Доступність посилання

ТОП новини

Обміліле «Озеро» Володимира Путіна


(Рубрика «Точка зору»)

Останні американські санкції проти російських офіційних осіб викликали в Москві роздратування, яке не порівняти з попередньою реакцією. МЗС Росії обіцяє жорстко відповісти, Володимир Путін і Рамзан Кадиров збираються завести рахунки в банку «Росія» бізнесмена Юрія Ковальчука... Словом, стало ясно – Вашингтону вдалося знайти у російського президента вразливе місце.

І справа тут навіть не в характері санкцій, а в колі осіб, відібраних для американської блокади. У цьому колі виключно люди, приведені у владу і бізнес Володимиром Путіним – так званий кооператив «Озеро». На російському політичному слензі це означає групу осіб, що колись ділили із Путіним дачний відпочинок, а потім поділили Росію.

Сам Путін отримав владу з рук «сім’ї» свого попередника Бориса Єльцина. Це і зараз могутній і впливовий клан, який претендує приблизно на ту ж роль в країні, що і висуванці Путіна. Путін доклав чимало зусиль для того, щоб його клан зміг стати серйозною альтернативою родині Єльцина – і досяг успіху в цьому.

Американці одним ударом знищили левову частку його зусиль. У списку санкцій немає жодного близького до «сім’ї» олігарха – навіть одіозного касира родичів Єльцина Романа Абрамовича. Немає жодного близького до «сім’ї» політика – навіть прем’єра Дмитра Медведєва. А «путінські» виявилися невиїзними, їхній бізнес під питанням. Звичайно, позиції у владі висуванців російського президента і самого Путіна все ще сильні, але еліта отримала чіткий сигнал – вона збереже свої позиції і гроші тільки у випадку, якщо зможе зупинити свого президента і його друзів-чекістів.

Так що американські санкції – це не тільки початок ізоляції російської еліти, але й початок її розколу. До рішення Обами позиції обох угруповань були, по суті, тотожні, але зараз США і Європа дозволили «сім’ї» жити як раніше, а можливості путінського клану обмежили російськими кордонами. І зараз «путінські» повинні або остаточно розправитися із «сімейними» – що, судячи по стабільному впливу Медведєва і Абрамовича навряд чи можливо – або «сімейні» повинні стримати запал «яструбів» у російському керівництві і продемонструвати Заходу здатність якщо не домовлятися, то хоча б відступати.

В іншому випадку наступним об’єктом санкцій стануть вже самі «сімейні» – і від російського олігархічного капіталізму залишиться лише спогад. Почнеться час зовсім іншої економіки. І зовсім інших політиків і бізнесменів.

Віталій Портников – київський журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобод
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG