересня. Тут друга сторінка повністю присвячена кандидату Анатолію Крупському та його заслугам. А сторінка №3 – присвячена його конкуренту Якову Безбаху. Тут розміщений відкритий лист заслуженого металурга України, що несе негативний характер. Ми вбачаємо в цьому ознаки «чорного піару», – повідомила Радіо Свобода представник «Опори» у Дніпропетровську Ольга Солодушко.

В обласній газеті «Зоря» такі зауваження відкидають. Головний редактор видання Світлана Колесникова зазначає: редакція надає рівні можливості всім учасникам перегонів.

«Зоря», найстаріша газета краю,– це єдина газета, яка друкує програми абсолютно всіх кандидатів і партій-учасниць виборів. Я не знаю іншої такої газети в регіоні. Жоден кандидат, який звернувся до редакції газети з пропозицією про співпрацю і хотів укласти угоду, не отримав відмови. Ми працюємо з кандидатами, які уклали угоди і оприлюднюємо їхні матеріали, оплачені з виборчих фондів. А закон про вибори, як відомо, передбачає і агітацію за, і агітацію проти», – сказала в коментарі Радіо Свобода редактор.

Певні теми вже відкриваються у ЗМІ

Телеканали Дніпропетровщини теж отримали низку зауважень. Чимало матеріалів – без дотримання журналістських стандартів: поняття балансу наче й не існує, констатує керівник Незалежної асоціації журналістів Іван Красиков. У регіональних ЗМІ для внутрішнього користування, каже він, з’явились так звані стоп-аркуші, де вказано, про кого можна говорити, про кого – ні. Комерційні мас-медіа деякі актуальні проблеми регіону все ж піднімають, але тільки ті, де нема інтересу їхніх власників.

«У нас є комерційні канали. Там ми можемо почути частку правди. На приватних телеканалах ми можемо побачити теми, які владою замовчуються, через протистояння власників цих каналів зі владою якісь теми відкриваються. Якби зараз певні структури з ресурсами не змагались між собою на виборах, то ми б у місті Дніпропетровську не побачили взагалі б ніякої критики. А так є скандали, є інтерес міжнародних спостерігачів. І є надія на вільну думку. Теж, я розумію, можливо, не всі ці теми теж об’єктивно розкриваються. Виборцю зараз важко отримати повну інформацію про події, які відбуваються в області. Є атмосфера страху, є атмосфера такого напівтерору: всі комерційні структури, які обслуговують виборчу кампанію, перебувають певною мірою на контролі певних владних організацій», – сказав у коментарі Радіо Свобода Іван Красиков.

Водночас у Незалежній асоціації журналістів зазначають: на відміну від читачів газет, глядачі місцевих телеканалів все ще не навчились відрізняти замовні матеріали від звичайних новин. Зазначають: найближчим часом на краще ситуація навряд чи зміниться – щонайменше, має прийти нове покоління журналістів, які не погоджуватимуться на «джинсу» та «темники».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG