Доступність посилання

ТОП новини

«Мінський мир» для українського Донбасу


(Зліва направо) Нурсултан Назарбаєв, Володимир Путін, Олександр Лукашенко, Петро Порошенко, Катрін Аштон, Ґюнтер Еттінґер, Карел де Гюхт, Мінськ, 26 серпня 2014 року
(Зліва направо) Нурсултан Назарбаєв, Володимир Путін, Олександр Лукашенко, Петро Порошенко, Катрін Аштон, Ґюнтер Еттінґер, Карел де Гюхт, Мінськ, 26 серпня 2014 року

Мінськ – У столиці Білорусі проходять багатосторонні переговори про припинення бойових дій на Донбасі і про вплив інтеграції України з Євросоюзом на економічні зв’язки з пострадянськими країнами. В саміті беруть участь президенти України Петро Порошенко, Росії Володимир Путін, Білорусі Олександр Лукашенко й Казахстану Нурсултан Назарбаєв, а також члени Єврокомісії: верховний комісар ЄС із питань закордонної політики Катрін Аштон, єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер, єврокомісар із питань торгівлі Карел де Гюхт.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час загальної зустрічі на Мінському саміті заявив, що підготовлена чернетка підсумкового документа, який міг би бути підписаний усіма сторонами. Цей проект журналісти вже назвали «Мінським миром», але деталі його наразі невідомі. Лукашенко у розмові з Петром Порошенком наголосив, що він став організатором цього саміту на прохання президента України.

«Якби не було Вашої волі, і навіть в останні дні ми про це з вами часто говорили по телефону, не було б сьогодні цієї зустрічі. Це говорить про те, що Україна вкрай зацікавлена, щоб на цій землі, в центрі Європи, була нормальна ситуація і обстановка. А в Білорусі тим більше, Ви знаєте нашу позицію також», – зауважив Лукашенко.

Президент України Петро Порошенко не приховував, що він приїхав у Мінськ за миром для Донбасу, зокрема він зазначив, що «доля України і Європи вирішується сьогодні в Мінську», та наголосив, що готовий обговорювати різні варіанти мирного врегулювання ситуації на сході України.

«Я щиро вірю, що результатом сьогоднішньої зустрічі, я думаю, що вона не буде єдиною, а тільки першою, – буде мир, коли нам сьогодні з нашими колегами вдасться досягти угоди, яка дозволить принести мир на землю України, то це буде знаковою подією», – зазначив Порошенко.

Президенти України і Росії, Петро Порошенко і Володимир Путін (ліворуч), Мінськ, 26 серпня 2014 року
Президенти України і Росії, Петро Порошенко і Володимир Путін (ліворуч), Мінськ, 26 серпня 2014 року

Потрібно стабілізувати кордон, припинити озброєння бойовиків – Порошенко

При цьому президент України закликав, перш за все, стабілізувати українсько-російський кордон, зупинити постачання озброєнь для бойовиків, звільнити заручників та рухатися до мирного розв’язання кризи і відбудови Донбасу.

«Розумію, що всі залучені в ситуацію гравці хотіли б вийти з неї достойно. І готовий обговорювати різні варіанти, які забезпечать таку стратегію виходу, виходу до мирного майбутнього для України, до мирного майбутнього для Європи», – наголосив Порошенко.

Президент України запросив Росію, Білорусь і Казахстан взяти участь у конференції зі створення донорського фонду на відновлення Донбасу.

Президент Росії Володимир Путін, який прибув на Мінський саміт із годинним запізненням, у своїй промові зазначив, що ситуацію в Україні «не можна вирішити шляхом подальшої ескалації силового сценарію без урахування інтересів південно-східних регіонів країни та мирного діалогу з їхніми представниками». Але більшу частину своєї промови Путін присвятив потенційним економічним втратам Росії від асоціації України з ЄС.

Володимир Путін, Мінськ, 26 серпня 2014 року
Володимир Путін, Мінськ, 26 серпня 2014 року

«За найбільш скромними підрахунками, загальні втрати російської економіки можуть сягнути 100 мільярдів рублів, або 3 мільярда доларів. Втрати також істотні для Білорусі та Казахстану», – сказав Путін.

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв зі свого боку висловив пропозицію оголосити на Донбасі перемир’я та організувати постачання гуманітарної допомоги. Але очевидно, що він, як і інші учасники переговорів, не сподівається на швидке вирішення конфлікту, не випадково Назарбаєв закликав провести наступну таку зустріч у Казахстані.

Очікується, що сьогодні ж відбудеться двостороння зустріч президентів України Петра Порошенка і Росії Володимира Путіна.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG