Доступність посилання

ТОП новини

Там дуже погано, але там мої друзі і моя сім’я – поранений боєць про зону АТО


Поранені лікуються у Львові і рвуться на війну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Поранені лікуються у Львові і рвуться на війну

Львів – Більше 80 поранених у зоні АТО лікуються у Львові у військово-медичному клінічному центрі Західного регіону. З них 38 бійців 24-ї окремої Залізної механізованої бригади, які отримали поранення 11 липня поблизу селища Зеленопілля у Луганській області. Серед постраждалих п’ятеро військовослужбовців – мешканці Білої Церкви, решта – Львівщини. Який фізичний і морально-психологічний стан бійців, чого потребують?

Сьогодні Анатолій Ткачук, який тиждень лікувався у львівському госпіталі після контузії, їде додому на Черкащину. Два місяці хлопець воював на Сході. Вдома чекають батьки і дівчина, але побуде з ними недовго, бо повернеться на службу на Луганщину.

Хтось гроші заробляє, а хтось життя втрачає. Там нічого доброго немає, але я хочу їхати, бо там моя сім’я, мої друзі, з якими мене призивали
Анатолій Ткачук

«Ми призвані, мобілізовані, за цей час здружились. Чому вони там, а я тут. Мого командира взводу, 35 років, вбили 14 липня. Батьки знають, де я був, я їм все розказав, звісно, що вони проти. Умови перебування там погані, спав в окопах, на карематах. Уряд не дбає про солдат, тому що немає наказів. Могли давно все зачистити і закінчити, на цьому хтось наживається. Хтось гроші заробляє, а хтось життя втрачає. Там нічого доброго немає, але я хочу їхати, бо там моя сім’я, мої друзі, з якими мене призивали. Я знаю, що я повинен воювати, захищати, бо це моя батьківщина», – каже боєць.

Моральний дух – високий

Головний хірург військового госпіталю Іван Богдан наголосив Радіо Свобода, що поранені хлопці хочуть повертатись у зону АТО. За його спостереженнями, серед бійців панує високий моральний дух. Однак травматичний синдром у вояків ще попереду – після завершення бойових дій і реабілітація триватиме до 2 років.

У львівському госпіталі двоє поранених потребують протезування, один хлопець у дуже важкому стані – у нього пошкоджено спинний мозок. У 38 військовослужбовців, яких привезли з селища Зеленопілля, що на Луганщині, у Львів 13 липня, поранення легкі і середньої тяжкості. Ніхто не втратив руки чи ноги.

Для цих потерпілих, які поступили до нас з дії зони, де був нанесений удар реактивними засобами, лікування триватиме два тижні
Ігор Богдан

«Це поранення кінцівок, тулубу, голови, м’яких тканин, але без пошкодження магістральних судин, нервів, кісток. Для цих потерпілих, які поступили до нас з дії зони, де був нанесений удар реактивними засобами, лікування триватиме два тижні», – каже лікар.

Іван Богдан розповів, що після артилерійського обстрілу поблизу Зеленопілля, медична допомога військовослужбовцям була надано вже за 40 хвилин. Одразу авіаційним транспортом почали перевозити поранених.

Росія відслідковує моральний стан галичан

Неля Васюта, жінка бійця, який вижив під час обстрілів 11 липня поблизу Зеленопілля, каже, що військовослужбовцям дуже потрібна допомога, як засобами захисту, так і їжею, а особливо потребують воду. Донині рідні не ознайомлені зі списком загиблих. За попередніми даними, близько 50 жертв, з них 21 боєць родом із Львівщини.

Зараз для мене основне, щоб їм забезпечили підкріплення. У ніч, коли їх обстріляли «Градом», вони не мали достатньо засобів, щоб прослідкувати і вберегти себе
Неля Васюта

«Бійці потребують каски і бронежилети, просять рації, тепловізори, біноклі, прилади нічного бачення. Цього у них не було і до трагедії. Зараз для мене основне, щоб їм забезпечили підкріплення. У ніч, коли їх обстріляли «Градом», вони не мали достатньо засобів, щоб прослідкувати і вберегти себе. Їхня дислокація була відома. Росія провела точну розвідку і мала ціль знищити їхню частину», – розповіла жінка військовослужбовця.

Слова Нелі Васюти підтверджує військовий експерт Володимир Гулима. За його дослідженнями, російська розвідка не лише вираховує, де розташовані військові частини, але й проводить підривну діяльність у Західній Україні, звідки багато бійців воюють на Сході.

Ми маємо справу з підступним і підготовленим ворогом, який відслідковує моральні моменти. Мовчати не треба, але треба продумувати акції, які будуть на користь бійцям
Володимир Гулима

«Ми прийшли до висновку, що найбільш гучні трагедії, які потягнули чисельні жертви у військових частинах, які постійно дислокуються у Західній Україні, після того, як відбувались масові протести матерів. Ми маємо справу з підступним і підготовленим ворогом, який відслідковує моральні моменти. Мовчати не треба, але треба продумувати акції, які будуть на користь бійцям», – говорить військовий експерт.

Останнім часом не лише на Львівщині, але Івано-Франківщині, Буковині проходить хвиля протестів жінок біля військових частин з вимогою провести ротацію військовослужбовців.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG