Доступність посилання

ТОП новини

«Парад» військовополонених у Донецьку – порушення Женевської конвенції


Українські військовополонені під час так званого «маршу», що його провело в Донецьку угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним
Українські військовополонені під час так званого «маршу», що його провело в Донецьку угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним

Оле Солванг

Озброєні чоловіки, оснащені автоматичними гвинтівками, ведуть десятки захоплених солдатів, руки яких зв’язані за спиною, на парад по вулицях, де натовп вигукує «фашисти» та інші образи. За парадом три прибиральні машини «чистять» вулиці, якими щойно пройшли затримані.

На жаль, це не сцена зі старої чорно-білої кінохроніки про Другу світову війну. Це відбулося 24 серпня в Донецьку, місті на сході України, яке контролюють проросійські сепаратисти. Солдати – це захоплені українські вояки. Сьогодні це відбувається у кольорах, повідомлення всюди в YouTube і соціальних мережах.

Очевидно, натхненні парадом 60 тисяч німецьких військовополонених у Москві в 1944 році, «повстанці» у Донецьку вирішили відсвяткувати День незалежності України кричущим порушенням законів війни. Кілька днів тому про-сепаратистські ЗМІ повідомили: «Прем’єр-міністр ДНР, А.В. Захарченко, щойно замовив презентацію пошкоджених військових транспортних засобів армії укропів (України) на площі Леніна 24 серпня і ув’язнених будуть супроводжувати через місто, як і їхніх німецьких натхненників у Москві».

Стаття 3 Женевських конвенцій, яка стосуються усіх неміжнародних збройних конфліктів, забороняє «посягання на людську гідність, зокрема образливе і принизливе поводження». Цей парад є явним порушенням цієї абсолютної заборони, і може розглядатися як воєнний злочин.

Росія повинна використати свій значний вплив на сепаратистські сили у Східній Україні для того, щоб до затриманих ставилися гуманно і з гідністю. Це означає також не проводити вуличного параду із затриманими для їхньої публічної образи і презирства.

Оле Солванг – старший дослідник правозахисної організації Human Rights Watch

(Переклад з англійської. Оригінал публікації на сайті Human Rights Watch)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG