Доступність посилання

ТОП новини

Полювання на мерів – у Криму продовжується відстріл керівників містечок


Міський голова Феодосії Олександр Бартенєв
Міський голова Феодосії Олександр Бартенєв
Міський голова Феодосії Олександр Бартенєв, який у суботу помер від ран, отриманих внаслідок замаху на нього, став п’ятим за останні 3 роки кримським мером, який загинув насильницькою смертю. Ще десяток керівників міст і селищ, переважно, приморських, втратили свої посади внаслідок дій правоохоронних органів. Місцеві оглядачі звертають увагу на те, що застрелений міський голова Феодосії був Героєм України, багатолітнім спонсором кримських регіоналів і керівником міської організації Партії регіонів. Разом з тим, це теж відзначає місцева преса, всі місцеві керівники, які останнім часом втратили свої посади, а то й життя – були регіоналами.

Насильницька смерть Олександра Бартенєва – друга цього року серед мерів у Криму. 26 березня також був застрелений селищний голова Симеїза Кирило Костенко. Вбивцю досі не знайшли. Після того, як в країні і в Криму змінилася в 2010 році влада, Бартенєв – уже п’ятий кримський мер, що пішов із життя неприроднім способом.

26.02.2013
Убивство мера Симеїза – «криваві дев’яності» вже повернулися?

Із шести куль чотири потрапили у тіло Кирила Костенка і всі були смертельними далі

Ще з десяток керівників кримських міст, селищ і сіл, переважно, курортних, покинули свої посади не за власним бажанням, а через політичний тиск, або ж внаслідок дій правоохоронних органів. Зокрема, втратили посади піймані на хабарі мери Новоозерного, Сак і сусіднього з Феодосією селища Орджонікідзе, теж у сусідньому Коктебелі селищного голову усунула прокуратура, а в курортній Ялті мер сам написав заяву на звільнення, його приклад наслідував сільський голова Лучистого, що під Алуштою.

Опозиційні політики говорять про планомірне витіснення кримчан із ключових виборних посад і заміну їх на «донецьких». Разом з тим, Олександр Бартенєв – дуже впливова в Криму і в регіоні постать. Багато років він очолював Феодосійську нафтобазу – найбільш «грошовите» підприємство Феодосії. Про його вплив свідчить те, що 2004 року він, людина з неоднозначною репутацією, став третім у Криму (після двох відомих учених-ректорів вишів) Героєм України. 2008 року він очолив Феодосію, коли його попередник, спортсмен Володимир Шайдеров за дивних обставин помер від серцевого нападу під час товариського матчу з футболу.

Місцева преса пов’язувала у 90-і роки і Бартенєва, і Шайдерова з феодосійськими «бригадами» угруповання «Башмаки». Попереднього мера навіть кілька разів заарештовували правоохоронці. Стосовно Олександра Бартенєва справа далі заяв колишнього високопоставленого міліціонера, народного депутата України Геннадія Москаля про його причетність до «башмаківського» угруповання Саши Бєлого не пішла.

У неділю свої співчуття рідним і близьким загиблого висловив Віктор Янукович. Він же дозволив кримському прем’єру Анатолію Могильову не брати участі у відзначенні флотських свят у Севастополі, де якраз перебували президенти та урядовці України і Росії, а поїхати до Феодосії.

Розглядаються багато версій – міліція

У понеділок Прокуратура Криму перекваліфікувала статтю Кримінального кодексу, за якою проводиться розслідування із замаху – на навмисне вбивство і розбій. Прокурор автономії взяв справу під особистий контроль. Начальник кримської міліції генерал Михайло Слєпаньов повідомив, що зараз слідство відпрацьовує кілька версій, одна з яких є основною – це вчинення розбійного нападу з метою заволодіння особистим майном потерпілого.

Цю версію вже активно критикують, в тому числі екс-міліціонер, народний депутат Геннадій Москаль. Він також відкидає інші побутові версії, в тому числі – роль жінки чи жінок. На його думку, слід шукати там, де є великі гроші та бізнес-інтереси. Він перераховує: контрабанда нафтопродуктів через феодосійський порт і нафтобазу, переділ «Золотого пляжу» між Феодосією і селищем Приморським, суперечка за землю з Коктебелем та активізація угруповання Бєлого, який повернувся до Криму і зараз живе та веде бізнес у сусідньому Орджонікідзе.

Як розповідають феодосійські журналісти, у місті до свого мера ставилися з прохолодою. Кажуть, що Бартенєву не вдалося, на відміну від свого, вже також покійного, попередника Шайдерова завоювати любов містян. Бізнесмени, з якими я говорив, сподіваються, що тепер їм працюватиметься вільніше. Вони ж зазначають, що мер був дуже залежним від Сімферополя і виконував усе, що йому наказували представники «донецької команди».

Ховатимуть убитого мера у вівторок. Прощання відбудеться у Будинку офіцерів ВМФ Росії. На похорон очікується приїзд кримських керівників, народних депутатів, представників президентської адміністрації та українських урядовців.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG