Доступність посилання

ТОП новини

«Солодка» помста


Київ – Заборона ввезення до Росії українського шоколаду «Рошен» викликана не його якістю, а конкурентною та політичною боротьбою, вважають експерти. Частина з них бачить у «шоколадній війні» намагання російської верхівки схилити Україну до вступу у Митний союз. Керівники регіональних виробництв компанії «Рошен» говорять про можливі скорочення, у центральному офісі компанії ситуацію наразі не коментують.

Фабрика «Рошен» у Києві продовжує працювати на повну потужність, незважаючи на заяви російського Держспоживстандарту про нібито шкідливість українського шоколаду цієї марки та попри заборону його ввезення до Росії. У цьому переконався кореспондент Радіо Свобода, який відвідав один із цехів фабрики «Рошен» у Києві.

Цукерки «Рошен» продовжують виробляти й купувати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:32 0:00

Виробництво працює близько до максимальної потужності: за минулу добу лінія пакування, як побачило Радіо Свобода, випустила кілька тисяч коробок лише одного з популярних видів цукерок. Роботів-пакувальників зупиняють лише для того, щоб перелаштувати їх на наступний вид продукції, пояснюють технологи.

Однак і робітники, і керівництво компанії від коментарів щодо «шоколадного» протистояння з Росією утримуються.

«Наразі наша позиція нейтральна, і ми поки що не даємо жодних коментарів, бо будь-який з них може бути витлумачений в контексті останніх подій», – відповіла Радіо Свобода голова прес-служби компанії «Рошен» Інна Петренко.

Між тим, як повідомив «Укрінформ», директор Вінницької фабрики «Рошен» Олександр Білик днями заявив, що може скоротити близько 400 її працівників – саме через проблеми з експортом продукції.

В неофіційних розмовах працівники компанії стверджують, що на сьогодні її продукція експортується в 40 країн світу, серед яких – держави-члени ЄС. Нині шоколад «Рошен» не порушує європейських норм якості продовольства, оскільки про жодні заборони щодо його ввезення до Європи не йдеться. Білорусь і Казахстан, які разом з Росією входять до Митного союзу, після російських заяв про забруднення українського шоколаду бензапіреном перевірили його і підтвердили, що він не є шкідливим за нормами цих держав.

Українці продовжують купувати шоколад «Рошен» попри російські заяви про його шкідливість. Радіо Свобода відвідало фірмові магазини цієї торгової марки в Києві: покупців там не поменшало. Більше того, ми зустріли громадян Росії, які через зникнення цієї торгової марки в них на батьківщині закуповують його для себе в Києві.

«Чудовий шоколад. В нас його заборонили? Хай забороняють! Ми в Україні купимо, коли приїжджатимемо», – кажуть російські покупці.

Політика з присмаком бензапірену

Ані українські, ані європейські норми не регламентують вмісту в шоколаді бензапірену – канцерогенної речовини, яку нібито виявив у шоколаді «Рошен» російський споживчий нагляд. Більше того, в консалтинговій агенції ААА наголошують, що у виробництві шоколаду немає технологічних процесів, які допускають потрапляння бензапірену в кінцевий продукт.

Однак керівник експертно-аналітичного відділу центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій стверджує, що український шоколад таки слід перевіряти на вміст бензапірену.

«У світлі останніх скандалів з Росією, звісно, бензапірен вийшов на перший план. Це, дійсно, та речовина, яку варто дивитися, вміст якої перевіряти в шоколадних виробах, оскільки при обсмажуванні какао-бобів він дійсно утворюється і, оскільки дуже добре розчинний в жирах, то переходить і далі в інші кондитерські вироби, які виготовляються на основі шоколаду», – каже вона.

Однак у конкретному випадку з кондитерськими виробами компанії «Рошен» Ніна Кільдій вважає реальною причиною скандалу не бензапірен, а політичні мотиви російської сторони.

«Зважаючи на те, що скандал з Росією – це не перший, власне кажучи, і на те, як Росія поводилася в попередніх випадках, зокрема, ми активну участь брали в з’ясуванні того, що стосувалося «сирних війн», то, на мій погляд, це суто політична заява, яка навряд чи має під собою серйозне підґрунтя», – зауважує Кільдій.

Про політичні причини цього інциденту говорить і керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції ААА Марія Колесник. Вона дійшла висновку, що в російської сторони немає доказів наявності канцерогенів у цукерках «Рошен».

«Найближчі сусіди Російської Федерації, причому країни, які входять до Митного союзу, також провели перевірки і нічого не виявили. Тобто документального підтвердження, що цей канцероген був дійсно присутній у цукерках корпорації «Рошен», компанія досі не отримала. Перевірки, які проводилися українськими відомствами, підтвердили, що нічого шкідливого у цих цукерках немає. І остання зміна позиції керівника Росспоживнагляду Геннадія Онищенка про те, що фактично про безапірен не йшлося, а говорилося виключно про те, що російським нормам не відповідають етикетки, свідчить про те, що документального підтвердження наявності канцерогену він не має», – підсумовує Колесник.

Експерт Олеся Яхно, окрім політичних мотивів, вбачає в ситуації з корпорацією «Рошен» конфлікт бізнес-інтересів.

«У Порошенка вже не вперше виникають конфліктні ситуації саме по лінії Росія – Україна. Це не перший раз, коли за якимись політичними мотиваціями чи подіями, які українські та російські політики пояснюють політикою, насправді стоять суто економічні інтереси крупного бізнесу як українського, так і російського, – стверджує політолог, – але у даному разі є і політична мотивація, вона пов’язана з Митним союзом, а також планованим підписанням угоди з ЄС про асоціацію. Росія буде до останнього намагатися якимось чином тиснути на Україну, перш за все, якимись економічними обмеженнями та економічними санкціями».

З подібними заявами виступили й українські депутати – і від влади, й від опозиції.

Експерти вважають, що розвиток подій залежатиме не від якості шоколаду, а від конкретних домовленостей бізнесменів та політиків обох держав.

Порошенко не зміг домовитися з Путіним під час річниці Хрещення Русі?

Напередодні проблем з експортом українського шоколаду до Росії засновник торговельної марки «Рошен», депутат Петро Порошенко зустрівся і мав розмову з президентом Росії Володимиром Путіним під час молебню на Володимирській гірці до 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Радіо Свобода зняло момент їхньої зустрічі на відео, однак зміст тієї розмови журналістам залишився невідомим. На молебні з участю Путіна та Януковича Порошенко був єдиним з депутатів, які не належать до провладної більшості.

14 липня Росія припинила ввезення на свою територію не лише шоколаду, а й більшості найменувань українських товарів, які раніше імпортувалися з України.

Корпорація «Рошен» – один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів. До складу корпорації входять Київська, Вінницька, Маріупольська, Кременчуцька кондитерські фабрики, масло-молочний комбінат на Вінниччині, а також Липецька фабрика «Рошен» в Росії та Клайпедська – в Литві.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

XS
SM
MD
LG