Доступність посилання

ТОП новини

Парламент санкціонував перевибори в п’яти округах


Київ – Попри категоричну незгоду опозиції, Верховна Рада рекомендувала ЦВК провести повторне голосування в п’яти мажоритарних округах. Це рішення підтримали фракції парламентської більшості – регіонали, комуністи, Народна партія та депутатська група «Реформи заради майбутнього». Натомість опозиція рішуче проти перевиборів і обіцяє відмовитися від складання присяги в парламенті наступного скликання, якщо в цих округах не буде визнана перемога її кандидатів.

Підставою для рішення про перевибори стало звернення Центрвиборчкому про те, що в п’яти округах результати виборів встановити неможливо. Це 94-й округ на Київщині, 132-й Первомайський на Миколаївщині, 194-й та 197-й округи на Черкащині та 223-й у Києві. Відповідний проект подав депутат-регіонал Олександр Козуб.

Натомість депутат-бютівець Юрій Ганущак наголошує, що якщо вже проводити переголосування, то це треба робити передусім у зовсім інших округах.

«Є щонайменше два округи, де були знищені бюлетені – 11-й і 14-й округи (Вінницька область – ред.). Плюс три округи, де кількість голосів, поданих «за», в сумі перевищує кількість людей, які взяли участь в голосуванні. Це округ 41-й, Донецьк – навіщо вам взагалі було фальсифікувати там?! Це також округи 66-й (Житомирська область – ред.) і 93-й (Київська область – ред.)», – наголошує він.

Опозиція зажадала відставок фальсифікаторів, а не перевиборів

Опозиція виступила рішуче проти проведення перевиборів, а натомість зажадала відставки голів місцевих держадміністрацій, причетних до фальсифікації виборів. Опозиційний віце-спікер Микола Томенко стверджує, що переголосування може відбутися лише в тих випадках, де виборча документація знищена, а у п’яти згаданих округах документи свідчать про перемогу опозиційних кандидатів.

«Ну якщо на 194-му окрузі в Черкасах Микола Булатецький виграв 12,5 тисяч голосів в усіх 82 дільницях і, на жаль, програв на двох закритих дільницях – в СІЗО і в тюрмі – то ви маєте совість оголошувати повторні вибори?!» – звернувся до провладних фракцій Микола Томенко.

На його думку, пряму відповідальність за фальсифікацію виборів несе Президент Віктор Янукович.

Опозиція має намір оскаржувати рішення про переголосування в суді.

Натомість заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов наголошує, що переголосування – єдиний спосіб встановити переможця в цих округах. Тож, за його словами, «в даній ситуації виправити помилку може лише сам носій влади – народ».

Яценюкові пригадали згоду на переголосування

Представники влади також звертають увагу на те, що в опозиції немає з приводу перевиборів єдиної точки зору. Адже раніше лідер Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк погодився на переголосування. Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав із цього приводу, що опозиціонери «інколи вранці висловлюють одну точку зору, а в обід – змінюють».

Перед голосуванням Об’єднана опозиція поширила заяву, що не визнає результати виборів, поки опозиційним кандидатам не повернуть «вкрадені» мандати. Опозиціонери мають намір не складати депутатської присяги, що мало б унеможливити роботу парламенту наступного скликання. Натомість Прем’єр-міністр Микола Азаров запевняє, що роботу новообраного парламенту зірвати не вдасться.

Також депутати створили тимчасову слідку комісію, яка має розслідувати випадки порушень на парламентських виборах.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG