Доступність посилання

ТОП новини

Шотландія сказала «ні» відокремленню, сепаратисти програли


Екран відображає результати національного шотландського референдуму, Единбург, Шотландія, 19 вересня 2014 року
Екран відображає результати національного шотландського референдуму, Единбург, Шотландія, 19 вересня 2014 року

Шотландія сказала «ні» відокремленню від Сполученого Королівства й проголошенню незалежності. Понад 55% шотландців проголосували на національному референдумі проти цього. Лідери прибічників відокремлення вже визнали результати голосування. За словами прихильників єдності, Шотландія обрала «позитивні зміни й прогрес», замість недоречного відокремлення. На остаточні результати референдуму одразу відреагували валютні ринки: британський фунт стерлінгів зміцнився, як ніколи за останні два роки. Водночас, сепаратистські рухи по всьому світу не здобули аргументів на свою користь.

Шотландія проголосувала за те, щоб залишитися в складі Сполученого Королівства, відмовившись від незалежності. Референдуму передувала складна політична кампанія, що розділила націю та привернула увагу всього світу.

Згідно з остаточними результатами референдуму щодо незалежності Шотландії, який відбувся 18 вересня, 55,3% проголосували проти незалежності, 44,7% – «за».

Алекс Селмонд
Алекс Селмонд

Лідер Шотландської національної партії, що виступає за незалежність, Алекс Селмонд сказав своїм прибічникам в Единбурзі після оголошення результатів: «Шотландія вирішила більшістю голосів наразі не ставати незалежною державою. Я визнаю цей вердикт народу й закликаю всю Шотландію послідовно визнати демократичне рішення людей Шотландії».

Поступившись опонентам і не змігши покласти край 307-річній єдності Великої Британії, Алекс Селмонд заявив, що все одно повернутися до попереднього стану справ не вдасться. Він закликав британський уряд дотриматися своїх обіцянок щодо передачі більших повноважень місцевій владі Шотландії.

Шотландія відмовилась від незалежності, але не від більших повноважень

Дейвід Камерон
Дейвід Камерон

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон сказав, що втішений результатами шотландського референдуму.

«Як я уже говорив під час кампанії, моє серце було б розбите, якби наше Сполучене Королівство припинило своє існування. І я знаю, що такі ж почуття поділяло багато людей не лише по всій нашій країні, але й по всьому світу, адже ми стільки надбали разом у минулому. І в майбутньому ми ще багато чого можемо зробити спільно», – заявив очільник уряду Великої Британії.

Його уряд був стурбований високий рівнем підтримки незалежності Шотландії за кілька тижнів до голосування, який виявляли соціологічні опитування.

Дейвід Камерон запевнив, що озвучена ним 16 вересня обіцянка передачі більших повноважень парламенту Шотландії буде виконана. За його словами, відповідний законопроект буде оприлюднений у січні наступного року.

«Так само, як Шотландський парламент голосуватиме самостійно щодо податків, витрат та соціальних питань на своїх засіданнях, Уельс і Північна Ірландія повинні мати змогу самостійно вирішувати ці питання», – заявив глава британського уряду.

Він додає, що референдум у Шотландії вичерпав дебати щодо незалежності на покоління вперед.

Але багато шотландців, які проголосували «за», сподіваються, що отримують ще один шанс висловитися за незалежність.

Один із виборців каже:«Я відчуваю розчарування. Розчарування. Я проголосував «за» і сподівався, що більшість так проголосує. Тепер я тільки хочу вірити, що вони дотримуються всіх своїх обіцянок, якщо вже Шотландія сказала «ні».

Шотландець, який дотримується іншої точки зору, каже: «Це прекрасно, що ми залишаємося частиною Сполученого Королівства. Водночас, сподіваюсь, що більше влади буде передано Шотландії».

Результати референдуму заспокоїли інвесторів і зміцнили фунт стерлінгів

Тим часом голова політичної кампанії проти незалежності Шотландії Алістер Дарлінг назвав результати референдуму «історичним рішенням». За його словами, громадяни обрали «позитивні зміни на противагу непотрібному відокремленню».

«Ми обрали прогрес та зміни для Шотландії в рамках Сполученого Королівства. Нумо, Шотландіє, зробимо це разом», – закликав співвітчизників Алістер Дарлінг.

У найбільшому місті Шотландії Глазго цю кампанію виграли прихильники незалежності, однак у столиці Единбурзі переважали прибічники єдності: 61% – «проти», лише 38% були «за». У рідному місті Алекса Селмонда Абердині також перевага була на боці супротивників відокремлення Шотландії від Сполученого Королівства.

У той час, як прибічники незалежності вітають один одного й дарують квіти своїм однодумцям, інвестори після тижнів непевності отримали позитивні сигнали, а британський фунт стерлінгів зміцнився проти різних валют, зокрема проти євро, ставши найдорожчим щодо цієї валюти за останні два роки.

А що було б, якби більшість сказала «так» незалежності?

Якби шотландці таки підтримали незалежність, то після цього мали б розпочатися перемовини щодо відокремлення Шотландії й оголошення її незалежною країною 24 березня 2016 року. Потенційно це було б стимулом для сепаратистів по всьому світу, переконані експерти.

Явка громадян на референдумі сягнула 85% від кількості виборців. Ще до відкриття дільниць перед ними вишикувалися довгі черги охочих дати відповідь на запитання: «Чи має Шотландія бути незалежною країною?»

Якби шотландці сказали «так» незалежності, то Шотландії і Лондону довелося б вирішувати питання розподілу запасів нафти в Північному морі, членства в ЄС, валюти та майбутнього головної військової бази ядерних підводних човнів Великої Британії, розташованої саме у Шотландії.

Крім того, вибір на користь відокремлення розчарував би союзників цієї країни, включно зі США, та послабив би позиції національних урядів по всьому світу, які вимушені сьогодні протидіяти сепаратистським рухам.

«Я зітхнув з полегшенням»– президент Європарламенту

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц визнав, що зітхнув з полегшенням, почувши результати референдуму.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен сказав, що повністю поважає вибір народу Шотландії та впевнений у тому, що Велика Британія далі відіграватиме ключову роль у зміцненні альянсу.

Країни-члени НАТО були занепокоєні тим, що розпад Сполученого Королівства послабить Захід у цілому і альянс зокрема у вельми недоречний час. Адже сьогодні їм доводиться протидіяти бойовикам «Ісламської держави», а також анексії Росією Криму та її агресії проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG