Доступність посилання

ТОП новини

Янукович загнав російське лобі у підпілля


Київ – За поглиблену співпрацю із Росією та входження до Митного союзу у Верховній Раді послідовно виступає лише фракція Компартії. Між тим, за оцінками експертів, багато прихильників зближення із Москвою є й серед депутатів-регіоналів. Однак зараз більшість із них утримується від висловлювання своїх проросійських симпатій з огляду на позицію президента Януковича та внутрішньопартійні правила.

Чутки про розкол у фракції Партії регіонів з огляду на суперечку довкола євроінтеграції є перебільшеними, запевняють самі депутати-регіонали. Один із євроскептиків, заступник голови фракції Партії регіонів Олег Царьов запевняє Радіо Свобода, що, попри розбіжності в поглядах на євроінтеграцію, підтримає відповідні законопроекти, адже вони є корисними безвідносно до зовнішньополітичного курсу.

«Є особисті точки зору окремих депутатів, але вони не вплинуть на голосування. Ці закони треба ухвалювати незалежно від того, куди рухається Україна», – каже він.

Наголошуючи на тому, що внутрішньопартійні дискусії не призведуть до розколу в лавах регіоналів, Олег Царьов також звертає увагу на заклик президента Віктора Януковича не протиставляти євроінтеграцію і співпрацю з Росією.

Дружба з Росією – найпопулярніша серед депутатів

Колишній голова СБУ, а нині заступник голови парламентського комітету у закордонних справах, депутат-ударівець Валентин Наливайченко звертає увагу на той факт, що найпопулярнішою групою з міжпарламентських зв’язків є українсько-російська. Утім, за його словами, більшість депутатів працюють на українсько-російське зближення не на шкоду національним інтересам.

«Крім фракції комуністів, ніхто так грубо не висловлюється стосовно української незалежності і національних інтересів. Ніхто так наполегливо не просуває суто антиукраїнські проекти – наприклад, референдум щодо Митного союзу», – каже Валентин Наливайченко.

Наразі ж у парламенті немає дієвого російського лобі. Хоча у фракції Партії регіонів чимало прихильників проросійського курсу, однак на конфронтацію з президентом вони не підуть. Відверто опонувати курсу на євроінтеграцію за теперішніх умов наважиться не більше десятка регіоналів.

Лобі є, але воно приховане. Воно зараз нейтралізується тим, що просто бояться йти проти Януковича
Володимир Фесенко
«Вони будуть підтримувати офіційну позицію, але пошепки у кулуарах казатимуть, що краще б нам було домовитися з Росією. Так що лобі є, але воно приховане. Воно зараз нейтралізується тим, що просто бояться йти проти Януковича», – зазначає політолог Володимир Фесенко.

Утім, виявити свої проросійські симпатії такі депутати-регіонали можуть за певних умов, наприклад, якщо влада Віктора Януковича істотно послабне.

Референдум як бізнес-проект

Що ж до комуністів, то Володимир Фесенко припускає, що ідея Компартії з референдумом про вступ до Митного союзу може принести не лише політичні, а й фінансові дивіденди.

«Я просто переконаний, що це ще й комерційний проект. Бо референдум – це ж збір щонайменше трьох мільйонів підписів. А підпис оцінюється в конкретну суму. Думаю, що в інвесторів референдуму комуністи можуть просити не менше ста мільйонів у вільноконвертованій валюті», – вважає Володимир Фесенко.

Проте зусиль однієї лише фракції КПУ та окремих депутатів-регіоналів не вистачить для того, щоб ефективно протидіяти євроінтеграції, констатує експерт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG