Доступність посилання

ТОП новини

Путін зіграв на користь європейського вибору України – Чорновіл


Київ ­– Росія відкидає твердження про те, що Москва змушує Київ приєднатися до Митного союзу, і закликає ЄС «не спотворювати реальність». У Москві переконують, що ніколи не виступали проти європейського вибору України. Натомість деякі українські експерти констатують нераціональність і зухвалість дій російського керівництва у протидії підписанню угоди про асоціацію. На думку колишнього члена комітету Верховної Ради у закордонних справах Тараса Чорновола, такою політикою Володимир Путін просуває євроінтеграцію України.

Офіційні представники Росії продовжують активно коментувати двосторонні відносини і наслідки можливого підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС. Після заяв радника президента Росії Сергія Глазьєва слово взяли в МЗС цієї держави і, зокрема, у російському посольстві у Києві.

«Ми не нав’язуємо Україні рішень, їх українське керівництво і український народ повинні ухвалити самостійно. Ми керуємося заявами президента й уряду України про прагнення зберегти і розвивати привілейовані, взаємовигідні економічні контакти з державами Митного союзу, зміцнювати виробничу кооперацію з ними, не втратити своєї частки на нашому ринку», – заявив офіційний речник Міністерства закордонних справ Росії Олександр Лукашевич, повідомляє агенція «Інтерфакс-Україна».

У російському дипвідомстві також закликали Євросоюз «не спотворювати реальності» й давати «не емоційні, а об’єктивні, економічно обґрунтовані оцінки сценаріїв соціально-економічного розвитку України після підписання угоди про асоціацію». За словами Лукашевича, Москву «здивувало», що останніми днями відразу кілька високопоставлених чиновників Єврокомісії почали звинувачувати Росію «мало не в шантажі України, прагненні змусити її вступити до Митного союзу, а потім і до створюваного Євразійського економічного союзу (ЄАЕС)». Зокрема, заявив російський речник, йдеться про висловлювання верховного представника ЄС із закордонних Катрін Аштон і єврокомісара з питань розширення Штефана Фюле.

Аштон заявила раніше, що «ми не можемо втратити Україну». Фюле наголосив, що «ніякий зовнішній тиск на Україну, пов’язаний із її метою підписати угоду про асоціацію з Європейським союзом, неприйнятний».

«Москва ніколи не виступала проти «європейського вибору» України»

Речник Міністерства закордонних справ Росії запевнив, що Москва ніколи не виступала проти «європейського вибору» України. За його словами, оприлюднений недавно в інтернеті проект угоди Україна – ЄС прояснює, чому багаторічну роботу над цим документом тримали (за його словами) в таємниці від української та міжнародної громадськості. «Навіть його поверхневий аналіз свідчить, що він не містить реальних вигод для України, а веде до деіндустріалізації української економіки, перетворюючи її, по суті, лише на ринок для товарів з ЄС», – переконує речник МЗС Росії.

Ситуація з українськими товарами на російській митниці була репетицією посилення контролю у разі підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, наголосив старший радник посольства Росії у Києві Ігор Севастьянов.

Була проведена ніби репетиція, які можуть бути заходи посилення контролю
Ігор Севастьянов
«У нас є побоювання, що в разі підписання цієї угоди можливе перетікання або витіснення на наші ринки або взагалі реекспорт товарів з Євросоюзу через Україну і Туреччину на наш ринок. Тому була проведена ніби репетиція, які можуть бути заходи посилення контролю, тим більше що Україна переходить на правила визначення товару, прийняті в Євросоюзі», – зауважив він.

Україна керуватиметься національними інтересами у відносинах з інтеграційними об’єднаннями. На цьому президент України Віктор Янукович наголосив у четвер в інтерв’ю українським телеканалам. Україна виконає умови, необхідні для підписання угоди про асоціацію, запевнив він.

«На сьогодні я не бачу ніяких перешкод для підписання цього документа. Ті умови, які були нам надані з боку Європейської комісії, будуть виконані. У мене тут ніяких немає сумнівів», – зазначив Янукович.

Він також нагадав, що європейський вибір України закріплений у законі «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики» і не підлягає сумніву.

«Нам треба знайти прагматичні рішення, і наші національні інтереси завжди будуть покладені в основу відносин України як з Європейським союзом, так і з Митним союзом», – сказав глава держави під час інтерв’ю українським телеканалам.

«За підписання угоди про асоціацію з ЄС треба платити»

Водночас директор українського Центру політичного маркетингу Василь Стоякін зауважив Радіо Свобода, що український уряд мав бути готовий до подій 14 серпня нинішнього року, коли Росія заборонила український імпорт, і частина оглядачів назвала це «торговельною війною» (сам Василь Стоякін не поділяє таких висновків). Тоді митні органи Росії віднесли до групи ризику більшість українських зовнішньоторговельних операторів, ввівши повний митний огляд їхніх товарів. 20 серпня Міністерство доходів і зборів України і Федеральна митна служба Росії оголосили про вирішення проблеми.

За словами Василя Стоякіна, абсолютно очевидно, що у разі підписання угоди про асоціацію з ЄС умови торгівлі з Митним союзом змінюватимуться, причому абсолютно не на користь України. Це, власне кажучи, плата за підписання угоди про асоціацію, підкреслив експерт.

Якщо Микола одружується на Одарці, то після цього він не може бути стратегічним партнером Марійки. Розумієте?
Василь Стоякін
«Якщо Микола одружується на Одарці, то після цього він не може бути стратегічним партнером Марійки. Розумієте? Тобто у нього просто змінюється статус… Так, дійсно, якщо Росія так це сприймає, до речі, я так гадаю, що ЄС так само буде сприймати цю ситуацію, – якщо в нас будуть більш поглиблені відносини з ЄС, то в нас мають бути відносини менш поглиблені з Митним союзом з усіма винятками, які тут будуть», – зазначив Василь Стоякін.

«Путін фактично зіграв на користь європейського вибору України»

Натомість депутат Верховної Ради кількох скликань, колишній член парламентського комітету у закордонних справах Тарас Чорновіл вважає політику Росії у протидії підписанню Україною угоди про асоціацію з ЄС зухвалими і нераціональними для самої Москви. На погляд Тараса Чорновола, президент Володимир Путін, зрештою, лише допомагає євроінтеграції України.

У нас є стільки проблем із виконанням своїх зобов’язань перед Євросоюзом, що підписання угоди в листопаді виглядало вельми ілюзорно. Але на сьогоднішній день ми бачимо, що в Європейському союзі налаштованість абсолютно інша
Тарас Чорновіл
«Путін у цій ситуації фактично зіграв на користь європейського вибору України. У нас є стільки проблем із виконанням своїх зобов’язань перед Євросоюзом, у нас стільки (скажімо так) недружньо налаштованих до нас країн-членів ЄС, що підписання угоди в листопаді виглядало вельми ілюзорно. Але на сьогоднішній день ми бачимо, що в Європейському союзі налаштованість абсолютно інша», – констатує Тарас Чорновіл.

Кремль відкрито нехтує суверенітетом і територіальною цілісністю своїх сусідів. Про це пише у впливовій американській газеті The New York Times член Американської ради із зовнішньої політики Стівен Бланк. На його думку, Україна – не єдина держава на пострадянському просторі, яка має подібні проблеми. Економічного тиску з боку Росії також зазнають Вірменія, Білорусь і Таджикистан.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG