Доступність посилання

ТОП новини

Вже чотири області Західної України підтримали страйк, Схід – проти


Вже чотири області Західної України приєдналися до загальнонаціонального страйку та долучилися до вимог мітингувальників на столичному Майдані. Окрім Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, страйк оголосили на Закарпатті. «Закарпатська обласна рада підтримує загальнонаціональний страйк. У зв’язку із проведенням загальнонаціонального страйку заходи, заплановані на 2-8 грудня в обласній раді відміняються», – йдеться на сайті Закарпатської облради.

Для ухвалення своєї позиції стосовно «соціально-політичної ситуації в країні», обласні ради по всій державі скликають позачергові сесії.

Тернопільська облрада в рішенні зокрема ухвалила: «Звернутися до Президента України та Прем’єр-міністра України з вимогою подати у відставку. Звернутися до членів Партії регіонів із закликом про вихід з партії. Зобов’язати працівників державних органів влади забрати зі службових приміщень портрети Віктора Януковича.»

Івано-Франківська облрада закликала міжнародну спільноту застосувати санкції проти президента та членів уряду, а також звернулася до президента та прем’єр-міністра з вимогою подати у відставку.

У Львівської області відбулася установча нарада Страйкового комітету Штабу національного спротиву, де було вирішено, що «у кожному підприємстві буде створений страйковий комітет, який координуватиме акції протесту підприємства.»

Вінницька облрада на позачерговій сесії виступила проти введення надзвичайного стану. «До Президента України В.Ф.Януковича, як гаранта Конституції України – вжити всіх заходів по незастосуванню сили проти мирних зібрань громадян та не допустити введення надзвичайного стану», – йдеться в ухваленому зверненні облради.


Нейтральні

Черкаська обласна рада у зверненні, ухваленому на позачерговій сесії, закликала черкащан «бути поміркованими та не піддаватися спекуляціям в інтересах окремих політичних сил».

Депутати Кіровоградської обласної ради ухвалили звернення до президента України щодо необхідності забезпечення стабільної суспільно-політичної ситуації в Україні.

Чернігівська облрада засудила «силове протистояння у місті Києві на майдані Незалежності у ніч із 29 на 30 листопада», а також засудила «дії провокаторів, які намагаються дестабілізувати ситуацію, закликаючи людей до насильницького захвату адмінбудівель та вчинення інших протиправних дій».

Заява Полтавської облради: «Усі обставини прикрих подій, що відбулися в Києві, мають бути ретельно розслідувані, винні повинні бути покарані. Жорстокість проти мирних громадян – ганебне явище, воно ніколи на має повторитися в Україні».

Одеська обласна рада на сесії 2 грудня ухвалила звернення, в якому закликала президента «Не допустити руйнування конституційного ладу України».

Миколаївська облрада висловила «стурбованість ситуацією» та вирішила «вважати неприпустимими дії провокаторів, спрямованих на захоплення адміністративних приміщень органів державної влади та місцевого самоврядування та створення перешкод їх належної роботи».

Хмельницька обласна рада поки не висловила реакцію стосовно подій у Києві.

Проти страйку та мітингів

Херсонська обласна рада не підтримала страйк, і в зверненні зазначила: «Збій роботи Уряду, навіть на кілька годин, може призвести до повного колапсу в економічній, фінансовій і банківській сферах. Завдання регіональної влади – не дозволити хоча б на годину зупинити роботу державних установ області, які відповідають за виплату пенсій, зарплат, тепло в наших будинках, наявність товарів, стабільність цін в магазинах і на ринках».

Дніпропетровська обласна рада у зверненні підтримала рішення президента та уряду зупинити підготовку до зближення з ЄС. Окрім того звернулася до КМУ та президента з пропозицією «відновити торговельно-економічні відносини з Російською Федерацією та країнами СНД» і «вжити всі законні заходи щодо стабілізації порядку в країні.»

Депутати Харківської облради засудили, що «далекоглядні та обачні кроки керівництва держави, спрямовані на захист національних інтересів, деякими гарячими головами були використані як привід для розпалювання неабияких пристрастей на вулицях і в розумах людей».

Донецька облрада опублікувала на сайті звернення, в якому зазначено: «Вимоги про відставку уряду і Президента не мають нічого спільного з Конституцією України і волевиявленням жителів України, що висловили довіру всенародно обраному Президенту України Віктору Федоровичу Януковичу». А також виступила з вимогою до президента «взяти ситуацію під контроль і повернути конституційний порядок у країні». Однак журналіст Радіо Свобода в Донецьку зазначає, що цей текст звернення не був проголосований на сесії.

Луганська облрада ухвалила звернення, в якому закликала місцевих депутатів всіх рівнів «не скочуватись до участі у безглуздих страйках» і запропонували зібрати у Києві всеукраїнський з’їзд депутатів всіх рівнів для обговорення ситуації. «Ми з повагою ставимося до позиції учасників акцій на підтримку євроінтеграції. Однак бачимо, як деструктивні і безвідповідальні дії опозиційних сил призводять до того, що мирні мітинги набувають провокаційний, насильницький характер», – йдеться у зверненні.

Запорізька облрада разом з районними та селищними радами разом ухвалила резолюцію, в якій вимагають від уряду «жорстких та рішучих дій, спрямованих на розблокування роботи органів державної влади». Також, депутати заборонили місцевим політикам закликати до радикальних дій: «У разі, якщо наш заклик залишиться не почутим, ми залишаємо за собою право адекватно реагувати на їх неадекватні дії», йдеться в резолюції депутатів.

Кримська Верховна рада ухвалила звернення до Президента, в якому закликала його ввести надзвичайний стан. «Діяльність деструктивних сил, що стягла до Києва своїх прихильників і паралізувала життя столиці повинна бути негайно припинена. Закликаємо Вас, шановний Вікторе Федоровичу, вжити всіх доступних Вам заходів для відновлення громадського порядку, не зупиняючись, якщо цього вимагатиме ситуація, перед введенням надзвичайного стану», – йдеться у зверненні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG