Доступність посилання

ТОП новини

Насильство проти жінок в Україні та війна на Донбасі


Мешканка Петровскього району Донецька. 17 листопада 2014 року
Мешканка Петровскього району Донецька. 17 листопада 2014 року

25 листопада у світі вшановують Міжнародний день боротьби за викорінення насильства проти жінок. Ця проблема досі актуальна в усьому світі, зокрема і в Україні – особливо в час воєнного конфлікту, звертають увагу правозахисники.

Насильство проти жінок – це порушення прав людини, це наслідок дискримінації жіноцтва в законодавстві і на практиці та нерівності жінок і чоловіків, наголошують в Організації Об’єднаних Націй, яка запровадила вшанування дня боротьби з цим різновидом насильства.

Щороку 16 днів, від Міжнародного дня боротьби за викорінення насильства проти жінок 25 листопада до Дня прав людини 10 грудня, традиційно є Днями дії проти гендерного насильства.

В Україні тема боротьби з насильством проти жінок далі актуальна

Ці дні, які в Україні відзначаються на державному рівні вже досить багато років, і далі актуальні і для України, констатує менеджер зв’язків із громадськістю Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда Україна» Ліза Рай.

За її словами, «по-перше, нікуди, на жаль, не зникає проблема домашнього насильства, яка в Україні досить поширена».

Якщо говорити навіть про офіційну статистику Міністерства внутрішніх справ, то про це надходить близько 150 тисяч заяв на рік
Ліза Рай

В інтерв’ю Радіо Свобода Ліза Рай розповіла: «Якщо говорити навіть про офіційну статистику Міністерства внутрішніх справ, то про це надходить у середньому близько 150 тисяч заяв на рік. Але, знову ж таки, ми розуміємо, що це лише офіційна статистика звернень до правоохоронних органів. Дуже багато жінок не звертаються по допомогу, відповідно громадські організації оцінюють, що ця цифра становить лише 10–15 відсотків від реальної кількості випадків, від реального масштабу проблеми».

Крім того, каже Ліза Рай, в Україні все ще стається й гендерна дискримінація, яку теж не можна списувати з рахунку і вважати чимось неважливим. «Жінка не завжди може отримати повноцінний доступ до ринку праці, жінкам, особливо молодим мамам, часто відмовляють у працевлаштуванні. Також заробітна платня жінок та чоловіків в Україні на одних і тих самих позиціях може відрізнятися на 25–30 відсотків, тобто досить суттєво», – звертає увагу правозахисник.

«І, власне, всі ці проблеми часто стають причиною того, що українські жінки сподіваються знайти кращу долю, виїжджаючи за кордон, і якщо вони це роблять, не убезпечивши себе заздалегідь, то можуть потрапляти в ситуацію торгівлі людьми», – додає вона.

Насильство в час війни – тепер і в Україні

А ще в Україні зараз дуже гостро постало питання, що збігається з глобальною темою кампанії «16 днів» цього року – це жінки та воєнні конфлікти. Адже в Україні нині стається все те, що й деінде у світі за таких ситуацій – під час воєнних конфліктів жінки зазнають додаткового насильства.

Частішають випадки зґвалтувань у зоні, де відбуваються воєнні операції, жінки і діти часто стають щитом для бойовиків
Ліза Рай

«Не таємниця, що частішають випадки зґвалтувань у зоні, де відбуваються воєнні операції, не таємниця, що жінки і діти часто стають щитом для бойовиків, при тому, що за гуманітарним правом це неприпустимо. Але, на жаль, це відбувається», – наголошує представник організації захисту прав жіноцтва «Ла Страда Україна» Ліза Рай.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG