Доступність посилання

ТОП новини

До 30 відсотків грошей, виділених на дороги, розкрадають – експерт


Зі 170 тисяч кілометрів доріг в Україні впродовж останніх 20 років 150 тисяч кілометрів не відбували ані поточного, ані капітального ремонту. Близько 30 відсотків коштів, призначених на дороги, через корупційні схеми за призначенням не потрапляють. Про це та про відсутність політичної волі для втілення в Україні європейського досвіду подолання бездоріжжя міністр транспорту та зв’язку України 2007–2009 років Йосип Вінський розповів у ефірі Радіо Свобода.

– Згідно зі звітом Світового економічного форуму, українські дороги потрапили в десятку найгірших у світі. Напередодні Євро-2012 з Києва було проголошено на весь світ, що проблема доріг, принаймні головних, розв’язана. Гроші виділені (причому – немалі), освоєні, дороги в порядку – так було сказано. А Світовий економічний форум інакше оцінив стан українських доріг. Чому?
Гроші потрачені на об’єкти Євро, а загальне фінансування було зменшене на інші дороги, якість інших доріг стала гіршою

– По Євро приблизно 2 тисячі доріг зазнали ремонту зі 170 тисяч кілометрів. Це було в плані Євро, і цей план виконаний. Можливо, не на 100 відсотків, можливо, відсотків на 80, тому що деякі дороги ще не закінчили і ще сьогодні з ними працюють. Тому, безумовно, те, що планувалось на Євро, зроблено. І між містами, які приймали Євро, дороги сьогодні якісні. Питання в іншому. Всі інші дороги, у зв’язку з тим, що всі інші гроші пішли на дороги, які йшли на Євро, цей період часу – 2 роки – не відбували ні поточного, ні капітального ремонту. І їхній стан радикально погіршився. Тому можна сказати, що якраз те, що гроші потрачені на об’єкти Євро, а загальне фінансування було зменшене на інші дороги, якість інших доріг стала гіршою.

– Півтора мільйона квадратних метрів ям на дорогах цієї весни – це багато чи мало? В уряді кажуть, що це мало. Лише 10 відсотків доріг у ямах, за даними Мінтрансу, і вони кажуть, що це небагато. Може таке бути?

– Я скажу відверто. Більше, ніж 10 відсотків, доріг у ямах. У нас 80 відсотків доріг в ямах. Хто дає такі дані, це людина пакосна або непрофесійна. У нас зі 170 тисяч кілометрів доріг 150 тисяч кілометрів доріг останніх 20 років взагалі не зазнавали ні поточному, ні капітальному ремонту.

– А чому? Грошей не було? Чи, може, якась інша причина?

– Так. Тому, що тільки останні 7 років у нас повноцінно діє закон про фінансування дорожнього господарства і хоч якісь кошти потрапляють у дорожній фонд. І перший рік, при якому всі гроші, які збиралися з так званого пістолета – це американська система, коли оплачують за дороги ті, хто по них їздять, тобто людина заправляє бензобак і у вартості бензину є акциз, який йде на фінансування дорожнього господарства – тобто гроші з пістолета потрапили на дороги стовідсотково, а до цього часу частина з тих грошей, які мали йти на дороги, вилучалася в загальний фонд бюджету і йшла на зарплати, на пенсії, на інші видатки.

– Давайте назвемо іншу цифру. Державна інспекція, Генпрокуратура говорять, що при ремонтах доріг вже тепер десь зникло до 400 мільйонів гривень. Чи не в цьому, зокрема, причина бездоріжжя в Україні?
До 30 відсотків грошей, які йдуть на дороги, через корупційні схеми на дороги не потрапляють

– Пояснюю. Якщо у нас загальна сума видатків на дороги того року була приблизно з кредитними ресурсами 15 мільярдів, а тільки назвали цифру 400 мільйонів, – це дуже погано порахували. Набагато більше викрадається через корупційні схеми, і навіть дрібні гроші, які мають йти на дороги, у зв’язку з тією системою корупції, яка сьогодні є в Україні, до 30 відсотків грошей, які йдуть на дороги, на жаль, через корупційні схеми на дороги не потрапляють. Наприклад, якщо ми того року відремонтували 2 тисячі доріг, то могли зробити 2 тисячі 500 кілометрів доріг. Але це радикальним чином ситуацію не могло би поміняти тому, що загальна сума видатків є дуже мала.

– Пане Вінський, відомо, що угорські дороги вважають одними з найкращих у Східній Європі. І не останню в цьому заслугу має фінансова допомога Європейського Союзу, оскільки будівництво доріг там активізувалося саме після вступу Угорщини до ЄС. Уявімо собі, що Україна вже є членом ЄС. Чи готова вона використати адресні кошти за призначенням?

– Думаю, що так. Я є прибічником того, щоб Україна вступила до ЄС. Безумовно, посилилася б боротьба з корупцією. Більш ефективною була б система державної влади і контроль за грошима. Більше того, оці дві тисячі кілометрів доріг, які побудовані під Євро, із цих двох тисяч кілометрів доріг приблизно півтори тисячі – це гроші європейських фінансових структур. І там, де сьогодні Україна має хороші дороги, це гроші, які йшли по міжнародних кредитах, по системі ФІДЕК, під контролем фінансових структур, і там вони зроблені якісніше, і вони сьогодні виконують ту функцію, яку вони сьогодні мають.

– Пане Вінський, чи існує в Україні громадський контроль через Міжнародну федерацію захисту прав водіїв, або через Товариство захисту прав споживачів – контроль над процесом будівництва доріг чи їхнього ремонту? Чи є відповідне законодавство?
Втрачена довіра людей до фінансування доріг. Люди не хочуть платити більше, тому що не вірять, що їхні гроші будуть використані за призначенням

– Законодавства такого специфічного немає. Але я вважаю, що це надзвичайно важлива тема. Чому? Тому що у зв’язку з тим, що реальний контроль громадський відсутній і державна система сьогодні всякими методами не хоче його вести, втрачена довіра людей до фінансування доріг. У зв’язку з тим, що у нас малі відрахування в дорожні фонди, десь приблизно 20 центів, якщо перевести в долар, з одного літру 95-го бензину, тобто це набагато менше, ніж в тій самій Угорщині чи Німеччині, в три чи чотири рази. Зрозуміло, треба, щоб люди платили більше. Але люди не хочуть платити більше, тому що не вірять, що їхні гроші будуть використані за призначенням. Ми маємо дійсно створити систему громадського контролю, тому що ті люди, які платять гроші в дорожній фонд, повинні чітко розуміти, як ті гроші в даний момент використовуються.

– Пане Вінський, на Вашу думку, як можна втілити в Україні європейський досвід будівництва і догляду за дорогами? Що треба змінити? Владу, психологію, чи народ?
За 20 років з кожним роком стан доріг погіршується

– Його треба просто втілювати. Його просто треба взяти за стандарт. Наприклад, ситуацію в дорожньому господарстві в Німеччині, подивитися, почати з того, яку частину коштів автомобілісти платять через акциз у дорожній фонд, як організована система управління і контролю за дорогами, як система громадськості впливає на це. Треба брати досвід і його проводити в плані законів, нормативних актів, фінансування, системи контролю, системи роботи громадськості і так далі. І тоді ми почнемо помаленьку наближатися до того рівня. Бо сьогодні, я повинен сказати відверто, за 20 років з кожним роком стан доріг погіршується.

– Ви говорите: просто взяти і втілювати. А що сьогодні заважає втілювати європейський досвід?

– Відсутність політичної волі.

– А скільки, на Вашу думку, потрібно коштів для того, щоб українські дороги модернізувати за європейськими стандартами?
Для того, щоб підтримувати дороги, щоб зупинити деградацію, треба хоча би 2 мільярди євро

– Я знаю одне. Для того, щоб підтримувати дороги в сьогоднішньому поганому стані, щоб зупинити деградацію, треба хоча би 2 мільярди євро.

– А де взяти ці гроші?

Якби ще вдвічі збільшили акцизний збір, це збільшило б у 4 рази доходну ситуацію. Тоді можна було б говорити про відновлення доріг
– Ці гроші беруться шляхом відрахування пістолета так, як у всіх країнах. Сьогодні я почитав у інтернеті, до речі, що 50 відсотків платежів за бензин у тіні. З цього треба починати. Навіть при сьогоднішніх відрахуваннях. А якби ще вдвічі збільшили акцизний збір, це зразу збільшило б у 4 рази доходну ситуацію. І тоді вже можна було б говорити про відновлення доріг в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG