Доступність посилання

ТОП новини

Рибачук: справа проти «Центр.UA» може бути пов’язана з даними про «золото Захарченка»


Олег Рибачук
Олег Рибачук
Діяльність «Центру.UA» повністю відповідає західним стандартам, а допити міліцією активістів виглядають як тиск і залякування за намагання контролювати владу, заявив Радіо Свобода один із засновників та керівник цієї громадської організації Олег Рибачук. 8 лютого «Центр.UA» повідомив про те, що міліція почала кримінальне провадження за статтею про «відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом». Радіо Свобода намагається отримати пояснення МВС з цього приводу, а ось як підводні рифи конфлікту оцінив Олег Рибчук.

– Пане Рибачук, справу порушено проти організації, Вас як керівника, чи когось зі співробітників?

– Насправді це той елемент інтриги, який зберігається, тому зараз опитують близько 200 людей. В Центрі самому працює десь 20 співробітників в різних іпостасях, хтось в штаті, хтось на різних угодах, але сказали міліціонери, що вони мають опитати як свідків десь 200 людей, які мали стосунки з Центром. Всі ми зараз як свідки, інтрига зберігається в тому, проти кого, власне, будуть висуватися звинувачення. Як керівник організації я маю право підпису, має право підпису виконавчий директор і бухгалтер. Але ми живемо в «правовій державі», іронічно, тому навіть адвокат не може сказати, проти кого справа.

– Вас звинувачують в дуже серйозних речах: відмивання грошей, ще й отриманих злочинним шляхом. Поясніть, які є дані в слідства?

Мій життєвий шлях зв’язаний з грошима і великими грошима
– Мій життєвий шлях зв’язаний з грошима і великими грошима. Моя кар’єра почалася в Радянському Союзі в митниці. Потім я 5 років працював по лінії Міністерства закордонних справ Радянського Союзу, на контракті, потім я був у комерційному банку, 8 років директором Національного банку, потім я працював в уряді на різних посадах, потім був за кордоном як віце-президент міжнародного великого банку і, пройшовши весь цей шлях, зіткнувся з таким формулюванням, як «відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом», у громадському секторі. «Центр.UA» – це моя перша (громадська) організація, я один з її засновників, і ми пишаємося тим, що десь роки два тому ми вирішили стати взірцевою організацією, яка відповідає всім європейським і світовим стандартам. Тому ми пройшли надзвичайно складні процедури переоформлення, структурні зміни.

– Ви заявляєте, що працюєте повністю прозоро. Хто проводить Ваш аудит?

– У нас аудит проводять міжнародні компанії. Ми пройшли процедури Шведської агенції розвитку SIDA, яка має надзвичайно високі вимоги до громадських організацій, і ми пройшли десь три аудити.

– Ви можете назвати компанію?

– Може назвати аудиторську фірму наш бухгалтер. Крім процедур SIDA, також ми пройшли аудитора, який має ліцензію і працює з USAID (Агентством США з міжнародного розвитку – ред.).Тобто ми відповідаємо європейським вимогам і американським, але я зараз по пам’яті не можу зразу Вам сказати назву.

– Хто Вас фінансує, скільки у Вас західних коштів, скільки українських?

– У нас джерела фінансування йдуть через USAID, велике фінансування ми отримали від шведської агенції SIDA, ми маємо підтримку приватного фонду міжнародного «Омідьяру», ми маємо частково підтримку від фонду «Відродження», ми маємо підтримку невелику, але все-таки підтримку від різних посольств. І також ми мали добровільні внески від українського бізнесу, але вони часто йшли не у формі грошовій, а як надання безкоштовної реклами, чи сприяння розгортанню нашої кампанії.

– Який у Вас був бюджет за 2013 рік?

– Я думаю, що це не менше мільйона доларів.

– Ви займалися прозорістю виборів, останнім часом почали активніше займатися боротьбою з корупцією. Які головні завдання Ви собі ставите?

– Зараз, напевно, для нас головне, щоб в Україні відбулися чесні президентські вибори. Ми як рух «Чесно» почали суспільний контроль над парламентом, потім ми перейшли до членів уряду. Зокрема, міністр Захарченко, відомство якого відкрило проти нас кримінальну справу, якраз отримав, я б сказав, цікаву аналітику, як результат співпраці руху «Чесно», «Центру.UA» і групи журналістів-розслідувачів, зокрема, дуже багато інформації говорить про те, що він має через підставних осіб право власності на найбільше в Україні золотоносне родовище, єдине в Україні, потенціал якого оцінюють в декілька мільярдів американських доларів. Ця публікація була в грудні, справа проти нас відкрита 11 грудня. Можливо це збіг, можливо ні. (Розслідування вийшло 25 грудня – редакція).

– Якщо справа була відкрита 11 грудня, то чому Ви вирішили заявити про неї 8 лютого, а не відразу?

– Де ми живемо? Ми живемо в суспільстві, де ти ніколи не знаєш, що проти тебе відкрита кримінальна справа. Ми дізналися про відкриття справи від банку, коли просто випадково, чи не випадково, банк сказав про те, що до них надійшов лист за підписом начальника київської міліції з вимогою надати всю інформацію стосовно руху коштів, діяльності «Центру.UA» за певний період. Є закон про банківську таємницю, я все-таки починав кар’єру в Національному банку, ми повідомили банкові, що згідно з законом про банківську таємницю це має бути рішення суду. Але після цього ми не знаємо, банк міг під тиском і передати цю інформацію. Для нас дивини тут не буде. Але в п’ятницю до близько 10 співробітників, які працюють з «Центром.UA», прийшли міліціонери з бажанням поговорити, попитати їх як свідків у справі, яка називається «відмивання коштів, здобутих злочинним шляхом».

– Чи до Вас особисто вже зверталися?

До мене особисто поки що ні викликів, ні спроб зі мною зустрітися не було
– До мене особисто поки що ні викликів, ні спроб зі мною зустрітися не було. Але, як пояснюють адвокати, це цілком логічна дія міліції. Як сказав адвокат, у нас же міліція не розслідує кримінальні справи, а вона їх створює, вона їх шиє. Для того, щоб зшити, сфабрикувати, вони будуть говорити з декількома сотнями людей і потім будуть намагатися щось з цього зробити. Але я повторюю, мені як людині, яка все життя працювала як фінансово відповідальна, досить дивно бачити таку статтю, це якась іронія долі, працюючи в громадському секторі і організації, яка проходить найсуворіші міжнародні аудити. Тому я чекаю, яке буде рішення. Можуть бути спроби відкрити кримінальні справи ще проти кількох людей, виконавчого директора і бухгалтера, може взагалі не бути кримінальної справи, а мета – зупинити діяльність, залякати, заважати. Я можу лише здогадуватися, бо в мене нема президентських амбіцій і кримінального досвіду.

– Восени, ще до подій на Майдані, почали з’являтися публікації на деяких сайтах на кшталт «Крадій грантів Рибачук ховається від американців», це були твердження без доказів. З чим Ви їх пов’язуєте?

– Це сайти-«зливні бачки», це психологічна атака, досить низькопробний чорний піар. Мені було дуже примітно, що подібна атака йшла, коли ми робили рух «Чесно». Тоді писали листи ледве не Обамі, в тому числі громадські активісти, які зараз вважаються борцями з режимом. Тому люди є різні. Але суть цього була, що от рух «Чесно» розкрадає американські кошти, і ми перші в країні зробили аудит кампанії «Чесно». І стільки було писак, а після того, коли аудит пройшов, він був з залученням людей, які робили відповідну кампанію в Румунії, і коли буда підсумкова прес-конференція, то ніхто практично з цих людей досить відомих, журналістів не прийшов. Інтерес зразу згас, як тільки з’явилися результати аудиту.

– Чи американські та шведські грантодавці колись мали до Вас претензії щодо прозорості витрачання коштів?

У нас абсолютно позитивні результати аудитів
– Жодних. У нас абсолютно позитивні результати аудитів. Щоб зрозуміти логіку, перед тим як надавати нам підтримку, шведська організація виставляє дуже високі вимоги, щоб внутрішні процедури відповідали європейським. Нас декілька разів перевіряли, проводячи співбесіди, зустрічаючись з кожним співробітником. Ми пройшли теоретичну підготовку, тренінги, провели не одне зібрання, дуже багато зустрічей, щоб просто стати справжньою європейською організацією, тому ще це насправді досить складно.

– Якщо кримінальна справа буде просуватися, то що конкретно може загрожувати Вам чи Вашим співробітникам?

– Адвокат говорив, що ця стаття передбачає від трьох до шести років ув’язнення. Я кажу про першу реакцію адвоката. Можемо лише здогадуватися. Я пам’ятаю, коли я працював на митниці сам, то в таких випадках залежить ще від обсягів коштів, і взагалі формулювання «здобутих злочинним шляхом» – це практично означає, що кошти, які ми отримували, а ми отримували кошти від міжнародних фінансових інституцій, то ми їх тут, мовляв, в Україні відмиваємо, бо ми своїх власних коштів не заробляємо, ми неприбуткова організація.

– Чи це попередження для інших громадських організацій, які отримують гранти з-за кордону?

– Так, починається масова кампанія. Знову ж таки, нічого оригінального тут немає, це «копі-пейст» з російської. Вийшов журнал «Кореспондент», в якому змінився власник і відповідно змінилася редакційна політика, де на обкладинці написано «Агенти вливання». Звичайно, що будуть братися оці програми великі і говоритися, щось так іноземні держави роблять Майдани. Я цю примітивну логіку вже просто бачу. І відповідна кампанія, відповідні там Колесніченки, знову мета – взяти під контроль громадську думку, бо той Майдан – це породження суспільне, це громадський сектор в першу чергу.

– Як Ви ставитися до законодавчої пропозиції регіонала Колесніченка реєструватися «іноземним агентом»?

В мене великий досвід спілкуваннями з Затуліними, Колесніченками, цими агентами «руського міра»
– Для мене він явище зовсім не українське і не самостійне. В мене великий досвід спілкуваннями з Затуліними, Колесніченками, цими агентами «руського міра», і зрозуміло, що він є людиною, яка виконує чуже замовлення. Йому давала відповідь не одна громадська організація, просто хочу пояснити, що в Україні найбільшим агентом є уряд, який отримує багатомільйонні гранти від Заходу і при цьому є одним із найкорумпованіших урядів в світі. Ми ж знайомимо суспільство і відповідно всі державні органи з результатами своєї діяльності і в своїй діяльності керуємося найвищими європейськими стандартами.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG